Η έκβαση του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ ίσως περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, παρά δημιούργησε όρους και δυναμική για να προωθηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα και να έρθει στη συνέχεια η Συμφωνία των Πρεσπών μαζί με το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ στην ελληνική Βουλή.
Από την αντίδραση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σχεδόν μία ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών, πάντως, προέκυψε με σαφήνεια ότι δεν επιδιώκει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε αυτή τη συγκυρία και ότι θα επιδιώξει να συνεχίσει τη διαδικασία, με την εκκίνηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το πώς θα τα καταφέρει, βέβαια, ο πρωθυπουργός της γείτονος, είναι ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτή τη συγκυρία. Ο κ. Ζάεφ αναζητά, ουσιαστικά, 8 βουλευτές για να πιάσει τον πήχυ των 80 βουλευτών που απαιτούνται για να αλλάξει το Σύνταγμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει και βουλευτές του VMROνα ψηφίσουν τη Συμφωνία, ακολουθώντας, ουσιαστικά, τη συλλογιστική Ζάεφ ότι το αποτέλεσμα παράγεται από όσους συμμετείχαν και όχι από όσους είχαν δικαίωμα ψήφου. Η κάθετα αρνητική στάση του VMRO, όμως, όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρό του Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος, εν τέλει, ακολούθησε τη γραμμή του προέδρου Ιβάνοφ και δεν πήγε να ψηφίσει, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ο κ. Ζάεφ να αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές, περί τον Ιανουάριο. Κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι διαφοροποιεί όλα τα δεδομένα, μιας και όλα θα είναι υπό αίρεση: ποιος θα είναι πρωθυπουργός στην πΓΔΜ και με ποια πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να ξαναπιάσει το νήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών από εκεί που αφέθηκε.
Αυτό, πάντως, είναι για την Αθήνα και το σημαντικότερο στοιχείο. Να μείνει, δηλαδή, ενεργή η Συμφωνία των Πρεσπών και να μην καταστεί σύντομα κενό γράμμα. Αυτό εξέφρασε στον κ. Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας, τηλεφωνώντας του το βράδυ της Κυριακής, αυτό υπογράμμισε σε μια εκτενή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέλεξαν μια άκρως προσεκτική ρητορική για την έκβαση του δημοψηφίσματος, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντικός προβληματισμός από τη μικρή προσέλευση που δημιουργεί δυσκολίες στον κ. Ζάεφ, αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα.
Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τον πρωθυπουργό της γείτονος να κάνει τα επόμενα βήματα στο εσωτερικό της χώρας του. Η διχοστασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν, πάντως, εκ νέου εμφανής. Άλλωστε, ο Πάνος Καμμένος ήταν ο πρώτος Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος εμφανίστηκε στο twitterπανηγυρίζοντας για το ότι οι πολίτες της πΓΔΜ «ακύρωσαν τη Συμφωνία», επιμένοντας παράλληλα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν συμβουλευτικό, αλλά defactoδεσμευτικό. Από την άλλη, όμως, το ΥΠΕΞ, όπως προαναφέρθηκε, επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης της προοπτικής της Συμφωνίας των Πρεσπών, στέλνοντας, παράλληλα, και μήνυμα προς όλες τις πλευρές-του κ. Καμμένου συμπεριλαμβανομένου-λέγοντας ότι «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως».
Πάντως, ενώ η σαφής διαφορετική τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου και τον ΑΝΕΛ συνεχίζεται, όσο είναι ασαφές τι μέλλει γενέσθαι στην πΓΔΜ και όσο υπάρχει η προοπτική παράτασης των εξελίξεων, λόγω ενδεχομένως πρόωρων καλπών στη γείτονα, δεν θα γεννάται άμεσα ζήτημα διάρρηξης της συνοχής του κυβερνητικού σχήματος.