Ιταλικός και τραπεζικός πυρετός στο Μαξίμου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλικός και τραπεζικός πυρετός στο Μαξίμου

Αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη κατάσταση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται η κυβέρνηση, μιας και οι αναταράξεις ελέω Ιταλίας έχουν σημαντική επίδραση τόσο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όσο και στο χρηματιστηριακό ταμπλό και τις τραπεζικές μετοχές. Και μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους και να κάνει λόγο για «σορτάρισμα», ρίχνοντας παράλληλα βέλη στη ΝΔ για τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, η κατάσταση που διαμορφώνεται, όμως, μόνο ευνοϊκή δεν είναι για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωγενείς πιέσεις, κάτι που το Μαξίμου γνωρίζει καλά και είδε να ξετυλίγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο με τις αρχικές αναταράξεις μετά την ανάδειξη της νέας ιταλικής κυβέρνησης, όσο και την περίοδο που η τουρκική οικονομία βίωσε σημαντικές πιέσεις, λόγω της κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου.

Το μήνυμα, όμως, που επιδιώκει να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι επαρκώς θωρακισμένη, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη τόσο αυτής όσο και των τραπεζών είναι ικανοποιητικά. Με άλλα λόγια, επιδίωξη του Μαξίμου είναι να πείσει ότι, πέραν της συγκυριακής αναταραχής λόγω Ιταλίας, αλλά και μιας κίνησης «σορταρίσματος» στο Χρηματιστήριο, δεν γεννάται λόγος ανησυχίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πίσω από τη φιλολογία που αναπτύσσεται για την κατάσταση της οικονομίας και μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμπεδώσει ένα κλίμα πανικού, αφού έχουν πέσει στο κενό προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως η ενεργοποίηση του κόφτη, ενώ διαφαίνεται κιόλας ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε χθες τα βέλη του στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την Άρτα, όπου περιόδευε, έκανε λόγο για «πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου» που πλήττει τη χώρα και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «limitupανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Βεβαίως, ενδιαφέρον έχουν και οι νέες κυβερνητικές βολές εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, του οποίου η απουσία από την κυβερνητική σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα για την απότομη χρηματιστηριακή πτώση είχε σχολιαστεί ευρέως. Ο κ. Στουρνάρας, βέβαια, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον αρμόδιο για το τραπεζικό σύστημα, υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη και δια της μη παρουσίας του επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι δεν τίθεται ζήτημα συστημικής ευστάθειας. Η κυβέρνηση, όμως, επεδίωκε μια πιο ρητή τοποθέτηση από τον κεντρικό τραπεζίτη, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξαπολύσει πυρά εναντίον του. «Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει», ανέφερε σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Τζανακόπουλος.

Όσο, πάντως, η κατάσταση παραμένει έτσι τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, καθώς, πρακτικά, η πόρτα των αγορών αυτή τη στιγμή παραμένει κλειστή, καίτοι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για άντληση κεφαλαίων από αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider