Τα κλειδιά του ανασχηματισμού και ο ρόλος του κόμματος

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κλειδιά του ανασχηματισμού και ο ρόλος του κόμματος

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αυτές τις μέρες αντιμέτωπος με μια διπλή, δύσκολη πρόκληση: να ενδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κομματικό μηχανισμό, αναβαθμίζοντας και τη διασύνδεση του κόμματος με το Μαξίμου, στον δρόμο φυσικά προς τις εκλογές του 2019, αλλά και να κάνει τέτοιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα το καταστήσουν αξιόμαχο για τους επόμενους μήνες, όταν και η κυβέρνηση θα «μετρηθεί» οριστικά στην κοινωνία.

Τα διλήμματα του πρωθυπουργού δεν είναι λίγα και δεν είναι εύκολα. Συνδυαστικά, δε, με την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και στο κόμμα θα συζητηθούν εκτενώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή αναζητείται το πρόσωπο που θα αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση άκρως κομβική για το επόμενο διάστημα, μιας και θα είναι το πρόσωπο που θα άρει μεγάλο βάρος τόσο ως προς την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές, όσο και για τις αναγκαίες διαμεσολαβήσεις με αυτοδιοικητικούς που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου, μιας και είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρά ερείσματα στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Το πρόσωπο που ακουγόταν όλες τις τελευταίες μέρες για τη θέση ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης: κάποιοι εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται ένα «μπαρουτοκαπνισμένο» πολιτικό στέλεχος, που περνά σε όλες τις κομματικές πτέρυγες, κάποιοι άλλοι έβλεπαν και μια προσπάθεια να ωθηθεί ο κ. Σκουρλέτης σε μια εύσχημη αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. Τις τελευταίες μέρες, πάντως, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης γραμματέα στο κόμμα από τη γενιά των σαραντάρηδων που είναι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Η γενιά των σαραντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, θα προτιμηθεί και στις όποιες αλλαγές γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, είτε δια της οδού της αναβάθμισης είτε δια των νέων εισόδων που, κατά τα φαινόμενα, πάντως, δεν θα είναι και τόσο πολλές. Αν μη τι άλλο, πάντως, με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται τοποθετήσεις προσώπων εκτός των παραδοσιακών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο…πάγκος είναι συγκεκριμένος: από την Κεντροαριστερά ανακυκλώνονται τα ονόματα του Γιάννη Ραγκούση-ο οποίος διατείνεται πως δεν έχει καμία συμφωνία-της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου-που είναι φαβορί-της Λούκας Κατσέλη, αλλά και ακαδημαϊκών, όπως του Νίκου Μουζέλη κ.α., ενώ σχεδόν κλειδωμένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της Κατερίνας Παπακώστα, ανεξάρτητης βουλευτού και προέδρου της Νέας Ελληνικής Ορμής, στο κυβερνητικό σχήμα. «Προξενητής» της προσέγγισης φέρεται ο Πάνος Καμμένος, ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος που συνεργάζεται με την Κατερίνα Παπακώστα διαμηνύει πως δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ούτε καμία πρόταση του έχει γίνει.

Όπως και να έχει, πάντως, όποιες αλλαγές και να γίνουν, ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του μια στρατηγική δύο φάσεων: αφενός, με όχημα το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει η κυβέρνηση να πορευτεί για αρκετούς μήνες και να κάνει πράξη δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα βγαίνει όλο και περισσότερο μπροστά, ενώ θα βγαίνει και συχνότερα από το γραφείο του, όπως έκανε με τις πρόσφατες επισκέψεις σε Ιθάκη και Σύρο. Από ένα σημείο και μετά, όμως, ξεκινούν τα δύσκολα, μιας και αργά ή γρήγορα, η χώρα θα μπει σε εκλογικό κύκλο και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, σε ό,τι αφορά τον κομματικό μηχανισμό. Αυτή θα είναι και η δύσκολη αποστολή που θα κληθεί να επωμιστεί ο νέος γραμματέας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider