Το Σκοπιανό περνά στο κοινοβουλευτικό τερέν

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Σκοπιανό περνά στο κοινοβουλευτικό τερέν

Με την κυβέρνηση να δίνει χθες τόσο στα κόμματα όσο και στη δημοσιότητα το 20σέλιδο κείμενο της συμφωνίας με την πΓΔΜ για τη ρύθμιση του ονοματολογικού, είναι σαφές ότι τις επόμενες μέρες η αντιπαράθεση μεταφέρεται στο τερέν του Κοινοβουλίου.

Και αυτό γιατί σήμερα το μεσημέρι και μετά την ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, με τα οποία ολοκληρώνεται η τέταρτη αξιολόγηση, ο λόγος θα περάσει στη Βουλή. Αρχικά, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός έσπευσε να κάνει πράξη τη δέσμευσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή το πρωί της Παρασκευής στις 10:00 για το περιεχόμενο της συμφωνίας, σε μια διαδικασία ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για εθνικά θέματα με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, ήτοι μια μίνι προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η διαδικασία δεν θα προχωρήσει, γιατί θα την προλάβει η ΝΔ με την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της και το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας για το Σκοπιανό. Σε μια κίνηση έντασης της αντιπολιτευτικής της στρατηγικής, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των προαπαιτουμένων, να καταθέσει το σχετικό αίτημα στη Βουλή, με τη συζήτηση να ξεκινά αμέσως, ώστε να ολοκληρωθεί maximumως τα Μεσάνυχτα το Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Εξ αρχής, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου διέβλεπαν ότι η ΝΔ θα τραβήξει το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας και, ουσιαστικά, προσπέρασαν όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή τώρα, (προ)καλώντας τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής άμεσα. Πάντως, στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα μετατρέψει την ψήφο δυσπισπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, εκτιμώντας ότι δεν έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Έσπευσε, όμως, να παραδεχθεί ότι μείζονες ψηφοφορίες, όπως αυτή για το Σκοπιανό, έχουν χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση, μένοντας όμως στο αν θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή και όχι υποχρεωτικά τη στήριξη από τους ΑΝΕΛ.

Πάντως, κεντρικό συμπέρασμα τόσο κυβερνητικών στελεχών όσο και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιχειρούσαν την Τετάρτη στη Βουλή να διαβλέψουν πού το πάει η αντιπολίτευση, είναι ότι πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής δεν γεννάται λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ. Το είπε, άλλωστε, χθες το βράδυ (ΕΡΤ1) και ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, παρά τη δεδομένη διαφορετική του άποψη στο Σκοπιανό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, βέβαια, ότι το ζήτημα αυτό δεν ήταν αντικείμενο της πρώτης προγραμματικής συμφωνίας που είχε κάνει με τον κ. Καμμένο, καίτοι είχε αναφερθεί σε αυτό στις προγραμματικές του δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο υπουργός Άμυνας δεν επιδιώκει να ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα-καρφώνοντας έτσι τον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του το 1993.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη συνέντευξη, με την οποία ο πρωθυπουργός θέλησε να υπεραμυνθεί του περιεχομένου της συμφωνίας για το Σκοπιανό, εκτίμησε ότι αυτή, όταν έρθει η ώρα, θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, φωτογραφίζοντας το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και μεμονωμένους βουλευτές, ενώ υπογράμμισε ότι ήταν κέρδος της ελληνικής πλευράς η δυνατότητα να φέρει τη διμερή συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μόνο εφόσον η πΓΔΜ εκπληρώσει όλες τις αναληφθείσες δεσμεύσεις που της αναλογούν.

Η συνέχεια από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, από βήματος Βουλής, με την πολιτική σύγκρουση να αναμένεται οξεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider