Ο Πάνος Καμμένος, σε αυτή τη συγκυρία, γνωρίζει πως κάθε ανακοίνωση για δηλώσεις του προκαλεί το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Κάτι παρόμοιο συνέβη και όταν, το πρωί της Τετάρτης, μαθεύτηκε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα έκανε δήλωση στις κάμερες προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του, στη Βουλή. Κι όμως, ο κ. Καμμένος φρόντισε να κρατήσει το σασπένς μέχρι το μεσημέρι, όταν και εμφανίστηκε στις κάμερες να λέει ότι πρέπει να κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή με 180 ψήφους, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Με άλλα λόγια, ο κ. Καμμένος προσπαθεί να βάλει τη ΝΔ στην εξίσωση, με τους ΑΝΕΛ, όμως, να μένουν εκτός αυτής.
Η δήλωση Καμμένου ήρθε σχεδόν μισή ώρα μετά την κατηγορηματική διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου από το βήμα του briefingότι η συμφωνία δεν θα χρειαστεί να περάσει με 180. Θα αρκέσουν 151 ψήφοι και η κύρωση θα γίνει από την παρούσα Βουλή, με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν ευσταθεί το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να προκηρύσσει εκλογές σε λίγους μήνες, με τη συμφωνία ανοιχτή και να πετάει το μπαλάκι της κύρωσής της στην επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα στη ΝΔ. Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε και επίκληση του Συντάγματος, λέγοντας ότι πλειοψηφία 3/5 χρησιμοποιείται όταν υπάρχει εκχώρηση αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς, άρα όχι για μια διμερή συμφωνία που αφορά τη μετονομασία ενός άλλου κράτους. Βέβαια, ο κ. Τζανακόπουλος, σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι, εφόσον οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η κυβέρνηση θα ζητήσει πρόταση μομφής.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο πνεύμα των δηλώσεων Τζανακόπουλου, ξεκαθαριζαν ότι ζήτημα 180 ψήφων δεν υπάρχει και εκτιμούσαν ότι υπάρχει πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. Βέβαια, στο εσωτερικό της συνεδρίασης των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος φέρεται ειπών στους βουλευτές του ότι είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για την κύρωση της συμφωνίας με 180 ψήφους από τη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου πάντωςΤο ερώτημα, πάντως, των ημερών είναι πότε θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Με βάση τις υφιστάμενες πληροφορίες, το βασικό σενάριο του Μαξίμου είναι το εξής: αρχικά, αναμένει να δει τι θα κάνουν οι Σκοπιανοί που πρέπει να περάσουν το διπλό crash test του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης. Στη συνέχεια διαχειρίζεται εσωτερικά την ψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, εφόσον οι Σκοπιανοί έχουν κάνει τη διαδρομή που τους αναλογεί. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου εκτιμά ότι πραγματικά ζήτημα πλειοψηφίας δεν πρόκειται να τεθεί, στο χειρότερο σενάριο, μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019, οπότε από εκεί και μετά θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι. Η κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι παρά τις «κόνξες» του Πάνου Καμμένου, ο οποίος διάγει μια πολιτικά δύσκολη περίοδο, ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας σε αυτή τη φάση δεν υφίσταται, αν και καθίσταται αντιληπτό ότι η εικόνα με τις δύο ενδοκυβερνητικές γραμμές δεν περνά καλά προς τα έξω.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση περιμένει να πάρει πολιτική και επικοινωνιακή ανάσα από την απόφαση του Eurogroupσήμερα για το χρέος. O βασικός καμβάς είναι grosso modo έτοιμος, με βασικότερο μέτρο αυτό της διαφαινόμενης επιμήκυνσης αρκετών ευρωπαϊκών ομολόγων για 7-8 χρόνια, ενώ σημαντικό θα είναι και το μέτρο της επαναγοράς ενός μέρους των δανείων του ΔΝΤ με χρήση κεφαλαίων από τα εναπομείναντα του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να μειωθούν οι βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για «θετικά μαντάτα», όπως το έθετε αρμόδια πηγή που θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μιλά για ένα καλό πακέτο, στον δρόμο προς την έξοδο από το Μνημόνιο. Με την επόμενη μάχη, δε, να αφορά την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, καθώς στην κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζουν υποχρεωτικά ως τετελεσμένο.