Την τελευταία εβδομάδα δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία αντιπαράθεση σχετικά με την τύχη της ανοικοδόμησης των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον «Daniel». Αυτή αφορά αφενός την τύχη της λίμνης Κάρλα και αφετέρου την τύχη της βαμβακοπαραγωγής της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες.
Με δεδομένο ότι δεν είμαστε ειδικοί στο θέμα, δεν μπορούμε να προκρίνουμε οποιαδήποτε λύση. Αυτό όμως που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της περιοχής περνά σε σημαντικό βαθμό μέσα από την κοινοτική χρηματοδότηση. Ορισμένα έργα -με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα- θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ κάποια άλλα μέσω άλλων πόρων όπως (και) αυτών της πολιτικής συνοχής.
Η έγκριση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων έχει μεταξύ άλλων δύο σημαντικές προϋποθέσεις: Να εμφανίζουν ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο (ισχυρό «πράσινο tag» στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης) και επίσης να εξασφαλίζεται ότι οι επιλογές που θα προωθηθούν δε θα προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον (no harm to the environment).
Στο πλαίσιο αυτό, οι παρατηρήσεις της HVA για την ποσότητα και την ποιότητα του νερού που απαιτείται για τις καλλιέργειες και η διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έγκριση των αντίστοιχων έργων και την εκταμίευση κονδυλίων. Και η λήψη των αντίστοιχων αποφάσεων είναι αδύνατο να αγνοήσει το περιεχόμενο της μελέτης των Ολλανδών και τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές αναφορές της.
Προφανώς και η επιλογή των έργων ανοικοδόμησης της περιοχής σχετίζονται παράλληλα και με τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου που θα ακολουθηθεί. Αυτό όμως δεν αλλάζει ένα βασικό δεδομένο: Η χρηματοδότηση περνά μέσα από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η ίδια η ΕΕ.
Και κάτι τελευταίο, το οποίο προκαλεί εύλογους συνειρμούς. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς η χώρα δεν ολοκλήρωσε ως όφειλε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, καλούμαστε να λάβουμε τις πλέον συνετές αποφάσεις.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.