Σχηματοποιείται ο καμβάς της ρύθμισης του χρέους

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχηματοποιείται ο καμβάς της ρύθμισης του χρέους

Με την προσπάθεια «ζύμωσης» της εσωτερικής κοινής γνώμης για τη συμφωνία ως προς το Σκοπιανό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν πλέον το βλέμμα και στο Eurogroupτης Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στο Μαξίμου η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει μια λύση για το χρέος, η οποία θα εναρμονίζει τις θέσεις Βερολίνου και ΔΝΤ, χωρίς πάντως να πρόκειται για το «γαλλικό μοντέλο» σύνδεσης του ρυθμού εξυπηρέτησης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν εν πλήρει γνώσει των συζητήσεων που γίνονται και εκτιμούν πως το τελικό πακέτο που θα διαμορφωθεί, μπορεί να μην είναι η πιο ιδανική λύση, αλλά θα επιτρέπει, συνδυαστικά με το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει σχεδιαστεί για τη χώρα, να διασφαλίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των χρηματαγορών, έστω και αν η ανάγκη πρόσβασης σε αυτές, τόσο λόγω των μειωμένων χρηματοδοτικών αναγκών, όσο και λόγω της ενίσχυσης του cashbufferπου φτιάχνει η κυβέρνηση, θα είναι μικρή.

Κεντρική θέση στη σχεδιαζόμενη λύση για το χρέος, όπως αναφέρουν πηγές του Insider.gr τόσο από ευρωπαϊκούς κύκλους όσο και από την Αθήνα θα έχουν η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του ESM, εξαιρουμένων του τρέχοντος δανείου και των διμερών δανειοδοτήσεων, αλλά και η επαναγορά μέρους του «ακριβού» χρέους που προέρχεται, κατά βάση, από δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με χρήση ενός μέρους των τρεχόντων πόρων από το τρίτο πρόγραμμα.

Όσον αφορά την παράταση των ωριμάνσεων, εκτιμάται ότι δεν θα πάρουμε το maximumμιας δεκαετούς ή και πλέον της δεκαετούς παράτασης, αλλά ούτε και τα τρία χρόνια που ήθελαν οι Γερμανοί, με το μπαλάκι να κάθεται κάπου μεταξύ επτά και οχτώ ετών. Όσο για την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, πρωτίστως, με χρήση μέρους των 27,4 δις που θα μείνουν αδιάθετα στο τέλος του προγράμματος, είναι σαφές πως μια τέτοια λύση δεν ενθουσιάζει τους Γερμανούς, αλλά θα μείωνε σημαντικά τις ανάγκες μεσοπρόθεσμης εξυπηρέτησης χρέους. Συνδυαστικά, δε, με το cashbuffer, θα μπορούσαν οι νέες δανειοδοτήσεις από τις αγορές να είναι ελάχιστες και συμβολικές. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι για την επαναγορά θα υπάρχει αναφορά είτε στην απόφαση του Eurogroup είτε στο συνοδευτικό κείμενο αυτής, ώστε και το ΔΝΤ να μένει ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα και να πάρει πίσω ένα σημαντικό μέρος από τα χρήματα που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένουν και ορισμένες άλλες παραμετρικές αποφάσεις, όπως την αποπληρωμή σε τέσσερις ετήσιες δόσεις ενός ποσού περί τα τέσσερα δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, αλλά και την κατάργηση του ετήσιου penaltyπου είχε αποφασιστεί το 2012, όταν αποφασίστηκε η παράταση λήξεων ομολόγων υψους άνω των 11 δις, πράγμα που θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά περίπου 200 εκ.

Με αυτή τη συνταγή αναμένεται να είναι σύμφωνο και το ΔΝΤ, σύμφωνα με την εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον ως προς τη μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να μένει στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο.

Εφόσον το Eurogroupκυρώσει τη λύση που μεθοδικά σχηματοποιείται στο παρασκήνιο, με εκατέρωθεν (μικρές) υποχωρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, τότε θα διαμορφωθεί ένας καμβάς λύσης που και δεν θα δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στα κοινοβούλια συγκεκριμένων κρατών, όπως στο γερμανικό και στο ολλανδικό, και θα διασφαλίζεται η μικρή ανάγκη πρόσβασης της χώρας στις αγορές για τα αμέσως επόμενα χρόνια και η κυβέρνηση θα μπορεί να επιχειρηματολογεί στο εσωτερικό για μια «ουσιαστική λύση» και μάλιστα «σε μια πολιτικά δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη», όπως το θέτει αρμόδια πηγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider