Σκοπιανό: Αισιοδοξία στα Σκόπια, ένταση στην Αθήνα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκοπιανό: Αισιοδοξία στα Σκόπια, ένταση στην Αθήνα

Με τα μάτια στραμμένα στην πΓΔΜ βρίσκεται η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, όπου σήμερα το πρωί μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής προς κύρωση η συμφωνίας με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού. Και μπορεί το αντιπολιτευόμενο VMRO να προγραμματίζει διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή της γείτονος αύριο, την ώρα της συζήτησης, και εν γένει να κλιμακώνει τη στάση του, αλλά το μήνυμα από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ήταν θετικό για την κυβέρνηση Ζάεφ, καθώς η συμφωνία απέσπασε 69 ψήφους, δύο περισσότερες από τη σημερινή κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης του Ζάεφ που στηρίζεται και σε αλβανικά μειονοτικά κόμματα.

Κάπως έτσι, σύμφωνα και με διπλωματικές εκτιμήσεις, δεν θα υπάρχει πρόβλημα να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή της γείτονος, με μια «ενθαρρυντική» πλειοψηφία, ενόψει και της διαδικασίας συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα ακολουθήσει στο τέλος της διαδρομής και εφόσον η κυβέρνηση του Ζάεφ έχει περάσει και το crash test του δημοψηφίσματος με επιτυχία. Είναι σαφές, δε, ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και των πιέσεων, εφόσον περάσει ο κ. Ζάεφ τον πρώτο «εύκολο» σκόπελο της κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή-με την αναμενόμενη αναπομπή της από τον ΠτΔ Ιβάνοφ και την επανάληψη της ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα-στρέφεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η οποία αντίκειται σφόδρα στη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση επιχειρεί σε δύο μέτωπα: αφενός να προβεί στην «εσωτερική ζύμωση» της κοινής γνώμης, όπως έγραφε προχθές το Insider.gr, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως μια οριστική επίλυση εκκρεμοτήτων δεκαετιών στην περιοχή, αλλά και να απαντήσει στις πρώτες εκδηλώσεις προπηλακισμού εναντίον κυβερνητικών στελεχών, χρεώνοντας όσους διαμαρτύρονται στη Χρυσή Αυγή, αλλά και στη ΝΔ.

Ως προς την εσωτερική ζύμωση, πέρα από την καθημερινή επιχειρηματολογία κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στα ΜΜΕ, έχει επιστρατευτεί με δύο σερί τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας, είχε δώσει μετρημένες στα δάχτυλα συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και λοιπά ΜΜΕ. Μάλιστα, στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κοτζιά ότι έχει στα χέρια του μετρήσεις που έρχονται σε αντιπαράθεση με τα ευρήματα της πρώτης έρευνας της Marcγια το Πρώτο Θέμα, όσον αφορά την αποτίμηση των πολιτών για τη συμφωνία, λέγοντας ότι μεταξύ 44-47% των πολιτών συμφωνούν με τη λύση. Και μπορεί ο κ. Κοτζιάς να μην έδωσε περισσότερα στοιχεία για τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του, αλλά αυτή την περίοδο τρέχουν, με τη δεδομένη χρονική απόσταση και από την ανακοίνωση της συμφωνίας, και άλλες μετρήσεις για την καταγραφή των κοινωνικών τάσεων.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν περνούν απαρατήρητες και κάποιες επιθέσεις προπηλακισμού κυβερνητικών στελεχών. Για παράδειγμα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έτυχε «θερμής» υποδοχής στα Χανιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη αποδοκιμάστηκαν έντονα στα Γιαννιτσά, ενώ έντονες διαμαρτυρίες έχουν καταγραφεί και σε πολλά βουλευτικά γραφεία, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Πάντως, ο κ. Κοντονής έσπευσε χθες να φωτογραφίσει όσους διαμαρτυρήθηκαν χθες ως Χρυσαυγίτες αλλά και στελέχη της ΝΔ, με την κ. Τζάκρη, με δήλωσή της, να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και να κατονομάζει στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider