Ο παράγοντας του χρόνου σε μια συνάντηση πολιτικών μπορεί, εν τέλει, να έχει διαφορετικές ερμηνείες. Γιατί, σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι μακράς διάρκειας συναντήσεις ήταν δηλωτικές του ότι έγινε πρόοδος, αλλά, εν προκειμένω, η μακράς διάρκειας συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν έφερε θετικά μαντάτα.
Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, αν μη τι άλλο, χαρακτήρισε τη συνάντηση «δύσκολη», αποδίδοντας έναν μάλλον διπλωματικό όρο για να χαρακτηρίσει το τετ-α-τετ του με τον κ. Ερντογάν. Στα θετικά της συνάντησης, τουλάχιστον, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι, λόγω της αναλυτικής της φύσης, όλα τα ανοιχτά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος και οι δύο πλευρές άνοιξαν εν πολλοίς τα χαρτιά τους.
Πέραν της συνάντησης, όμως, «δύσκολη» θα είναι και η συνέχεια στις διμερείς σχέσεις. Γιατί, πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, οι οποίοι κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά από τη μεριά της Τουρκίας δεν δόθηκε καμία σαφής δέσμευση ως προς το πώς θα προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα, οι Τούρκοι, δια στόματος Ερντογάν, επιμένουν στο ζήτημα των 8 Τούρκων που διέφυγαν από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 2016. Καίτοι, όμως, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα-χωρίς να διασαφηνίζει αν αναφέρεται στους «8»-την ίδια ώρα υπογράμμισε και ενώπιον του Τούρκου Προέδρου ότι στην Ελλάδα υπάρχει διάκριση των εξουσιών και άρα η κυβέρνηση ουδεμία δυνατότητα παρέμβασης στην ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει.
Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, μπορεί να ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν δεν συσχέτισε το ζήτημα των Ελλήνων με αυτό των Τούρκων στρατιωτικών, παρ’ όλα αυτά η εν λόγω σύνδεση επικρέματο της συνάντησης, μιας και το ζήτημα των πραξικοπηματιών θεωρείται εμβληματικό για τον Τούρκο Πρόεδρο. Υπό αυτό το πρίσμα, από τη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν δεν προκύπτει τίποτε νεότερο για το μέλλον των 2 στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανουπολη, κάτι που σημαίνει ότι η κράτησή τους παρατείνεται εις το διηνεκές, μέχρι οι Τούρκοι να απαγγείλουν κατηγορίες και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
Βέβαια, ένα κρίσιμο στοίχημα του εν λόγω ραντεβού ήταν να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας, γιατί, πέραν των στρατιωτικών και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα, όπως η συνεργασία στο προσφυγικό. Υπό αυτό το πρίσμα, οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να επανενεργοποιηθεί ο δίαυλος μεταξύ του Έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του ομολόγου του, Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος, ούτως ή άλλως, προϋπήρχε μεταξύ των δύο ανδρών, λόγω και των πρόσφατων αυξημένων ροών στον Έβρο. Από την άλλη, όμως, η γείτονας δεν έχει αναλάβει καμία ρητή δέσμευση για την επανενεργοποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής που έχει αναστείλει η Τουρκία εδώ και σχεδόν έναν μήνα, με αφορμή τη στάση της Ελλάδας για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
Όπως και να έχει, πάντως, παρά τον απευθείας δίαυλο επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν που άνοιξε εκ νέου, μέσω μιας ανοιχτής και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, διαφαίνεται ότι η πορεία των διμερών σχέσεων θα συνεχίσει να είναι τρικυμιώδης, με την Τουρκία να αποτελεί απρόβλεπτο γείτονα και, φυσικά, το ενδεχόμενο άμεσης απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών να φθίνει.