Μητσοτάκης: Οι τρεις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξίας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οι τρεις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξίας

Την εκτίμηση ότι, όχι μόνο ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί, αλλά η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ που λαμβάνει χώρα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού που, όπως είπε, πηγάζει από τον φόβο πολλών πολιτών ότι «θα μείνουν πίσω», αλλά και από το γεγονός ότι δυσαρεστούνται από το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι υπό απειλή εξαιτίας της αξιοσημείωτης παράνομης μετανάστευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι πρέπει να ακουστούν αυτές οι ανησυχίες, εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος πως ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί, με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στην αιχμή του δόρατος.

«Η ΝΔ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό μπορεί να γίνει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ενδιαφέρον case study για το ζήτημα. Υπογράμμισε ότι πρώτα στην Ελλάδα εξελέγη μια λαϊκιστική κυβέρνηση που έπληξε την οικονομία και έφερε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε και σημαντική απειλή για την έννομη τάξη και την ποιότητα της δημοκρατίας. «Θα τους κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο επειδή απέτυχαν παταγωδώς, αλλά επειδή κι εμείς αλλάξαμε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στην εσωτερική μεταρρύθμιση της ΝΔ, αλλά και στον προγραμματικό λόγο του κόμματος που προσφέρει λύσεις, «πέρα από το παραδοσιακό δίπολο αριστεράς-δεξιάς».

Ο κ Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε στην εποχή του μετα-λαϊκισμού και υπογράμμισε τρεις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, λέγοντας ότι πρέπει να εστιάσει:

  • στην καινοτομία και στη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους
  • στην προστασία των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση
  • στην αντιμετώπιση θεμελιωδών αλλαγών, όπως η κλιματική αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες

«Είμαστε πιο δυνατοί μαζί, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να μας διασπάσουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η Ευρώπη «υπήρξε μια σκοτεινή ήπειρος» και επιμένοντας ότι δεν πρέπει να συγχέεται ο εθνικισμός με τον πατριωτισμό.

Εν κατακλείδι, τόνισε ότι η εσωτερική εκλογική διαδικασία στο ΕΛΚ για την εξεύρεση του επικεφαλής υποψηφίου για τις ευρωεκλογές έχει να κάνει με τις ηγετικές ικανότητες και εκφράστηκε ακόμα μια φορά υπέρ του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider