Η αγωνία του Ζάεφ και η αναμονή της Αθήνας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αγωνία του Ζάεφ και η αναμονή της Αθήνας

Φτάνει, αυτές τις μέρες, το deadline που έχει ορίσει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να διαφανεί, αν είναι εφικτό στη γείτονα να διαμορφωθεί πλειοψηφία στη Βουλη υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης ή αλλιώς θα πρέπει η Βουλή να διαλυθεί και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ο κ. Ζάεφ δεν αποκλείεται να προκηρύξει εκλογές ακόμα και αυτή την εβδομάδα, εφόσον δει ότι τα «κουκιά δεν βγαίνουν», έστω και αν αυτό το ενδεχόμενο δεν αρέσει καθόλου στις Βρυξέλλες και στους διεθνείς παίκτες που επιδιώκουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και έσπευσαν, δειλά στην αρχή και θερμότερα στη συνέχεια, την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα να παραινέσουν το πολιτικό σύστημα της γείτονος να προχωρήσει με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά τα φαινόμενα, πάντως, το αντιπολιτευόμενο VMRO κρατά σκληρή στάση έναντι του κ. Ζάεφ, κάτι που σημαίνει πως είναι δύσκολο αρκετοί βουλευτές του να «αυτομολήσουν» προς την άλλη πλευρά και να διαμορφώσουν την πλειοψηφία που θέλει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Υπό αυτό το πρίσμα, αν ο κ. Ζάεφ δει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, τότε θα προκηρύξει εκλογές άμεσα, στον minimumσυνταγματικά επιτρεπόμενο χρόνο, δηλαδή 45 μέρες μετά την προκήρυξή τους. Με άλλα λόγια, θα προκηρύξει εκλογές για το τέλος Νοεμβρίου.

Στο ενδεχόμενο εκλογών στην πΓΔΜ, πάντως, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών παγώνει, οι εξελίξεις αναγκαστικά μεταχρονολογούνται, ενώ υπάρχει και το ερώτημα τι πλειοψηφία θα προκύψει από τις κάλπες. Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι, αν ο κ. Ζάεφ εν τέλει προσφύγει σε εκλογές, θα καταφέρει να τις κερδίσει και μάλιστα με καθαρή πλειοψηφία, με αποτέλεσμα, ακόμα και αν δεν έχει μόνος του τα 2/3 που απαιτούνται για να προωθηθούν οι συνταγματικές αλλαγές, το VMRO να είναι σε πολύ δύσκολη θέση και να μην έχει περιθώριο να αρνηθεί να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση.

Αν, δε, τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή, τότε για την Αθήνα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, τα οποία επηρεάζουν και τις εδώ πολιτικές εξελίξεις και τον χρόνο των εκλογών, με δεδομένο κιόλας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από αυτή τη Βουλή. Αν ο κ. Ζάεφ κάνει εκλογές, τις κερδίσει και καταφέρει να διαμορφώσει Συνταγματική πλειοψηφία, τότε, με βάση τους υπολογισμούς, η διαδικασία στα Σκόπια θα έχει τελειώσει περί τον Μάρτιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο να προκληθεί αδιέξοδο μετά τις εκλογές, οπότε η Συμφωνία των Πρεσπών να καταστεί κενό γράμμα, αλλά κανείς εκ των εμπλεκομένων παραγόντων δεν θέλει να πορεύεται με γνώμονα αυτό το ενδεχόμενο.

Αν, συνεπώς, η πΓΔΜ ολοκληρώσει τις διαδικασίες περί τα μέσα της άνοιξης, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μια απόφαση: θα πάει ο κ. Τσίπρας σε τετραπλές εκλογές τον Μάιο, με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρόσφατα κυρωμένη από τη Βουλή, με όποιες εκλογικές συνέπειες αυτό μπορεί να έχει; Ή θα επιλέξει την παράταση του κυβερνητικού βίου έως τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 2019, παίρνοντας το ρίσκο να ηττηθεί καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αυτό να απελευθερώσει τη δυναμική υπέρ της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές που θα έπονται, όπως συνέβη με εμφατικό τρόπο, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τόσο το 2009 όσο και το 2014;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider