Ώρα εσωτερικής διαχείρισης της συμφωνίας για Αθήνα-Σκόπια

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα εσωτερικής διαχείρισης της συμφωνίας για Αθήνα-Σκόπια

Με τις υπογραφές στη συμφωνία για το Σκοπιανό να πέφτουν χθες, σε μια ιστορική τελετή, στις Πρέσπες, η διαδικασία περνά πλέον σε επόμενο στάδιο, τόσο για την σκοπιανή όσο και για την ελληνική πλευρά.

Από τη μεριά της πΓΔΜ, πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ είναι επιφορτισμένη με το να περάσει τη συμφωνία αυτή από τη Βουλή, σε πρώτη φάση με απλή πλειοψηφία, την οποία και διαθέτει χωρίς πρόβλημα. Βέβαια, η διαδικασία δεν θα είναι απλή, καθώς ο ΠτΔ της γείτονος Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία, συνεπώς θα πρέπει να αναμένεται ότι θα πρέπει να περάσει και δεύτερη φορά από τη Βουλή της γείτονος, αφού αναπεμφθεί από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα. Να σημειωθεί, δε, ότι στη γείτονα έχει ανάψει και η πολιτική αντιπαράθεση, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κριστιάν Μιτσκόσκι να ηγείται μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης, χθες, στο Μοναστήρι.

Η πΓΔΜ τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, άλλωστε, καθώς θα πρέπει όλα να έχουν τελειώσει ως το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 25/6 που θα κάνει τις συστάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, στις 28 και 29/6, για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων. Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα σταλεί και από Ελλάδος η επιστολή άρσης του «βέτο» για την έναρξη των εναρξιακών διαπραγματεύσεων των βόρειων γειτόνων μας. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό, όπως φανέρωσε και η παρουσία υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων στις Πρέσπες, ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη λύσης.

Και μπορεί ο δρόμος να είναι ακόμα μακρύς, σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ, με το δημοψηφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση να είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια, αλλά από την άλλη και η ελληνική κυβέρνηση έχει να κάνει την αναγκαία εσωτερική διαχείριση, η οποία δεν εξαντλείται στο τριήμερο συζήτησης της πρότασης μομφής της ΝΔ. Αρχικά, υφίσταται σαφές πολιτικό ζήτημα με τους ΑΝΕΛ, όχι τόσο γιατί ο κ. Καμμένος έχασε τον συνονόματό του βουλευτή της Β’ Πειραιώς ή την πρώην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του Μανταλένα Παπαδοπούλου, αλλά γιατί ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα λειτουργήσει ως η ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου η συμφωνία να μην περάσει από την ελληνική Βουλή. Την ίδια ώρα, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε ελεύθερη πολιτική πτώση, με πολλά μικρομεσαία στελέχη του κόμματος, ιδίως από τη Μακεδονία, να αποχωρούν, με αυτό να έχει το Μακεδονικό να καθίσταται ως ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για τον κ. Καμμένο, το κόμμα του οποίου πελαγοδρομεί στις δημοσκοπήσεις.

Το πιο σημαντικό ζήτημα, όμως, για τον κ. Τσίπρα είναι η διαχείριση της κοινής γνώμης, με τις πρώτες μετρήσεις (Marcγια το Πρώτο Θέμα) να αποτυπώνουν τη διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται μια οργανωμένη κυβερνητική στρατηγική επεξήγησης των θετικών σημείων της συμφωνίας, με σκοπό να δαμαστεί η ενεργοποίηση του θυμικού των πολιτών στη βάση ενός εθνικού ζητήματος. Άλλωστε, εφόσον κάτι τέτοιο επικρατήσει, πέραν της δημοσκοπικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη αποτυπώνεται, είναι πιθανό να επισκιαστεί και το αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο ή μιας θετικής παρέμβασης για το χρέος που λέγεται πως θα μπορούσε να κλειδώσει στο επικείμενο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου, με πολλούς να εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει μετ’ επιτάσεως μια πιο γενναιόδωρη λύση ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider