Η βιάσυνη Ζάεφ, η πίεση των ξένων και η αναμονή της Αθήνας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βιάσυνη Ζάεφ, η πίεση των ξένων και η αναμονή της Αθήνας

Μπορεί, εν τέλει, το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ να μην…συγκίνησε ιδιαίτερα τους πολίτες της γείτονος, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία σταματά εδώ. Άλλωστε, αν κάτι προκύπτει με σαφήνεια από το βράδυ της Κυριακής, είναι τόσο η βούληση της κυβέρνησης Ζάεφ να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, όσο και η διακριτική πίεση του διεθνούς παράγοντα να κυλήσει το νερό στο αυλάκι.

Και μπορεί στα Σκόπια να κυκλοφόρησαν χθες σενάρια για παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, αυτά αποδείχθηκαν όμως αβάσιμα και η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει να αναζητά πλειοψηφία Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αν πιστέψει, συνεπώς, κανείς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι επόμενες μέρες, το πολύ δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, προκειμένου να διαφανεί, αν υπάρχει πλειοψηφία Αναθεώρησης στη γείτονα. Αν όχι, τότε ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για εκλογές, ίσως εντός Νοεμβρίου.

Άλλωστε, η πΓΔΜ γνωρίζει ότι πρέπει να «τρέξει», προκειμένου να προλάβει τις αναθεωρητικές διαδικασίες εγκαίρως, ώστε να μην έχει υπάρξει στην Ελλάδα ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα στην όλη διαδικασία. Έτσι εξηγείται, συνεπώς, η σπουδή για εκλογές εντός του επόμενου μήνα, αν δεν βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία 80 βουλευτών, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τρέξουν οι περίπου τρίμηνες διαδικασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ωθεί τη γείτονα και ο ξένος παράγοντας, με Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και μεγάλες πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο να…παραβλέπουν τον παράγοντα της συμμετοχής και να επικεντρώνουν στο σαρωτικό ποσοστό έγκρισης της Συμφωνίας από όσους συμμετείχαν, ως δικαιολογητική βάση…συγχαρητηρίων στον κ. Ζάεφ.

Βέβαια, όσο και να βιάζεται ο κ. Ζάεφ, τα πράγματα δεν είναι απλά. Από τη μία, το αντιπολιτευόμενο VMRO δύσκολα θα συναινέσει σε συνταγματικές αλλαγές, ιδίως μετά τη ρητή τοποθέτηση χθες του προέδρου της πΓΔΜ κ. Ιβάνοφ, ο οποίος ήταν και ο βασικός εισηγητής και θιασώτης της γραμμής της αποχής. Έτσι, είναι δύσκολο ακόμα και μεμονωμένοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος να αποσκιρτήσουν προς τις τάξεις μιας νέας διαμορφούμενης πλειοψηφίας για το Σύνταγμα της γείτονος. Από την άλλη, ακόμα και εκλογές να γίνουν, το αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο, ενώ είναι άδηλο και τι πλειοψηφία θα προκύψει στη Βουλή της πΓΔΜ, ώστε μετά να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της Αναθεώρησης.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα περισσότερο παρακολουθεί τις εξελίξεις, αν και κυβερνητικοί παράγοντες να εμφανίζονται…ενθουσιασμένοι από την έκβαση του δημοψηφίσματος, καταγράφοντας την αντίστιξη μεταξύ της χαμηλής συμμετοχής και του συντριπτικού ποσοστού του ΝΑΙ, από το οποίο και «πιάστηκε» ο κ. Ζάεφ. Άλλωστε, μέχρι να αποκρυσταλλωθούν οι ισορροπίες στην πΓΔΜ, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει άλλη οδό παρά αυτή της αναμονής και της επιμονής στη θετική προοπτική της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παραφωνία, πάντως, στο κυβερνητικό αφήγημα εξακολουθεί να είναι ο Πάνος Καμμένος, με τον Νίκο Παππά να παραδέχεται χθες ότι η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη διαφοροποίηση του υπουργού Άμυνας αποτελεί πρόβλημα. Η επίλυσή του, όμως, παραπέμπεται στο μέλλον και ανάλογα με τις κινήσεις της πΓΔΜ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider