Η κυβέρνηση αναζητεί δρόμο επιστροφής στις αγορές

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυβέρνηση αναζητεί δρόμο επιστροφής στις αγορές

Με το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει πορεύεται στις επαφές του με παράγοντες του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας έτσι να «διαφημίσει» τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας μετά την έξοδο και τυπικά από το Μνημόνιο.

«Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα», είπε χθες, ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με κεντρικά στελέχη της Bank of Americaκαι της Merill Lynch, και αργότερα της Morgan Stanley, επιδιώκοντας έτσι να μιλήσει στη γλώσσα που καταλαβαίνουν καλύτερα τα στελέχη της αγοράς.

Συνοπτικά, στις επαφές του με στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας ο πρωθυπουργός προσπάθησε να περιγράψει την Ελλάδα ως μια χώρα που παραμένει στο μονοπάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τηρώντας το συμφωνηθέν δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και ως έναν πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, ο οποίος παρουσιάζει-με δεδομένη και την γεωγραφική του θέση-σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Κατά πληροφορίες, πάντως, στο επίκεντρο της συλλογιστικής του πρωθυπουργού είναι και η επάνοδος της χώρας στις αγορές, κάτι που δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής, είναι, όμως, απαραίτητο να γίνει σταδιακά. Διότι, μπορεί να υπάρχει το «μαξιλάρι ασφαλείας», αλλά αυτό δεν θα πρέπει να υποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στις αγορές, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Συνεπώς, η κυβέρνηση αναζητεί το σωστό timing, προκειμένου να επιχειρήσει μια δοκιμαστική ομολογιακή έξοδο, σε πρώτη φάση με ένα πενταετές ομόλογο, προκειμένου να ξεκινήσει την οικοδόμηση μιας «καμπύλης επιτοκίων», με στόχο την ομαλή επιστροφή σε βιώσιμους όρους δανεισμού από τις αγορές στο εγγύς μέλλον.

Άλλωστε και τα δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου που ήταν χθες στο πλευρό του πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος είναι άνθρωποι που έχουν άμεση επικοινωνία με την επενδυτική και χρηματοπιστωτική κοινότητα και αντιλαμβάνονται την ανάγκη διαμόρφωσης όρων επιστροφής της χώρας στις αγορές, όχι το 2020, αλλά μεθοδικά και με αρκετές εξόδους, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Πάντως, καίτοι το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί τον δρόμο προς τις αγορές, το μήνυμα που έφτασε από τον οίκο Moody’s, ο οποίος αναμενόταν να αναβαθμίσει το outlookτης ελληνικής οικονομίας, αλλά εν τέλει το διατήρησε στάσιμο, δεν ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό, μιας και στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, καίτοι αξιολογεί θετικά την πορεία που έχει διανύσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, χτυπάει καμπανάκια για την πολύ «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική που έχει συμφωνηθεί, αλλά και για την ανάγκη συνέχισης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο διακυβέρνησης.

Και μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει στην προβολή μιας άκρως θετικής για τις προοπτικές της εικόνα της χώρας προς «τους έξω», η αλήθεια είναι, όμως, ότι η αντίδραση της διεθνους επενδυτικής κοινότητας είναι συγκρατημένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider