Αναζητούνται νέες ισορροπίες με την Τουρκία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητούνται νέες ισορροπίες με την Τουρκία

Σε προσπάθεια διαμόρφωσης μιας φάσης νέας ισορροπίας στις σχέσεις με την Τουρκία παραπέμπει η ουσία της χθεσινής, αναλυτικής συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χωρίς τη μεγάλη είδηση, η εν λόγω συνάντηση λειτουργεί ως ένα βήμα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Αν μη τι άλλο, από το προηγούμενο τετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στα μέσα Ιουλίου, υπάρχει το σημαντικό προηγούμενο της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Αδριανούπολη. Και μπορεί αυτό το ζήτημα να επιλύθηκε, όμως ο κ. Ερντογάν εκ νέου έθεσε, ως αναμενόταν, ζήτημα για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου στη χώρα μας. Όπως και να έχει, πάντως, από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν εξάγεται ως συμπέρασμα το ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ξαναβρούν σημείο επαφής, με τη θετική προδιάθεση να αποτυπώνεται και στην μάλλον «ανοιχτή» πρόσκληση από τον κ. Ερντογάν προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη.

Η «ταμπακιέρα» της συζήτησης, πάντως, βρισκόταν στα δύο μείζονα ζητήματα, του προσφυγικού και του Κυπριακού. Με δεδομένο, κιόλας, ότι μπορεί να αναμένεται το επόμενο διάστημα ενίσχυση των προσφυγικών ροών προς την Τουρκία από τη Συρία, εφόσον γίνει η επίθεση στο Ιντλίμπ, θεωρείται για την ελληνική πλευρά κεφαλαιώδες να επικαιροποιηθεί η συναντίληψη για την εφαρμογή της Δήλωσης Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό. Πτυχές αυτής της συναντίληψης έχουν να κάνουν με την ένταση της φύλαξης των συνόρων, αλλά και την εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να εξαρθρώνονται δίκτυα διακινητών και να εμποδίζονται ροές προς τα ελληνικά νησιά εν τη γεννέσει τους. Άλλωστε, πέρα από την αποσυμφόρηση των νησιών, μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειωθούν αισθητά και οι ροές από την Τουρκία που είναι σημαντικά αυξημένες από τις αρχές του έτους, κάτι που δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στις δομές της Βορείου Ελλάδος που επίσης γεμίζουν.

Όσο για το Κυπριακό που είναι το δεύτερο ακανθώδες ζήτημα, σε πλήρη συναντίληψη με την κυπριακή πλευρά, όπως επισημάνθηκε και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που «κόλλησαν» στο Κραν Μοντανά, εντός του πλαισίου που ευαγγελίζεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ. Και μπορεί με το «πλαίσιο Γκουτέρεζ» να συμφωνεί επί της αρχής και η τουρκική πλευρά, ο κ. Ερντογάν όμως δεν επέδειξε καμία διάθεση υπαναχώρησης από τις τουρκικές θέσεις που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με άλλα λόγια, υφίσταται αυτή τη στιγμή μια διεθνής πίεση για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό είναι άδηλο πώς και πότε ακριβώς μπορεί να θεωρείται ρεαλιστικό να γίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider