Τα κυβερνητικά βλέμματα στραμμένα στο ταξίδι Καμμένου στη Μόσχα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κυβερνητικά βλέμματα στραμμένα στο ταξίδι Καμμένου στη Μόσχα
Το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει την προσοχή του στο ταξίδι Καμμένου στη ρωσική πρωτεύουσα. Την Τρίτη συνεδρίαζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στραμμένα στο ταξίδι του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου στη Μόσχα θα είναι τα κυβερνητικά βλέμματα για σήμερα και αύριο, μιας και στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος προκάλεσε…διπλωματικό και πολιτικό σεισμό κάνοντας λόγο για plan B αναφορικά με το Σκοπιανό ενώπιον κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο κ. Καμμένος πηγαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα, προκειμένου να έχει επαφές, μεταξύ άλλων, και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκεϊ Σοϊλού σήμερα, σε μια περίοδο, όπου η Μόσχα δεν έχει κρύψει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ πρόσφατα η ρωσική διπλωματία κατήγγειλε παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ για την πρώτη έγκριση των Συνταγματικών αλλαγών.

Ευρύτερα, πάντως, με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας προγραμματίζεται να βρεθεί στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις δοκιμάζονται έντονα μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών στα μέσα του καλοκαιριού, με αφορμή την υπόθεση του Σκοπιανού, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του στην επίσκεψη του κ. Καμμένου στη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιοι νέο «φάλτσο». Άλλωστε, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είχε στρέψει τα βέλη του εναντίον του κ. Καμμένου και για τον τρόπο που υποκαθιστά την επίσημη εθνική γραμμή στις θεσμικες του επαφές στο εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας που ανέλαβε το υπουργείο έσπευσε να στείλει μήνυμα ότι στο εξωτερικό θα πρέπει να υπηρετείται αταλάντευτα η εθνική γραμμή. Στην περίπτωση αυτής της επίσκεψης, όμως, τόσο ο κ. Καμμένος όσο και η ρωσική κυβέρνηση εναντιώνονται με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Καμμένος, μια μέρα πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, δέχθηκε την παραίνεση πολίτη στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης να παραιτηθεί, προκειμένου να αποτραπεί η παράδοση της Μακεδονίας, με τον υπουργό Άμυνας να απαντά «όταν έρθει η ώρα». Την ίδια ώρα, δε, στις Σέρρες, η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή δέχθηκαν πολλές αποδοκιμασίες κατά την ώρα της κατάθεσης στεφάνων με αφορμή το Σκοπιανό.

Σε κάθε περίπτωση, το Σκοπιανό συνεχίζει και παράγει απόνερα για την κυβέρνηση, αν και το Μέγαρο Μαξίμου-παρά την αυξημένη προσοχή στην επίσκεψη του κ. Καμμένου στη Μόσχα-προετοιμάζεται και για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη. Επισήμως, θέμα της εν λόγω συνεδρίασης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλά θα είναι λογικά και η πρώτη συνεδρίαση, όπου θα γίνει εσωτερικός διάλογος για όσα έλαβαν χώρα όλες τις προηγούμενες ημέρες στο κυβερνητικό σχήμα μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση του πρώην ΥΠΕΞ με τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να δώσει το παρών στην εν λόγω συνεδρίαση και θα έχει ενδιαφέρον, αν πρόκειται με κάποιον τρόπο να προβεί σε κάποια τοποθέτηση ή σχόλιο, εφόσον το θέμα ή το ζήτημα για την ευρύτερη πορεία του κυβερνητικού σχήματος ανακύψει από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider