Περί ΑΚΤΩΡ, Wade Adams – Κούτρα και «ανακατέματος της τράπουλας»
Προ ολίγων μηνών περίπου η στήλη (και ακολούθως το insider.gr σε σχετικά του θέματα) «φωτογράφιζαν» ή αναφέρονταν στο deal που ακούγονταν ότι «ψηνόταν» στον κατασκευαστικό κλάδο με «άρωμα» από το παρελθόν (ΑΚΤΩΡ – Κούτρας, Wade Adams), πριν η αγορά αρχίσει να παρακολουθεί το θέμα (πλην 1-2 μέσων που επίσης είχαν αναδείξει τις ζυμώσεις, για να είμαστε δίκαιοι). Και συνεχίσαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέχρι και χτες ακόμα) να «περνάμε» προς τα έξω τις διακυμάνσεις των επαφών. Οπότε, θα προσθέσουμε απλώς τα εξής, μετά και τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ «ότι εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων», διευκρινίζοντας, ωστόσο, «ότι ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. έχει υπογραφεί».
Οι τελευταίες πληροφορίες όντως σημείωναν ότι είναι θέμα χρόνου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια αρχική συμφωνία, δηλαδή στην υπογραφή κάτι σαν προσυμφώνου που θα οδηγήσει σε συντεταγμένες διαπραγματεύσεις λίγων εβδομάδων για την υπογραφή τελικής σύμβασης πώλησης της ΑΚΤΩΡ, αν φυσικά στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι. Προφανώς, πέραν των νομικών – οικονομικών ελέγχων, ρόλο παίζουν, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αναγκαίες εξασφαλίσεις στους μετόχους της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh Invest BV και τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, ότι υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια που, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, κινούνται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ (ως τίμημα, αν και δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό που τίθεται στο τραπέζι).
Άλλοι πάλι, λένε ότι είναι πιο προχωρημένα τα πράγματα. Και άλλοι, είναι πιο συγκρατημένοι καθώς, «πάντα κρατούν μικρό καλάθι». Η στήλη, επειδή έχει δει πολλά, είναι πάντα πιο μαζεμένη. Αφήστε, που κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για 1-2 ακόμα ενδιαφερόμενους. Κατά συνέπεια, όταν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, τότε θα φανεί πως (ξανά)«ανακατεύεται η τράπουλα» στον κλάδο. Γιατί μπορεί να έχουμε και άλλα επεισόδια, δηλαδή και άλλες κινήσεις γενικότερα.
Λύση ζητούν οι δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου
Μιας και εκλογές ενόψει, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, δοκιμάζει για άλλη μια φορά την ευαισθησία των πολιτικών παραγόντων στην δυσκολία του με αίτημα προς τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή με τον ίδιο, προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις προτάσεις του για το ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες .
Ο Άρειος Πάγος σε δυο μήνες
Από την άλλη πλευρά ο Αρειος Πάγος αν και θα αποφανθεί εντός διμήνου ίσως και μετά τις εκλογές, μέσω του Αντιεισαγγελέα του κ. Παναγιωτόπουλου υποστήριξε πως οι servicers μπορούν να είναι διάδικοι σε δημοπρασίες με τη χρήση και των δύο νόμων. Όμως καθότι εκλογές ενόψει…. έως ότου τα πράγματα καταλήξουν σε απόφαση θέλουμε λίγο χρόνο.
Άγονο το σφυρί για τον Π. Ψυχάρη
Και μιας και ο λόγος για πλειστηριασμούς ας καταλήξουμε πως αυτός που έγινε χθες και αφορούσε το σπίτι του Παναγιώτη Ψυχάρη στο Ψυχικό κηρύχθηκε άγονος. Μάλλον το τίμημα κρίθηκε ιδιαιτέρως ακριβό.
Θέατρο σκιών η Βουλή
Η εικόνα στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί ένα θέατρο παραλόγου. Κάποια στιγμή χρειάζεται ένα βήμα παραπέρα και σε αυτό. Η ουσία των επιχειρημάτων απουσιάζει και το θέατρο σκιών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Δεν ξέρω αν κάποια σφυγμομέτρηση ψηφοφόρων επιβάλει αυτές τις συμπεριφορές.
Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα stress tests
Σήμερα θα γνωστοποιηθούν τα δεδομένα για τα stress tests των τραπεζών. Η προσοχή δίδεται στη λεπτομέρεια. Η λεπτομέρεια στα δικά μας δεν είναι άλλη από την πρόβλεψη για την τιμή των ακινήτων.
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με Thrinvest και Attica
Και επίσημα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για να εισέλθει η Thrinvest στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Σε ότι αφορά τις διευκρινήσεις περί μη συγχώνευσης στην παρούσα φάση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα, είναι όπως το λέει η ανακοίνωση :μέχρι σήμερα. Διότι στην αμέσως επόμενη και εφόσον η Thrinvest καταστεί μέχοντος σημαντικός στην Attica Bank η απορρόφηση της Παγκρήτιας θα αποτελέσει μια πραγματικότητα.
ΧΑ: Ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες «με την τρίτη και καλή»
Με τραπεζικές μετοχές (π.χ. Alpha, Εθνική και λιγότερο Eurobank), κατασκευαστικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ), ενεργειακές (ΔΕΗ, Μυτιληναίος) και κάποιες άλλες ακόμα «δυνάμεις» (όπως οι ΟΠΑΠ, Lamda, Aegean, τουλάχιστον σε επίπεδο FTSE 25), το Χρηματιστήριο πέτυχε χτες «με την τρίτη προσπάθεια», αυτό που τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις επιχειρούσε (χάνοντας τον στόχο… οριακά), δηλαδή να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, μετά από περίπου 8 χρόνια και βάλε (Δεκέμβριος 2014, οι 1.035 μονάδες το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο), έστω και με χαμηλότερο τζίρο. Και από μόνο του, αυτό είναι ένα σημειολογικό και όχι μόνο κεκτημένο. Που πρέπει όμως να διατηρηθεί κόντρα στην πολιτική όξυνση στη Βουλή και την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών αγορών.
Το «κυνήγι» των μετοχών που υστέρησαν και οι επενδυτικοί «δρόμοι»
Ξέρετε τι λένε κάποιοι αναλυτές αλλά και παίκτες; Ότι εσχάτως στο ταμπλό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποια χαρτοφυλάκια, μάλλον από το retail παρά θεσμικού χαρακτήρα, να έχουν βάλει στο στόχαστρο μετοχές που θεωρητικά έχουν μείνει πίσω έναντι άλλων που πρωταγωνίστησαν στην μέχρι τώρα άνοδο. Ονόματα δεν θα πούμε, όποιος θέλει μπορεί να ψάξει για αποδόσεις και χαρτιά. Αν μη τι άλλο, είναι μια επενδυτική τακτική που έχει (θεωρητικά) περιθώρια επιτυχίας. Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος. Κάποιοι να προτιμούν την… «ασφάλεια» (θεωρητικά, κι εδώ) των μετοχών που ξεχώρισαν ποντάροντας σε συνέχεια. Άρα, έχουν, πάλι θεωρητικά, τρεις δρόμους. Ο πρώτος, να συνεχίσουν στα γνωστά «βαριά χαρτιά». Ο δεύτερος, να παίζουν με την τακτική του rotation μήπως βρούνε ευκαιρίες μεταξύ «σκαμπανεβασμάτων» στα blue chips. Και ο τρίτος, να ψάξουν για τις μετοχές που έχουν υστερήσει σε ψηλά ή χαμηλότερα πατώματα (κεφαλαιοποιήσεις). Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, όπως το να περιμένουν τυχόν αποθέρμανση τιμών και δεικτών. Αλλά κάθε trader και επενδυτής, έχει το δικό του προφίλ και λαμβάνει τα δικά το ρίσκα.
Χαμένος λογαριασμός
Είδε και αποείδε η Φουρλής με την αγορά της Τουρκίας και αποφάσισε να την αποχαιρετήσει. Τώρα βέβαια οι πληροφορίες που έδωσε για τη συναλλαγή δεν είναι και τόσο ακριβείς. Πως μεταφράζεται άραγε Enterprise Value 3 εκατ. ευρώ στο έσοδο, αν υπάρχει, για την εταιρία; Και να φανταστείτε ότι επί χρόνια αιμοδοτούσε και την θυγατρική τουρκική και έβλεπε καλύτερες ημέρες. Υποθέτω ότι οι αρμόδιες αρχές θα ζητήσουν σχετικές διευκρινίσεις για το πόσο ακριβώς είναι ο λογαριασμός στην Τουρκία.
Case Study
Κατά τα λοιπά η περίπτωση της Λύκος αποτελεί casa study πως βγάζει χρήματα ο βασικός μέτοχος μιας εταιρίας εις υγείαν των κενών της νομοθεσίας. Γιατί πως αλλιώς μια εταιρία όπως η Αυστριακή έφυγε από τον έλεγχο της εισηγμένης με 40 εκ ευρώ και τώρα επιστρέφει ενοποιημένη με αποτίμηση πάνω από 200 εκ ευρώ; Με αυτά και με άλλα δεν υπάρχει απορία γιατί ελάχιστοι είχαν μπει στον κόπο να ασχοληθούν με το ενημερωτικό της Austriacard και να παίξουν το arbitrage.
Η HIG και το τουριστικό deal στην Κρήτη
Πέραν των γνωστών (ή μη) συμφωνιών που αναμένει η αγορά να «κλείσουν» επισήμως από το μεγάλο fund HIG στον τομέα logistics (μεταφορών), φαίνεται ότι υπάρχουν διεργασίες και στο άλλο μέτωπο που ενδιαφέρει το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα, δηλαδή τον τουρισμό (ξενοδοχεία). Μάλιστα, οι πληροφορίες «δείχνουν» προς τα νότια, δηλαδή προς Κρήτη πλευρά, που είναι και στην επικαιρότητα. Όπως πρόσφατα ανέφερε το insider.gr, Η HIG γενικότερα σχεδιάζει νέες εξαγορές μονάδων στην Κρήτη με στόχο να χτίσει χαρτοφυλάκιο 6.000 δωματίων στην Ελλάδα. Και μία ανακοινώνεται προσεχώς, καθώς οι ζυμώσεις είναι προχωρημένες.
Οργασμός επενδύσεων – έργων στη μεγαλόνησο
Μια και ο λόγος περί Κρήτης, μόνο το υπ. Υποδομών & Μεταφορών προωθεί δεκάδες έργα στο νησί, από τον ΒΟΑΚ μέχρι φράγματα και αντιπλημμυρικά, σχεδόν 3,6 δισ. ευρώ, μαζί με το mega αεροδρόμιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Καστέλι, ενώ στο «πακέτο» μπορούμε να προσθέσουμε ιδιωτικές επενδύσεις σε τουρισμό, το project της REDS στις Γούρνες Ηρακλείου (με καζίνο προσεχώς), την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηρακλείου, τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις και πλήθος ακόμα αναπτύξεων.
Οι προσφορές για τα φράγματα και η διασπορά δυνάμεων
Η στήλη άκουσε ότι χτες οι εργοληπτικοί όμιλοι είχαν κληθεί να υποβάλουν προσφορές σε διαγωνισμούς για την κατασκευή κάποιων φραγμάτων, σε Κρήτη και Λέσβο, μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ο κάθε ένας. Και προφανώς, η αγορά ανέμενε συμμετοχή των ισχυρών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίου. Ωστόσο, οι όμιλοι έχουν αποφασίσει να μην κάνουν μεγάλη διασπορά δυνάμεων, δηλαδή, να μη δίνουν το παρών σε κάθε έργο, αν δεν κρίνουν ότι υπάρχει νόημα. Έτσι, ακούσαμε ότι κάποια γκρουπ πήγαν και στους δύο διαγωνισμούς, άλλα σε κανέναν, κάποια στον έναν εκ των δύο. Δεν έχουν μεγάλη σημασία τα ονόματα. Συνέχεια βγαίνουν διαγωνισμοί. Για σήμερα, π.χ., υπάρχουν άλλοι δύο τέτοιοι (από το πακέτο των 380 εκατ. ευρώ), αλλά και το project για το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Αν δεν προκύψει κάποια αναβολή.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.