Μια πρώτη δικαίωση του ΤΑΙΠΕΔ στο εγχείρημα της αξιοποίησης του ακινήτου του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Μικρό-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) «δείχνει» πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο εκδίκασε και απέρριψε αγωγή του Δήμου Ταύρου Μοσχάτου. Ο τελευταίος επί της ουσίας επιχείρησε να αντιστρέψει την κατάληξη σχετικού διαγωνισμού που προώθησε το ΤΑΙΠΕΔ (με πλειοδότη επενδυτή Ολλανδικό όμιλο), θεωρώντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο, να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων, βάζοντας θέμα έννομου συμφέροντος.
Η δικαστική απόφαση
Ωστόσο, η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έβαλε στοπ στην αγωγή αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη ελλείψει εννόμου συμφέροντος», ενώ σημειώνεται επίσης ότι «το ενάγον ουδόλως επικαλείται ειδική και συγκεκριμένη βλάβη» και «ούτε άλλωστε το ενδεχόμενο αξιοποίησης ακινήτου κατά τρόπο που δεν συμβαδίζει με το οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής μπορεί να θεωρηθεί ως άμεσης και προσωπική βλάβη, ώστε να είναι δυνατή η θεμελίωση έννομου συμφέροντός του, λαμβανόμενου μάλιστα υπόψη ότι η εναγόμενη πρoέβη απλά σε πώληση του εν λόγω αστικού ακινήτου, από την οποία ουδόλως προκύπτει αξιοποίηση αυτού κατά τρόπο επιβλαβή προς το πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής». Κατά συνέπεια, η αγωγή του δήμου κατά των ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκε.
Οι απαιτήσεις του Δήμου
Να θυμίσουμε ότι το 2013 μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών το ακίνητο του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Μικρό-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), το οποίο περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο. Το ακίνητο αποτελείται από πέντε κτίρια που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1930 και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών από τη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Από τότε που μεταβιβάστηκε το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου διατύπωσε προφορικά την επιθυμία του να αποδοθεί στη δημοτική αρχή για να γίνει μουσείο Εθνικής Αντίστασης, υποστηρίζοντας ότι έχει ιστορική αξία γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ.
Το 2006 το Υπουργείο Πολιτισμού απεφάνθη ότι το ακίνητο δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπαγωγή του στις «Περί Προστασίας» διατάξεις του Ν. 3028/2002, ενώ το 2020 πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον ίδιο λόγο. Μετά την ολοκλήρωσή της, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε ένα (το κεντρικό κτίριο) από τα συνολικά πέντε κτίρια που βρίσκονται στο ακίνητο ως νεότερο μνημείο.
Για να φτάσουμε στις 30 Νοεμβρίου 2021 όταν και από το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε ο τρίτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου. Κατά πληροφορίες, πριν από την έναρξη της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με τον Δήμο Ταύρου Μοσχάτου και τον Δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της δημοτικής αρχής στον διαγωνισμό, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτυχή κατάληξη για άλλα ακίνητα που διεκδικούνταν από Δήμους. Δίχως, ωστόσο, απ’ ότι φάνηκε από την πορεία των πραγμάτων, να προκύψει κάποια ενέργεια, συμφωνία ή συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.
Ο διαγωνισμός, οι επενδυτές, οι τοπικές αντιδράσεις
Ο διαγωνισμός τελικά έγινε και ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου 2022 με την κήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της εταιρείας MRP TAVROS AE, θυγατρική της Ολλανδικής εταιρείας MRP. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Real Estate στην Ολλανδία, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μόνο στην Ολλανδία.
Όμως, ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου, αντέδρασε κατά του διαγωνισμού αξιοποίησης και του νέου προτιμητέου επενδυτή, θεωρώντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο, να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ επιχείρησε να μην προχωρήσει η επένδυση. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αλλαγή χρήσεων γης του ακινήτου. Δηλαδή, να μην επιτρέπονται κατοικίες και εμπορικές χρήσεις και να μετατραπεί σε κοινωφελή χώρο, στον οποίο θα γίνει και μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, πλην όμως, είναι επόμενο η στάση του Δήμου να προκαλεί αβεβαιότητα και «σκέψεις» στους Ολλανδούς επενδυτές για το κατά πόσο μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους που θα αναμορφώσουν και μια περιοχή που θεωρείται υποβαθμισμένη (μέσω ανάπλασης με πολλαπλές χρήσεις, ίσως οικιστικά, γραφεία, εμπορικά κ.α.), προσφέροντας και νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία με οφέλη για τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ένα ερώτημα αν και πότε θα γίνει η έκδοση σχετικών αδειών για να προχωρήσει η επένδυση αν και βέβαια, πλέον υπάρχει και η σχετική απόφαση του δικαστηρίου που δεν «βλέπει» βλάβη ή δικαιοδοσία του δήμου.
Οι Ολλανδοί και το ακίνητο
Η MRP αποτελεί εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διαθέτοντας κτίρια συνολικής άνω των 1,5 εκατ. τμ, κατέχοντας ηγετική θέση στην Ολλανδική αγορά.
Σημαντικότερα έργα της αποτελούν το «Hub Amsterdam» που περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 80 κατοικιών και γραφείων στην περιοχή on Osdorpplein Nieuw-West, το «Amstel Station» που περιλαμβάνει την κατασκευή 252 κατοικιών στο κέντρο του Άμστερνταμ, το «Amsterdam New West» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτιρίων μεικτών χρήσεων (κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, parking, χώρους εστίασης και αναψυχή) κ.α. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται από το 2021 εστιάζοντας σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο όμιλο στο real estate, με συμμετοχή σε πάνω από 20 έργα, με εμπειρία δεκαετιών στον τομέα ακινήτων και περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Εχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη οικιστικών projects, χώρων γραφείων, χώρους μικτής χρήσης, αστικές γειτονιές κ.α., κάποια εκ των οποίων είναι πολυώροφα.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου έχει επιτρεπόμενες χρήσεις γης «Πολεοδομικού Κέντρου», από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, παρέχοντας στους υποψήφιους επενδυτές την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από μια ευρύτατη λίστα τον πιθανό τρόπο ανάπτυξής του. Πρόκειται για έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ.., Στο ακίνητο βρίσκεται χαρακτηρισμένο ένα κτίριο ως νεώτερο μνημείο με εμβαδόν 837 τ.μ., το οποίο, μετά την αποκατάστασή του θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή και σημείο αναφοράς ανάλογα με τις χρήσεις που θα δεχθεί. Το ακίνητο βρίσκεται μόλις 250 μ. από την Λεωφόρο Πειραιώς και 150 μ. από τη Λεωφόρο Χαμοστέρνας.