Νέα εργαλεία με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας που διαχειρίζεται δίνει η κυβέρνηση στην ΕΤΑΔ, ώστε η τελευταία να αποκτήσει περαιτέρω ευελιξία για τη συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα που θα προαγάγουν τους σκοπούς της.
Σχετική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα, έχοντας τη δυνατότητα να εισφέρει ακίνητα ή δικαιώματα επιφανείας. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει με εισφορά σε είδος, δηλαδή με εισφορά κυριότητας, επιφάνειας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος. Καθιερώνεται αυστηρή διαδικασία για την αποτίμηση του δικαιώματος αυτού, η οποία επικυρώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) αφού προηγηθούν εκθέσεις αποτίμησης ανεξάρτητων εκτιμητών.
Ειδικότερα, η ΕΤΑΔ μπορεί να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, για ακίνητα που ήδη κατέχει ή πρόκειται να περιέλθουν στο χαρτοφυλάκιό της. Η εισφορά είναι δυνατό να συνίσταται με εισφορά δικαιώματος κυριότητας, επιφάνειας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος, σε ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εταιρείας. Στην αγορά εκτιθούν ότι το άρθρο 2 της τροπολογίας, υπό μία έννοια, «στρώνει το χαλί» για την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ στο μέλλον.
Η επιλογή αυτής της συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με εισφορά σε είδος κατά το υπουργείο διασφαλίζει τη μετοχική συμμετοχή της ΕΤΑΔ σε εταιρείες στις οποίες ήδη μετέχει, παρέχοντας έναν εναλλακτικό τρόπο συμμετοχής πέρα από τον κλασικό, ήτοι την εισορμά κεφαλαίων. Έτσι, η ΕΤΑΔ αποκτά μια διπλή ευελιξία, αφενός διευκολύνοντας τη συμμετοχή της -και, άρα και το ποσοστό της- σε ΑΜΚ σε εταιρείες στις οποίες μετέχει. Αφετέρου, διασφαλίζει μια ακόμα οδό ενεργοποίησης και αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της, καθώς επιμέρους ακίνητα μπορούν να αποτελούν το εισφερόμενο είδος, υπέρ της ΕΤΑΔ. Επιπλέον, εισάγονται και δικλείδες ασφαλείας – εγγυήσεις (έλεγχοι από ορκωτούς, εμπειρογνώμονες κ.α.), ενώ θα γίνεται προσυμβατικός έλεγχος από το Ε.Σ.
Η χαρτογράφηση και αξιοποίηση του portfolio
Πέραν αυτών, ως γνωστόν, η μητρική εταιρεία, το Υπερταμείο, προχωρά ενέργειες για την καταγραφή, ωρίμανση και αξιοποίηση έως και 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ. Μέσω συμφωνίας πλαισίου οι εταιρείες που θα επικρατήσουν στον διαγωνισμό θα αναλάβουν την εκτίμηση πακέτων ακινήτων του Δημοσίου και θα προτείνουν την καλύτερη αξιοποίησή τους. Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται πως τουλάχιστον 1.000 ακίνητα θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης με πιο πιθανό σενάριο την δημιουργία ειδικών εταιρικών σχημάτων με τη συμμετοχή ιδιωτών.
Ειδικότερα, υπενθυμίζεται πως η ΕΤΑΔ διενεργεί διαγωνισμό που αφορά στην ανάδειξη έως 9 αναδόχων που θα αναλάβουν τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση, αποτίμηση και αξιοποίηση 36.000 ακινήτων της. Οι ανάδοχοι που θα προκύψουν προφανώς δεν θα εξετάσουν το σύνολο της κρίσιμης μάζας, αλλά θα «χρεωθούν» αντίστοιχα 9 clusters τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, που θα αποτελέσουν τη βάση επισκόπησης. Μάλιστα, προ μηνών είχε κάνει και επιπλέον σχετικές ενέργειες.
Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (πάνω από 72.000 ακίνητα, κάθε μορφής και χρήσης, οικόπεδα, χωράφια, γραφεία, τουριστικά, εμπορικά κ.α., εκ των οποίων περίπου το 5% θεωρούνται καταπατημένα) αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ (αφορούν πρωτίστως τουριστικά ακίνητα).
Σημειώνεται πως η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου εκτίμησε προσφάτως πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα εμπορευματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι η τακτοποίηση και κατηγοριοποίηση ακινήτων αλλά και η σύνδεση με την πραγματική αγορά.
Το TAE KWON DO, τα μεγέθη και τα υπόλοιπα assets
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι υπεγράφη μνημόνιο συνεργασία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης και αξιοποίησης, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο (2) εταιρειών, εμβληματικών ακινήτων της ΕΤΑΔ, με έμφαση σε αυτά που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία.
Επιπλέον, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΤΑΔ για το 2024 προέβλεπε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου που περιλαμβάνει το κλειστό γήπεδο TAE KWON DO, το Γυάλινο Κτίριο και την Πλατεία Νερού, ο οποίος ωστόσο απέβη άγονος τον περασμένο Απρίλιο. Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την ομάδα εργασίας ΤΑΙΠΕΔ–ΕΤΑΔ είναι το ακίνητο του Tae Kwon Do στο Φάληρο. Μετά από την ανεπιτυχή κατάληξη του τελευταίου διαγωνισμού που κρίθηκε άγονος η ομάδας εργασίας αναμένεται να προχωρήσει σε έρευνα αγοράς και premarketing για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, μάλλον στις αρχές του 2025. Προφανώς θα γίνει επανασχεδιασμός των όρων και των χρήσεων που θα επιτραπούν ώστε η έκταση να γίνει πιο ελκυστική προς εκμετάλλευση.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία το 2023, θυγατρική του Υπερταμείου εμφάνισε βελτιωμένες επιδόσεις το 2023, κι ενώ υπάρχει το γνωστό πρόβλημα της δικαστικής αντιδικίας που έχει με τον όμιλο Μαντωνανάκη για την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi. Μάλιστα, βάσει των οικονομικών καταστάσεων 2023, η ΕΤΑΔ έχει σχηματιστεί πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της συνολικού ποσού 336 εκατ. περίπου.
Το 2023 τα έσοδα της ΕΤΑΔ ανήλθαν σε 55,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 47 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 52,3 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις για το 2023, σημαντική ήταν η αύξηση από τα έσοδα των επιχειρηματικών μονάδων που λειτουργεί, όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, η οποία κατέγραψε πέρσι αύξηση 33% στο EBITDA και 5,5% στα εισιτήρια. Επίσης, αυξημένα κατά 68% ήταν τα έσοδα των Σπηλαίων Διρού, κατά 30% του κάμπινγκ Ασπροβάλτας, ενώ η ΕΤΑΔ προσβλέπει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας των χιονοδρομικών Παρνασσού και Καϊμακτσαλάν, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των οποίων έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης.