Νέο κυβερνητικό σχήμα, πολλές εκκρεμότητες, λίγος χρόνος

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κυβερνητικό σχήμα, πολλές εκκρεμότητες, λίγος χρόνος

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά και τη χθεσινή ορκωμοσία των νέων μελών του στο Προεδρικό Μέγαρο, θα κάνει…πρεμιέρα στη δουλειά σήμερα, αν και, ρεαλιστικά, το πιο σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι η ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει μια σειρά θετικών παρεμβάσεων για τους επόμενους μήνες. Θα μεσολαβήσει, πάντως, το πρώτη υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση, το πρωί της Παρασκευής, όπου ο κ. Τσίπρας αναμένεται να οριοθετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ορισμένοι υπουργοί, κάποιοι εκ των οποίων νέοι, θα έχουν πολλή δουλειά στα χέρια τους. Πράγματι, στα βασικά πόστα, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να μην αλλάξει και πολλά, στέλνοντας ένα μήνυμα συνέχειας και προς τους εταίρους της χώρας που παρακολουθούν με προσοχή τις πρώτες κινήσεις στη μεταμνημονιακή σκακιέρα. Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γιώργο Χουλιαράκη μένουν στις θέσεις τους, ο Νίκος Κοτζιάς αναλαμβάνει να κλείσει τους (πολλούς) ανοιχτούς φακέλους της ελληνικής διπλωματίας, η Έφη Αχτσιόγλου και το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας καλούνται να συνδιαμορφώσουν τις θετικές παρεμβάσεις που επιζητεί η κυβέρνηση στην ατζέντα της εργασίας κ.ο.κ.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως προαναφέρθηκε, ορισμένοι από τους νέους υπουργούς αναλαμβάνουν κομβικά χαρτοφυλάκια. Για παράδειγμα, ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόσωπο από τη νεότερη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ και με εξαιρετική συνεργασία με τις Βρυξέλλες, μιας και ήταν ο άνθρωπος που διαχειριζόταν το ΕΣΠΑ και έχει «βγάλει καλό όνομα» στο Μπερλεμόντ, αναλαμβάνει αρμοδιότητες, με τις οποίες δεν έχει τριβή. Ο κ. Χαρίτσης, λοιπόν, θα είναι αυτός που τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις τριπλές εκλογές του 2019, με την άσκηση να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, εφόσον αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις λάβουν χώρα ταυτόχρονα. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης θα είναι και ο επιβλέπων της μετάβασης από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη, ενώ, παράλληλα, μαζί με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, θα πρέπει να επωμιστεί και το βάρος των επαφών με τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το βλέμμα και στις συμμαχίες της επόμενης μέρας.

Επίσης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου παραλαμβάνει από τον Σταύρο Κοντονή πολλούς ανοιχτούς φακέλους και, από κοινού με τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, θα είναι τα κυβερνητικά στελέχη που θα μπουν μπροστά το φθινόπωρο, όταν και προοιωνίζονται εξελίξεις σε μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που είναι σε φάση διερεύνησης και εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Με τη σειρά της, η Όλγα Γεροβασίλη, στο επανασυσταθέν μετά την περίοδο του Αντώνη Σαμαρά, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλείται να κάνει μεθοδική δουλειά, να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ενώ θα πρέπει να αποκαταστήσει και το κύρος του υπουργείου, ως προϊσταμένης αρχής των Σωμάτων Ασφαλείας, μετά την καταστροφική διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και τις απανωτές «καταδρομικές επιχειρήσεις» του Ρουβίκωνα.

Τέλος, η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καλείται, επιτέλους, να ξεμπλοκάρει τον μηχανισμό αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ θα είναι αυτή, επί των ημερών της οποίας, θα «τρέξουν» και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί για τον διαγωνισμό των νέων «θεματικών» γραμματέων, οι οποίοι έχουν καταγγελθεί από την αντιπολίτευση για πολιτικές παρεμβάσεις υπουργών και φωτογραφικές προκηρύξεις.

Όπως και να έχει, πάντως, η νέα κυβέρνηση έχει και έναν πολύ σημαντικό αντίπαλο, στην προσπάθεια να δείξει αποτελέσματα και να περάσει η εικόνα ότι η αυτοδυναμία της μεταμνημονιακής περιόδου έχει μεταφραστεί σε αναβάθμιση του επιπέδου του κυβερνητικού έργου: τον ελάχιστο χρόνο, μιας και, ουσιαστικά, από τις αρχές του 2019, η χώρα θα τελεί σε άτυπη προεκλογική περίοδο, ενώ είναι πιθανό οι εξελίξεις να επιταχυνθούν και λόγω Σκοπιανού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider