Μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι στις ΗΠΑ, όπου σήμερα το απόγευμα (19:30 ώρα Ελλάδος) θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά, αναντίρρητα, τα βλέμματα στο εσωτερικό είναι στραμμένα προς τα Σκόπια, όπου την Κυριακή λαμβάνει χώρα το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε χθες να στείλει μέσω συνέντευξής του στην WallStreetJournalένα σαφές μήνυμα ότι, εφόσον οι γείτονες κάνουν ό,τι τους αναλογούν, τότε και η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος.
Από τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα προκύπτουν δύο δεδομένα: αφενός, μιλώντας σε μια σημαντική αμερικανική εφημερίδα, έσπευσε να στείλει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να πετάξει το μπαλάκι της κύρωσης της Συμφωνίας μαζί με το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σε μια επόμενη κυβέρνηση, φέρνοντας τη συμφωνία σε αυτή τη Βουλή. Εκτίμησε, δηλαδή, κατ’ αυτό τον τρόπο ότι στην παρούσα Βουλή υπάρχει πλειοψηφία κύρωσης της Συμφωνίας, κάτι, στο οποίο, άλλωστε, συγκλίνουν και όλες οι πληροφορίες από το εσωτερικό μέτωπο.
Το δεύτερο δεδομένο που είναι και ρυθμιστικό ως προς τον χρόνο των πολιτικών εξελίξεων έχει να κάνει με τη μοίρα του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένη την επιμονή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εφόσον έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. «Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου» , είπε ο κ. Τσίπρας στην WSJ, προδιαγράφοντας, επί της ουσίας, ότι μπορεί να στηριχθεί και σε μια διαφορετική πλειοψηφία, προκειμένου να εξαντλήσει τη θητεία του.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει ένα μήνυμα ότι τυχόν διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου δεν θα είναι και…το τέλος του κόσμου, ούτε θα σημάνει νομοτελειακά πτώση της κυβέρνησης. Διότι, μπορεί ο κ. Καμμένος να αποσύρει την εμπιστοσύνη του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σε ανύποπτο χρόνο, προς τα τέλη Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε πει ότι, εφόσον ο Πάνος Καμμένος πραγματοποιήσει την απειλή του, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή. Με τη διατύπωσή του ο κ. Τσίπρας, συνεπώς, εμφανίζεται βέβαιος ότι σε αυτή τη Βουλή υφίσταται και διαφορετική πλειοψηφία σε σχέση με αυτή που μέχρι στιγμής συναποτελούσαν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από κοινού.
Βεβαίως, όλες αυτές οι εξελίξεις, κατά τα φαινόμενα, θα τρέξουν περί τον Μάρτιο και εφόσον οι Σκοπιανοί κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει, άλλωστε, ότι περίπου τότε θα συζητήσει και με τον κ. Καμμένο για το τι μέλλει γενέσθαι με την πολιτική τους σχέση. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να προδιαγράφει μια νέα πλειοψηφία από την υπάρχουσα Βουλή, προκειμένου να φτάσει, θεωρητικά, ως τον Οκτώβριο του 2019, εξαντλώντας το Συνταγματικό περιθώριο, είναι, όμως, σαφές ότι η ρήξη με τους ΑΝΕΛ και το περιβάλλον πολιτικής αστάθειας από μια ετερόκλητη πλειοψηφία βουλευτών διαφορετικής προέλευσης, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για υλοποίηση του σεναρίου των πολλαπλών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.