Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρισκόταν σε πίεση, λόγω των αντιδράσεων για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, ήρθε η απόφαση του Eurogroupτα ξημερώματα της Παρασκευής για το ελληνικό χρέος, για να προσφέρει μια σημαντική ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παίρνει μια λύση πολύ κοντά στο πλαίσιο των προσδοκιών που έτρεφαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πηγαίνοντας στο Λουξεμβούργο.
Η συζήτηση και δεν ήταν εύκολη. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σόλτς αποδείχθηκε σκληρός διαπραγματευτής, με τη συζήτηση να οδηγείται ως αργά το βράδυ και να διακόπτεται δύο φορές, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ τους οι υπουργοί κ.κ. Σόλτς, Λε Μερ από τη Γαλλία και ο κ. Τσακαλώτος. Εν τέλει, ο καμβάς της λύσης, ως προς τις βασικές του παραμέτρους, είναι πολύ κοντά σε αυτό που περιέγραφε προ ολίγων ημερών το Insider.gr ως πλαίσιο προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης.
Το βασικό σημείο διαφωνίας ήταν η περίοδος επέκτασης των ομολόγων του EFSF, συνδυαστικά με μια επιπλέον περίοδο χάριτος που αποφασίστηκε. Δηλαδή, αποφασίστηκε η 10ετής παράταση των εν λόγω ομολόγων, συνδυαστικά με μια επιπλέον παράταση αποπληρωμής για 10 χρόνια. Στα «θετικά» για το Μέγαρο Μαξίμου προστίθεται και το ύψος της δόσης που λαμβάνει η χώρα, το οποίο ανέρχεται στα 15 δις. Όπως είχε προαναγγείλει το Insider.gr, ένα μέρος του ποσού αυτού θα κατευθυνθεί για αποπληρωμή μέρους των δανειοδοτήσεων του ΔΝΤ, το οποίο παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο μεταμνημονιακό σκηνικό, προκειμένου και να δοθεί ένα επιπλέον «τυράκι» για την παραμονή του στο πρόγραμμα, αλλά και να μειωθούν οι επικείμενες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Το υπόλοιπο ποσό, ήτοι τα 11,7 δις, θα κατευθυνθούν στο «μαξιλάρι ρευστότητας», το οποίο θα διαμορφωθεί πλέον στα 20 δις. ευρώ και θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση χρέους, εφόσον απαιτείται και δεν καθίσταται δυνατή η πρόσβαση στις αγορές για κάποιον λόγο.
Είναι σαφές πως το πλαίσιο της συμφωνίας ικανοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να περιμένουν έως πολύ αργά τη νύχτα για να δουν τι μέλλει γενέσθαι με τη συμφωνία. Το απόγευμα, όταν και συνήλθε η πρώτη τριμερής με Σολτς-Λε Μερ-Τσακαλώτο, η εικόνα στο ελληνικό επιτελείο ήταν πως οι δυσκολίες είναι αρκετές, λόγω της σκληρής γερμανικής στάσης. Η εικόνα αυτή συνεχίστηκε και πιο αργά το βράδυ και έπρεπε να περάσουν τα Μεσάνυχτα για να φτάσουν και στην Αθήνα ευχάριστα νέα από το Λουξεμβούργο.
Κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε, αργά το βράδυ, στο Insider.gr ότι, με βάση τις παραμέτρους της λύσης, παρέχεται ασφάλεια για το μεσοπρόθεσμο διάστημα στην Ελλάδα, αλλά και ένα ικανοποιητικό νεύμα προς τις αγορές, όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας. Πρόκειται, δε, και για ένα πολιτικό επιχείρημα που το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να χρησιμοποιήσει κατά κόρον στο πολιτικό του αφήγημα, αφενός για να εμπεδωθεί η εικόνα της εξόδου στην κανονικότητα, αφετέρου για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Βέβαια, παρά τη θετική απόφαση για το χρέος, το πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή εποπτεία παραμένει σκληρό και αυστηρό, η επιμονή των δανειστών για τη μη ανάσχεση μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί θα είναι ισχυρή, ενώ προδιαγράφονται και οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο για το 2019 και το 2020.