Μπορεί να ξεκίνησε με την πρόθεση να είναι ένας ανασχηματισμός επανεκκίνησης, με το βλέμμα στην τριπλή εκλογική μάχη του 2019 και στην ανάγκη επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τα στρώματα της κοινωνίας που τον στήριξαν, εν τέλει, όμως, ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης επ’ ουδενί δεν αποτελεί…νέα πνοή για το κυβερνητικό σχήμα, ούτε δομικός είναι, όπως ήταν ο αντίστοιχος του φθινοπώρου του 2016.
Θεμελιώδεις αλλαγές στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου έμεινε ίδιος με την παραμονή των κ.κ. Φλαμπουράρη, Βερναρδάκη, Τζανακόπουλου και Λιάκου στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα, ουσιαστικές αλλαγές στα περισσότερα νευραλγικής σημασίας υπουργεία επίσης δεν υπήρξαν: η ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Κατερίνα Παπανάτσιου έμεινε άθικτη, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών αλλαγές υπήρξαν μόνο σε θέσεις υφυπουργών, με την προσθήκη του Μάρκου Μπόλαρη και την αποχώρηση του Γιάννη Αμανατίδη. Ακόμα, στο Υποδομών παρέμεινε ο Χρήστος Σπίρτζης, έχοντας δίπλα του τον Νίκο Μαυραγάνη, στο Ψηφιακής Πολιτικής ο Νίκος Παππάς συνεχίζει, έχοντας τον Λευτέρη Κρέτσο στο πλευρό του ως υφυπουργό και όχι ως γενικό γραμματέα πλέον, ενώ παραμετρικές αλλαγές υπήρξαν στο υπουργείο Άμυνας, όπου, κάτω από τον Πάνο Καμμένο, προστέθηκαν ο Πάνος Ρήγας ως αναπληρωτής υπουργός και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ως υφυπουργός. Ο Γιάννης Δραγασάκης κράτησε και το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης μαζί με την αντιπροεδρία, ο Γιώργος Σταθάκης έμεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Κώστας Γαβρόγλου στο Παιδείας, η Έφη Αχτσιόγλου στο Εργασίας, το ντουέτο Ξανθού-Πολάκη στο Υγείας, η Έλενα Κουντουρά στο Τουρισμού και, τέλος, ο Δημήτρης Βίτσας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι βασικές αλλαγές
Ίσως οι δύο πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές έγιναν στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Στο πρώτο, επιβραβεύτηκε για την παρουσία του που είχε λάβει και εγκωμιαστικά σχόλια από τις Βρυξέλλες, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης πλέον αναβαθμίζεται θεαματικά σε πρώτος τη τάξει υπουργός και θα έχει στην αρμοδιότητά του και το κρίσιμο σκέλος του νέου χάρτη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο, δε, υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Μιχάλης Καλογήρου, παίρνει τη θέση του Σταύρου Κοντονή που εξοβελίζεται από το κυβερνητικό σχήμα. O κ. Κοντονής, κατά πληροφορίες, δεν δέχθηκε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που του προτάθηκε, ενώ, συν τω χρόνω, είχε αναπτύξει τρικυμιώδη σχέση με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος ή και ο κ. Τζανακόπουλος. Ο κ. Καλογήρου, τώρα, προέρχεται από τη γενιά των «σαραντάρηδων», με συμμετοχή στην προετοιμασία κομβικών νομοθετημάτων για την κυβέρνηση, όπως το νομοθετικό πλαίσιο για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, ο κ. Καλογήρου αναλαμβάνει πλέον πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον παραμένοντα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Αν για κάτι, πάντως, συζητήθηκε ο περιορισμένης έκτασης, αλλά και εμβέλειας ανασχηματισμός, ήταν η είσοδος της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, παίχτηκε μια τριπλή καραμπόλα. Η Όλγα Γεροβασίλη αποδέχθηκε την πρόταση του Μαξίμου να γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη, με το υπουργείο να επανασυστήνεται ως ανεξάρτητο. Ως υφυπουργός της τοποθετήθηκε η Κατερίνα Παπακώστα, ενώ, στη θέση της κ. Γεροβασίλη τοποθετήθηκε η κ. Ξενογιαννακοπούλου που ήταν…στο κατώφλι της κυβέρνησης εδώ και…δύο ανασχηματισμούς. Η είσοδος της κ. Ξενογιαννακοπούλου είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί ως άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, συμπληρούμενη και από την τοποθέτηση της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά στο υπουργείο Πολιτισμού, αντί της Λυδίας Κονιόρδου. Τέλος, σε υπουργικό επίπεδο, ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης πήρε τη θέση του Βαγγέλη Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Φώτης Κουβέλης του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Ναυτιλίας.
Ανακάτεμα τράπουλας ελλείψει επιλογών
Από εκεί και πέρα, ουδέν σπουδαίο, πέρα από ορισμένες παραμετρικές αλλαγές. Επί παραδείγματι, η Κατερίνα Νοτοπούλου, από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε το «υφυπουργείο Βορείου Ελλάδος», η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού Οικονομίας, έγινε…τράμπα μεταξύ των Οικολόγων βουλευτών, με τον Γιώργο Δημαρά να γίνεται υφυπουργός έναντι του Γιάννη Τσιρώνη που απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ, τέλος, προστέθηκε ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Με αυτό το κυβερνητικό σχήμα, συνεπώς, ο πρωθυπουργός καλείται να φτάσει ως τις εκλογές, αν και εύλογα δεν παρατηρούνται θεαματικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε οριστεί. Άλλωστε και ο…πάγκος της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής συγκεκριμένος, οπότε, συνδυαστικά με ένα μερικό ανακάτεμα της τράπουλας και την τοποθέτηση ορισμένων στελεχών από τη γενιά των σαραντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνεται η εικόνα, χωρίς, όμως, να δίνεται η επιζητούμενη νέα πνοή.