Ακριβά ακίνητα: Αν δεν τα ασφαλίσετε, δεν αποζημιώνεστε – Από πότε ισχύουν οι αλλαγές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακριβά ακίνητα: Αν δεν τα ασφαλίσετε, δεν αποζημιώνεστε – Από πότε ισχύουν οι αλλαγές
Κατοικίες αξίας άνω των 500.000 που δεν ασφαλίζονται από 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών.

Σημαντικές αλλαγές στην ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ακινήτων, επιχειρήσεων και οχημάτων προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών και η μη αποζημίωση «ακριβών» κατοικιών αξίας άνω των 500.000 ευρώ που δεν είναι ασφαλισμένες σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ακολουθώντας καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούνται οι εξής παρεμβάσεις:

  1. Διπλασιάζεται από 10 σε 20 % η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.
  2. Κατοικίες μεγαλύτερης αξίας που ασφαλίζονται θα συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση 10 % του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  3. Από 1/6/2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Σήμερα το μέτρο ισχύει με όριο 2 εκατ. τζίρο και αφορά 17.000 νομικά πρόσωπα (το 5% του συνόλου των επιχειρήσεων) που έχουν το 87% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Με τη μείωση του ορίου τζίρου στις 500.000 ευρώ το μέτρο επεκτείνεται σε 51.000 νομικά πρόσωπα (το 15% του συνόλου) που έχουν το 95% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων χώρας.
  4. Από 1/1/2025 και με την ανανέωση ή τη σύναψη νέου ασφαλιστήριου συμβολαίου όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα και για φυσικές καταστροφές (το κόστος εκτιμάται σε 7 έως 13 ευρώ ετησίως).

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος των πρωτοβουλιών είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας τόσο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και του κρατικού προϋπολογισμού απέναντι τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης σε σχέση με το παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Υπεβλήθη το αίτημα επέκτασης του Ηρακλή κατά 1 δισ. - Άνοδος 900 εκατ. στο πρόγραμμα επενδύσεων 2024

Τα μέτρα για επιχειρήσεις, καινοτομία, αγρότες και τουρισμό – Τι αλλάζει σε κίνητρα και φόρους και πότε ξεκινούν

Κεφαλογιάννη: Έρχονται προδιαγραφές λειτουργίας για τα Airbnb - Το Τέλος ανθεκτικότητας και το σχέδιο για την κρουαζιέρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider