Ενδοκυβερνητικό μορατόριουμ μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδοκυβερνητικό μορατόριουμ μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Εξ αρχής, μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ένα ήταν σαφές: αν υπήρχε κάποιος που ήταν άκρως ικανοποιημένος με την κυβέρνηση, ήταν ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, με δεδομένη τη διαφωνία του με τον ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό, δεν θα χρειαζόταν να μπει άμεσα σε…πειρασμό να ρίξει την κυβέρνηση.

Κάπως έτσι, μιλώντας χθες στους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε μάλλον ανακουφισμένος, επισημαίνοντας ότι, με βάση τα δεδομένα, δεν θα χρειαστεί να γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό τον Μάρτιο ή και νωρίτερα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, καίτοι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το ενδεχόμενο εν τέλει οι εκλογές να γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο, το φθινόπωρο του 2019.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, πέραν μιας αντιπαράθεσης του Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον Κώστα Κατσίκη στο εσωτερικό της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ (οι δύο κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις στο Σκοπιανό), το κλίμα ήταν ήπιο, ενώ και οι περισσότεροι βουλευτές ήταν ανακουφισμένοι, ενώ ως…βασική είδηση, από μια αποστροφή του προέδρου των ΑΝΕΛ προκύπτει ότι, πέραν του κ. Παπαχριστόπουλου, επί της αρχής υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το όνομα της οποίας ακούγεται και μια υποψηφιότητα στον δήμο της Αθήνας. Να σημειωθεί, δε, ότι ο κ. Καμμένος επιλέγει να μην δώσει συνέχεια και στην υποβόσκουσα αντιπαράθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ, επισήμως, οι ΑΝΕΛ δεν απαντούν και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε «ακραία» τη στάση του κυβερνητικού εταίρου στο Σκοπιανό.

Όπως και να έχει, πάντως, είναι σαφές ότι η ανάγκη που δημιουργείται για τον κ. Ζάεφ να προσφύγει, κατά πάσα πιθανότητα, σε εκλογές, ίσως εντός Νοεμβρίου ή μάξιμουμ στις αρχές Δεκεμβρίου, μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, ενώ, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές στην πΓΔΜ, η όλη συζήτηση για το εν λόγω χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι και άνευ περιεχομένου, αν οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις κάλπες δεν ευνοούν τη δυναμική Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από εκεί και πέρα, μπορεί στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήθηκαν κατά βάση εσωκομματικές λεπτομέρειες και οι εκκρεμότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, αλλά είναι σαφές ότι η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό έγινε στη σκιά των εξελίξεων στην πΓΔΜ. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, συνεπώς, και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι πράγματι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων πηγαίνει προς τα πίσω, αν και βούληση του κυβερνώντος κόμματος είναι να κρατηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών ζωντανή. Για το εν λόγω ζήτημα, δε, υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις μεταξύ στελεχών του κόμματος, με κάποιους να επιμένουν στην ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας για την ευρύτερη προοπτική της περιοχής, ενώ κάποιοι άλλοι, σκεπτόμενοι πιο ωφελιμιστικά, αντιλαμβάνονται ότι, αν δεν υπάρχει πίεση λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός βίος μπορεί να παραταθεί και ο κ. Τσίπρας να επιλέξει πότε θα πάει σε εκλογές.

Με αυτό το δεδομένο και όσο ακόμα στην πΓΔΜ οι ισορροπίες αποκρυσταλλώνονται, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στη «θετική ατζέντα» από εδώ και πέρα, κάτι στο οποίο προσβλέπουν και οι ΑΝΕΛ. Με άλλα λόγια, το επόμενο διάστημα θα παρατηρηθεί κοινοβουλευτικό «κομφούζιο», με νομοθετικές παρεμβάσεις και τροπολογίες που θα αποτυπώνουν, όπως το θέτουν κυβερνητικά στελέχη, τις προσπάθειες ελάφρυνσης της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider