ΗΠΑ: Το real estate ανακτά 3 τρισ. δολάρια που χάθηκαν στην πρόσφατη επιβράδυνση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το real estate ανακτά 3 τρισ. δολάρια που χάθηκαν στην πρόσφατη επιβράδυνση
Μόλις το 1% των κατοικιών στις ΗΠΑ άλλαξε ιδιοκτησία φέτος, το χαμηλότερο ποσοστό σε τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έχει ανακτήσει τα σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης του περασμένου έτους, σύμφωνα με εκτίμηση της χρηματιστηριακής εταιρείας Redfin Corp.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η έλλειψη καταχωρήσεων ακινήτων προς πώληση έχει εκτοξεύσει τις τιμές, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ σε αξία ρεκόρ 47 τρισ. δολαρίων, ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν «κλειδώσει» σε φθηνότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, προτού το κόστος δανεισμού αρχίσει να αυξάνεται πέρυσι, καθιστώντας τους απρόθυμους να παραιτηθούν από αυτά τα δάνεια. Μόλις το 1% των κατοικιών στις ΗΠΑ άλλαξε ιδιοκτησία φέτος, το χαμηλότερο ποσοστό σε τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με τον Redfin.

Οι ιδιοκτήτες «μένουν στη θέση τους γιατί η μετακόμιση θα σήμαινε ότι θα αναλάβουν ένα διπλάσιο επιτόκιο», δήλωσε στην έκθεση ο Chen Zhao, επικεφαλής της έρευνας της Redfin Economics. «Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές που βρίσκονται στην αγορά τώρα έχουν απέναντι τους μια πολύ μικρή δεξαμενή προσφερόμενων κατοικιών, αποτρέποντας την πτώση της αξίας των ακινήτων», πρόσθεσε.

Τα σπίτια στην Ατλάντα σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα σε αξία, 40,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τον περασμένο Ιούνιο. Η Βοστώνη σημείωσε κέρδη 33,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι αξίες στο Μαϊάμι αυξήθηκαν κατά 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ποσοστιαία βάση, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν σε σχετικά προσιτές αγορές. Τα σπίτια στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας σημείωσαν άνοδο 8,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι αξίες στο Κάμντεν του Νιού Τζέρσι αυξήθηκαν 8,7%. Το πιο λογικό σύνολο δαπανών σε αυτές τις πόλεις πιθανότατα ενίσχυσε τη ζήτηση των αγοραστών, σύμφωνα με τη Redfin.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider