Ανάσα για τις συντάξεις, καθησυχασμός για τις τράπεζες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάσα για τις συντάξεις, καθησυχασμός για τις τράπεζες

Ως «κλειδωμένη» παρουσιάζεται πλέον η απόφαση για τη μη μείωση των συντάξεων, σύμφωνα με την εικόνα που σχηματοποιείται τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μια σειρά κορυφαίων και καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών, άλλωστε, (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χριστοφορος Βερναρδάκης κ.α.) εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο, καίτοι για λόγους…τακτ μάλλον, δεν προκαταλαμβάνουν την οριστική απόφαση.

Ως προς το πότε θα ληφθούν αποφάσεις για τις συντάξεις στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες σε ενημέρωση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ότι σε λίγες μέρες, στις 15/10, η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Κομισιόν το σχέδιο βάσης του ελληνικού προϋπολογισμού, με βάση το οποίο θα καθίσταται σαφές ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος (3,55%) για φέτος, δεν θα απαιτηθεί δημοσιονομική παρέμβαση από την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι το μέτρο δεν θεωρείται διαρθρωτικό και μετά την τοποθέτηση του προέδρου του EurogroupΜάριο Σεντένο ότι δημοσιονομικά υφίσταται περιθώριο για να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει την απάντηση της Κομισιόν περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Τότε, λοιπόν, θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα ως προς τι μέλλει γενέσθαι, αν και η οριστική απόφαση για τις συντάξεις θα πρέπει να αναμένεται, με βάση πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τελευταίο Eurogroupτης χρονιάς, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει βεβαιότητα για τη μη περικοπή των συντάξεων (και όχι για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου), μιας και έχει εξηγηθεί από την ελληνική πλευρά στα μεγάλα πολιτικά κέντρα της Ευρώπης ότι μια τέτοια απόφαση είναι και οικονομικά ανούσια, αλλά και πολιτικά μη διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να διαβάζεται και η μάλλον ήπια στάση του Βερολίνου, το οποίο αφήνει περισσότερο τον επικεφαλής του ESMΚλάους Ρέγκλινγκ να βγαίνει μπροστά και να δίνει τον τόνο, αποφεύγοντας τις εντάσεις. Πάγια γραμμή του Βερολίνου, άλλωστε, είναι ότι δεν θέλει πολλαπλές εντάσεις και ήδη η κατάσταση στην Ιταλία προοιωνίζεται απειλητική, ενώ η κ. Μέρκελ έχει μπροστά της, σε λίγες μέρες, και το crashtestτων εκλογών στη Βαυαρία, όπου οι Χριστιανοικοινωνιστές προβλέπεται ότι θα χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι πλέον το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις σε τόσο αποφασιστικό βαθμό όσο τα προηγούμενα χρόνια, πολιτικά υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για το ζήτημα, ώστε να μην προκληθεί νέος γύρος έντασης που θα μπορούσε να οδηγήσει την Αθήνα σε μονομερή κίνηση.

Damage control για τις τράπεζες

Από την άλλη, ενώ το ζήτημα των συντάξεων φαίνεται να δρομολογείται, η κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο με το sell-offτων τραπεζών που οδήγησε τις μετοχές τους σε limit-down, προκάλεσε ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, πάντως, «δείχνει» προς κερδοσκοπικές πιέσεις, με ανώτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ, παράλληλα, να εντάσσει στην ίδια κατηγορία άρθρο του Bloomberg την προηγούμενη Παρασκευή για τις ντιρεκτίβες του SSM σε συγκεκριμένη συστημική τράπεζα, για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας. Προκειμένου, πάντως, να υπάρξει εποπτεία για το ζήτημα, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου συνεκλήθη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των κ.κ. Τσακαλώτου, Δραγασάκη, Λιάκου και Φλαμπουράρη, ο οποίος έχει υπ’ ευθύνη του πλέον τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου έγινε η διαπίστωση ότι οι χρηματιστηρικές πιέσεις στις τράπεζες δεν είναι αντίστοιχες με τα θεμελιώδη μεγέθη τους και με την πορεία εκπλήρωσης των στόχων που έχουν τεθεί, τόσο για την κεφαλαιακή τους επάρκεια όσο και για τον τρόπο και την ταχύτητα απομείωσης των κόκκινων δανείων που διακρατούν.

Στο πλαίσιο κατευνασμού, παράλληλα, που επιδιώκει η κυβέρνηση, διαμηνύεται ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προωθείται ένα νέο, συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων και για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider