Greece Sotheby's International Realty: Ισχυρή άνοδος στις συναλλαγές πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα το α' εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Greece Sotheby's International Realty: Ισχυρή άνοδος στις συναλλαγές πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα το α' εξάμηνο
Σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται ο όγκος συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με την αξία των πωλήσεων να παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται ο όγκος συναλλαγών πολυτελών κατοικιών στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με την αξία των πωλήσεων να παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ταυτόχρονα, στα δύο πρώτα τρίμηνα της οικονομικής χρήσης η ζήτηση ενισχύθηκε κατά 11% περίπου, ενώ ο αριθμός των υποδείξεων παρέμεινε στα επίπεδα της ίδιας περιόδου στο 2023.

Τα ανωτέρω δεδομένα αποτελούν φυσική προσαρμογή των πωλητών σε ρεαλιστικότερες αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου τους, ενώ σηματοδοτούν και μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη, περίοδο κατά την οποία οι αγοραστές ήταν αρκετά διστακτικοί εν μέσω ευρύτερης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των προσδοκιών των αγοραστών διαδραμάτισε η θεαματική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά σε υψηλά τριαντακονταετίας προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Ακολουθώντας τις τάσεις των προηγούμενων ετών, την πρώτη θέση στη ζήτηση καταλαμβάνει η αγορά των ΗΠΑ κινούμενη στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρήσης. Αυτό που αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο είναι ότι στη δεύτερη θέση σκαρφαλώνει η εσωτερική ζήτηση από την ελληνική αγορά, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δε ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος από Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο που άγγιξε το 67%, ενώ το αντίστοιχο για τη Μεγάλη Βρετανία κυμάνθηκε στο +24%.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση από τη γερμανική αγορά σημείωσε σημαντική κάμψη της τάξης του 23% λόγω της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate στη χώρα εδώ και μια διετία με ιστορικά χαμηλούς δείκτες καταναλωτικής διάθεσης.

Στη βάση των μεγεθών του πρώτου εξαμήνου, ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος & CEO της Greece Sotheby's International Realty δήλωσε τα ακόλουθα: «Βλέποντας μέσα από μια μακροπρόθεσμη οπτική τα μεγέθη των δύο πρώτων τριμήνων είδαμε τους ιδιοκτήτες πωλητές ακινήτων να αναπροσαρμόζουν τις τιμές πώλησεις σε ρεαλιστικότερες θέσεις και να είναι περισσότερο ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις πώλησης. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό βλέπουμε τόσο υψηλό ποσοστό μετατροπής υποδείξεων σε πωλήσεις και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι οι αγοραστές αφενός έχουν διάθεση για αγορά και ταυτόχρονα είναι σε θέση να κλείνουν συμφωνίες αγοράς σε λογικές τιμές».

Ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος & CEO της Greece Sotheby's International Realty

Παράλληλα πρόσθεσε «Αξίζει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι η αγοραστική διάθεση στον χώρο των εξοχικών κατοικιών πολυτελείας είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Σημαντικό ποσοστό των αγορών αυτών είναι παρορμητικές, η δε χώρα μας έχοντας μόλις το 3,5% μερίδιου αγορών στη Μεσόγειο σε αυτή την κατηγορία απέχει μακράν από το να θεωρείται εδραιωμένος προορισμός των Ultra High Net Worth Individuals. Τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα πληθωρισμού του 2023 (είχαμε να δούμε πληθωρισμό σε επίπεδα του 8% από το 1991) και το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας με νέες εστίες γεωπολιτικής αναταραχής μείωσαν την περασμένη χρονιά τη διάθεση των αγοραστών τη στιγμή που η μεγάλη μερίδα Ελλήνων πωλητών ανέβαζαν τις ζητούμενες τιμές πώλησης. Είναι σύνηθες να υπάρχει ετεροχρονισμός στις προσδοκίες αγοραστών και πωλητές στην αγορά του real estate από τη στιγμή που ο χρόνος πώλησης μπορεί να διαρκεί κατά μέσο όρο από 3 μήνες έως και 12 μήνες ανάλογα με τη χώρα, την τοποθεσία και τη φάση του κύκλου της αγοράς».

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντική η σωστή εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου, αναφέρει η Μαρία Γκούμα, Γενική Διευθύντρια της Greece Sotheby’s International Realty. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει στη χώρα μας σημαντικό αριθμό ακινήτων να παρουσιάζονται σε τιμές πώλησης πολύ ψηλότερα της πραγματικής τους αξίας. Η πρακτική αυτή αν και φαινομενικά ανώδυνη στην πράξη δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα για τα ίδια τα ακίνητα με μεγάλο κόστος. Ένα σπίτι που παραμένει στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις, υποδηλώνοντας πιθανά προβλήματα ή υπερβολικές απαιτήσεις από τους πωλητές. Επιπλέον, οι διαδοχικές μειώσεις της τιμής σε μεταγενέστερους χρόνους δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στη φήμη του ακινήτου ακόμη και όταν το ακίνητο φτάσει πλέον σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδική έρευνα REMAX: Τι ακίνητα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής

Bloomberg: Ο υπερτουρισμός αποτελεί πλέον απειλή για τα ελληνικά νησιά

Ακίνητα: Πού «χτίζονται» νέες εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα – Τα hotspots και η άνοδος τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider