Η κατάτμηση της Β’ Αθηνών φέρνει αναταραχή

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κατάτμηση της Β’ Αθηνών φέρνει αναταραχή

Μπορεί οι εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού να είναι σημαντικές, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τις επόμενες μέρες μια θετική εξέλιξη, με φόντο και τις επαφές Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια, στο εσωτερικό όμως το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και ιδιαίτερα της Β’ Αθηνών έχει προξενήσει αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα, με την πολιτική συναίνεση για ένα θέμα που inprincipioσυμφωνούν τα περισσότερα κόμματα να φαίνεται ακόμα μακρινή.

Η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη να αναλάβει την πρωτοβουλία ενημέρωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης την ερχόμενη Πέμπτη για τις προβλέψεις της νομοθετικής ρύθμισης που θα εισηγηθεί, έφερε πρωτίστως την αντίδραση της ΝΔ, η οποία επιμένει να συναρτά την κατάτμηση της Β’ Αθηνών με την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς, για την οποία πρόταση νόμου έχει καταθέσει το κόμμα ήδη από το 2016. Τη θέση του περί διασύνδεσης επανέλαβε στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο Βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την οδό Πειραιώς διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν μια διαδικασία «επικοινωνιακού χαρακτήρα», όπως αυτή του κ. Σκουρλέτη.

Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής διαμηνύει ότι θα δώσει το παρών στην ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών με τους κ.κ. Χριστοφιλοπούλου και Αμυρά, αλλά θα καταθέσει δική του πρόταση νόμου την ίδια μέρα. Σύμφωνα με πηγές του Κινήματος Αλλαγής, η εν λόγω πρόταση θα κινείται περίπου στις γραμμές που είχε καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2016, όταν έγινε η συζήτηση για την απλή αναλογική, Τότε, το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ζητούσε μικρότερο μπόνους και υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις, διατήρηση του 3%, ψήφο στα 17, σπάσιμο περιφερειών και ψήφο στους ομογενείς. Τώρα, η εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με πηγές, θα συμπληρωθεί και με ορισμένες πρόνοιες για αναλογικότερη κατανομή εδρών και της κρατικής χρηματοδότησης, προτάσεις που προέρχονται κυρίως από το Ποτάμι. Πάντως, σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ, το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε ότι διαφωνεί με αποσπασματικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, επιμένοντας στο πλαίσιο που έχει καταθέσει.

Με δεδομένες τις θέσεις των κομμάτων, συνεπώς, η κυβέρνηση εξαπέλυσε εκ νέου βολές εναντίον της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «χυδαίο δούναι και λαβείν», εννοώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συσχετίζει δύο άσχετα θέματα, την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση. Την ίδια ώρα, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αναδείξει την εν λόγω πρωτοβουλία ως «προοδευτική μεταρρύθμιση», διατύπωση που συνδυαστικά με την εισήγηση του πρωθυπουργού στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα του κόμματος σε προοδευτικές δυνάμεις, έχει πολιτικό ενδιαφέρον και αποτυπώνει την επιδίωξη της κυβέρνησης τόσο να προσεταιριστεί δυνάμεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και, κοινοβουλευτικά, να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για την υπερψήφιση της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Από την άλλη, αρμόδια στελέχη της ΝΔ θεωρούν την πρόταση της κυβέρνησης «προσχηματική», όπως έλεγαν στo Insider.gr, γιατί, αφενός δεν έρχεται σε έναν πολιτικά ουδέτερο χρόνο, αφετέρου περιλαμβάνει μόνο την κατάτμηση των περιφερειών και κανένα άλλο όζον ζήτημα που θέτει η αντιπολίτευση, όπως αυτό της ψήφου των ομογενών. Με άλλα λόγια, στην οδό Πειραιώς διαβλέπουν ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, παρά γνήσιο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερμεγεθών περιφερειών που, όπως θυμίζουν γαλάζιες πηγές, έχει θίξει η ΝΔ από το 2016, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νεοεκλεγείς βουλευτής, όταν είχε προτείνει το σπάσιμο της Β’ Αθηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider