Διήμερο κοινοβουλευτικής έντασης πριν τις Πρέσπες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διήμερο κοινοβουλευτικής έντασης πριν τις Πρέσπες

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον έως το βράδυ του Σαββάτου και πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών το πρωί της Κυριακής στις Πρέσπες για την ιστορική υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεχείρησε με αυτή την κίνηση να θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, πριν υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες. Με το σκεπτικό ότι, από τη στιγμή της υπογραφής της, ακόμα και αν δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, η συμφωνία θα ξεκινήσει να παράγει δίκαιο, αρμόδιες γαλάζιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να βρεθούν «154 πρόθυμοι» να εξουσιοδοτήσουν τον κ. Τσίπρα να υπογράψει την εν λόγω συμφωνία, «η οποία θα δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν μπορούν να ανακληθούν τόσο εύκολα».

Ακόμα, ένα θέμα που επιχειρεί να αναδείξει η ΝΔ έχει να κάνει με τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος διαφωνεί με τη λύση για το Σκοπιανό και τη σύνθετη ονομασία, αλλά κατά τα άλλα ρητά στηρίζει την κυβέρνηση. Μάλιστα, από τους ΑΝΕΛ ξεκαθαρίζουν ότι όποιος βουλευτής του κόμματος δεν στηρίξει την κυβέρνηση, θα διαγραφεί, προσθέτοντας ακόμα ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος θα τοποθετηθούν στην εν εξελιξει συζήτηση στη Βουλή, όπως και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος.

Η «παραδοξότητα» της στάσης του κ. Καμμένου, όμως, είναι και ο λόγος που η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή είναι εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη, ώστε να είναι αμιγώς επικεντρωμένη στο Σκοπιανό και να μην δίνει δυνατότητα παρερμηνειών του αντικειμένου της πρότασης. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως το έθετε αρμόδια γαλάζια πηγή, αν η διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, με ψήφους και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας πάει στις Πρέσπες, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τότε η ψήφος αυτή θα ισοδυναμεί με συνυπογραφή της συμφωνίας από τον κ. Καμμένο.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να καλωσορίσει την πρόταση της ΝΔ, επιτιθέμενος παράλληλα με σφοδρότητα τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη στάση τους. Την ίδια ώρα, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν στους διαδρόμους της Βουλής ότι κανένα απολύτως ζήτημα δεν υφίσταται με την κυβερνητική συνοχή, παρά τη διαφορετική άποψη των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό. Προσβλέπουν, δε, σε μια ευρύτερη πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., όπου στελέχη προερχόμενα κατά βάση από το Ποτάμι, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, σε αντίθεση με τη Φώφη Γεννηματά και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ομόφωνα απορρίπτουν το πακέτο της συμφωνίας, με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα.

Να σημειωθεί, δε, ότι το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη Βουλή, με βουλευτές που προέρχονται από το Δημοκρατική Συμπαράταξη να εναρμονίζονται πλήρως με τη στάση της κ. Γεννηματά και να τονίζουν ότι «έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να αναλάβει ο καθενας τις ευθύνες του», πετώντας το μπαλάκι κυρίως προς το Ποτάμι, αλλά και προς άλλους παράγοντες του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο μεταξύ, εκτός της κοινοβουλευτικής έντασης, στην εξίσωση της συζήτησης για το Σκοπιανό θα μπουν και οι πολίτες που διαμαρτύρονται για το Μακεδονικό, με ένα πρώτο ραντεβού να έχει δοθεί αύριο το πρωί έξω από τη Βουλή και τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται και το Σάββατο στην Αθήνα, αλλά και την Κυριακή στις Πρέσπες, όπου θα βρεθούν οι κ.κ. Τσίπρας, Ζάεφ, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, συνοδεία υψηλών προσκεκλημένων, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ και η ύπατη αρμοστής της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider