Νέες επιχειρηματικές προσπάθειες
O Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι από τα πιο ανήσυχα επιχειρηματικά πνεύματα που έχει γνωρίσει ο τόπος. Αναζητεί λοιπόν συνέχεια καινούργια πεδία δράσης. Κάπου άκουσα πως θα μπει στον ταλαιπωρημένο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, όχι όμως γενικώς και αορίστως, αλλά για να εκθρέψει γαρίδες όπου όλη η κατανάλωση γαρίδας στη χώρα ή σχεδόν όλη είναι από εισαγωγές. Κάπως έτσι είχε κινηθεί και στο χώρο της τομάτας. Όπως και να έχει, ό,τι και να κάνει, εκτιμούμε πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με ό,τι και αν καταπιαστεί, θα τα καταφέρει.
Η εθελουσία της Attica Bank
Σε ό,τι αφορά την Attica Bank οι μετοχικές επιδόσεις μπορεί να κόπασαν αλλά για να δούμε... Ο δρόμος είναι μακρύς και οι χρηματιστηριακοί παίχτες δεν δείχνουν και τόσο φοβισμένοι. Εκείνο πάντως που έχει αξία να σημειώσει κάποιος είναι η ανακοίνωση εθελουσίας με αποζημιώσεις μέχρι 200.000 ευρώ τη στιγμή που ακόμη δεν έχει διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα. Μια εθελουσία που όπως φαίνεται θα έχει ολοκληρωθεί πριν τη διενέργεια της ΑΜΚ. Τι να πω, μάλλον δεν θα μπορούσε να περιμένει.... Από την άλλη θα μου πείτε, να μην έκανε εθελουσία; Και θα σας απαντήσω πως ας προχωρούσε την αύξηση, μιας και ο διάβολος μπορεί να εμποδίσει τα πράγματα ακόμη και όταν αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Τράπεζα Πειραιώς και εξελίξεις
Πυκνή εβδομάδα αυτή που θα ακολουθήσει για την Τράπεζα Πειραιώς κυρίως λόγω ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων έτους την άλλη Παρασκευή. Αυτά σε κανονική δραστηριότητα. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, δηλαδή τη MIG, η τράπεζα λέει πως δεν θα προβεί σε νέα δημόσια πρόταση, όμως όλοι αναμένουν την επόμενη κίνηση του Ηλιόπουλου επί του θέματος.
«Ναι» στις ελληνικές τράπεζες
Όπως και να έχει πάντως, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα ραντάρ των ξένων επενδυτών μιας και θεωρούνται overall φθηνότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώ και η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι μακριά.
Ενόψει των αλλαγών του εξωδικαστικού
Δεν ξέρω αν ο «νέος» εξωδικαστικός θα βοηθήσει πραγματικά τους κόκκινους δανειολήπτες. Το εύχομαι. Επειδή βλέπω σε πολλές εκπομπές πάνελ τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο μετ' επιτάσεως να υπερασπίζεται την πρώτη κατοικία εναντίον των πλειστηριασμών, ενθυμούμαι εκείνες τις αξέχαστες δηλώσεις του κοντά στην εκπνοή του 2017 πως «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνον για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». Και εξηγούσε πως αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα και εάν επίσης δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα.
Το τρένο του ΟΠΑΠ
Στα υψηλά 52 εβδομάδων κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ αλλά σε σχέση με τις επιδόσεις της δείχνει ότι είναι αυτή που μπορεί να τραβήξει το καράβι του χρηματιστηρίου το προσεχές διάστημα και να «παίξει» άμυνα σε τυχόν διορθώσεις. Στα όπλα της μετοχής οι υψηλές ταμειακές ροές αλλά και η υψηλή μερισματική απόδοση.
Ο ορισμός της φούσκας;
Στα 14,5 εκατ. ευρώ έφτασε… αισίως η χρηματιστηριακή αξία της Τρία Άλφα η οποία έχει όλες κι όλες 1 εκατ. μετοχές κοινές και προνομιούχες. Πρόκειται για μια εταιρία όπου ο ορκωτός στη λήξη της χρήσης του 2021 εξέφρασε αμφιβολία για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητάς της και είχε όλη τη χρονιά πωλήσεις 900.000 ευρώ. Ακόμα και κάποιος να δεχτεί τις φήμες για όχημα, είναι προφανές ότι μια τέτοια αποτίμηση στο Χρηματιστήριο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό, τουλάχιστον, λένε οι χρηματιστές. Και εμείς απλώς σας το μεταφέρουμε.
ΧΑ: «Ψάχνει» το «10 στα 10»
Από τη στιγμή που το Χρηματιστήριο σε επίπεδο Γενικό Δείκτη έχει «γράψει» σερί «9 στα 9» σε επίπεδο ανοδικών εβδομάδων, γιατί να μην κάνει και «το 10 στα 10»; Προς αποφυγήν παρεξήγησης, δεν είναι δικό μας το ερώτημα, το θέτουν στην αγορά αυτοί που θεωρούν ότι υπάρχει και συνέχεια. Οπότε, γιατί να τους χαλάσουμε εμείς το χατίρι; Πλέον, με άνοδο 18% ο Γ.Δ. βρέθηκε άνω των 1.000 μονάδων, δουλίτσες γίνονται ή «ψήνονται», αποτελέσματα εισηγμένων έρχονται, οι τράπεζες και άλλοι κλάδοι βρίσκονται στο στόχαστρο αναλυτών και fund managers, η αγορά «ξεπέρασε» πολέμους, επιτόκια και άλλες «παγίδες», η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας «αχνοφαίνεται» στον ορίζοντα, οι συναλλαγές δεν είναι και ισχνές, οπότε, πορεύεται ανοδικά. Όμως τα ράλι φέρνουν και εκτιμήσεις περί διόρθωσης. Για την ώρα είναι ενδοσυνεδριακές, ποιοτικές, ενώ τις «απορροφούν» και διεθνή χαρτοφυλάκια. Αλλά να δούμε τι θα συμβεί σε κάποια αναποδιά.
Το «φεγγάρι» του deal
Λίγο ως πολύ αυτά που ακούγονται στην πιάτσα το τελευταίο χρονικό διάστημα για το πολύκροτο «κατασκευαστικό» deal, έχουν τη βάση τους, όπως τουλάχιστον αναφέρουν διάφορα στελέχη της αγοράς. Και το οικονομικό τίμημα είναι θεωρητικά υπό διαπραγμάτευση, καθώς ακούγεται ότι βρέθηκαν κάποια άλλα δεδομένα εντός κι εκτός Ελλάδας, και ότι ο αγοραστής φέρεται να επιθυμεί… «οτιδήποτε έχει σχέση με έργα» (άρα και επιπλέον κλάδους;) ενώ οι επαφές κάπου τελευταία κόλλησαν ή μάλλον βρέθηκαν σε περίεργο «σημείο» αν και υπήρχε αρχικό deal και άλλα πολλά. Είμαστε, άραγε, στη φάση του «take it or leave it»; Ή μήπως, δεδομένου ότι υπήρχε χρονικό τράτο μπορεί να έχουμε εξελίξεις (προς οποιαδήποτε κατεύθυνση) προσεχώς; Θα δείξει. Μεσολάβησε Σαββατοκύριακο με καλό καιρό και ίσως να βοήθησε. Αλλά το θέμα είναι… προς τα πού. Πάντως, όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Εντός κι εκτός εμπλεκόμενων ομίλων. Για να δούνε σε «τι φεγγάρι βρίσκεται».
Η Ideal, τα μεγέθη και το ταμπλό
Αποτελέσματα ανακοινώνει μεσοβδόμαδα η Ideal Holdings, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι και το «έχασε» η στήλη. Και το λέμε επειδή από κάποιες χρηματιστηριακές ακούγεται ότι τα μεγέθη στο σύνολο του 2022 θα είναι μεγαλύτερα, σε ποσοστό, σε σχέση με τα ανεβασμένα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Όπου οι πωλήσεις «έγραφαν» +38% και τα EBITDA +22%. Αλλά να δούμε αν έχουν δίκιο τα «παιδιά», όπως λέει και ο λαός, «κοντός ψαλμός αλληλούια». Για την ιστορία, το «χαρτί» στο ταμπλό είναι στα 3,7 ευρώ και σε όρους κεφαλαιοποίησης στα 148,5 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, σχετικά, η Pantelakis έδωσε εύλογη αξία 5,3 ευρώ ανά μετοχή που είναι 40% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Δεν το λες και λίγο το περιθώριο που «βλέπει». Το θέμα, όμως, είναι αν θα το «πιάσει». Η στήλη παρατήρησε ότι 3 φορές τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή απέτυχε να περάσει τα 3,7 – 3,8 ευρώ. Κάτι που συνέβη και το 2022. Να δούμε τι θα φέρει το 2023.
Το «πράσινο φως» στο project της Noval και η Redex
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην τελευταία του συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Πενταόροφο συγκρότημα κτιρίων γραφείων με 3 υπόγεια επί των οδών Χειμάρρας & Αμαρουσίου-Χαλανδρίου (Ο.Τ. 515) στο Δήμο Αμαρουσίου». Αν η στήλη δεν κάνει λάθος, πρόκειται για το γνωστό και ως «The Grid» κτηριακό project που θα αναπτύξουν από κοινού Noval και Brook Lane Capital στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι που αποκτήθηκε παλιότερα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζονταν στα 77 εκατ. ευρώ, με το κόστος αγοράς του ακινήτου στις αρχές του 2021, που είχε ανέλθει σε 28,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι ερωτηματικό αν έχει αυξηθεί το κόστος της ανάπτυξης λόγω των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πάντως, όποιος περάσει από εκεί θα δει ότι η «αλάνα» είναι έτοιμη για να ξεκινήσουν εργασίες, ενώ έχει «μπει και ταμπέλα» της Redex, του ομίλου Κοπελούζου. Υποθέτουμε είναι ο εργολάβος.
Το ADP του ΤΑΙΠΕΔ
Βγήκε και το ADP του ΤΑΙΠΕΔ του… περασμένου Νοεμβρίου, αν και ήδη έχουν περάσει 3 μήνες οπότε πολλά από όσα αναφέρονται σε αυτό για ΔΔΑ, Αττική Οδό, Λιμάνια, Εγνατία, κάποια ακίνητα κ.α. είτε έχουν προχωρήσει, είτε έχουν ξεπεραστεί είτε εν τέλει είναι σε άλλη φάση. Άλλωστε, τα έχετε διαβάσει από το insider.gr τα σημαντικά, ενώ λογικά αναμένονται και ενημερώσεις από τη διοίκηση του Ταμείου. Βέβαια, για κάποια assets (λιμένες Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Βόλου, για δρόμους, μαρίνες και real estate κ.α.) παραμένουν εκκρεμότητες που αναφέρονται και στο εν λόγω πλάνο.
Για παράδειγμα, για τον λιμένα Καβάλας παραμένει ως ανοιχτό θέμα το κλείσιμο της διαδικασίας. Αλλά και για την Ηγουμενίτσα αναμένεται η υπογραφή Σύμβασης μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ για το Ηράκλειο οι προσφορές είναι ερωτηματικό αν δοθούν στο τέλους του Q1 καθώς ενδέχεται να πάνε για αργότερα. Για την Αττική Οδό υπάρχουν οι γνωστές (θεωρητικά) ημερομηνίες, για τον ΔΑΑ αναφέρονται τα περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του τελικού τρόπου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο (δηλαδή αυτά που έχουμε πει για αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή, της εταιρικής διακυβέρνησης, του ΙPO κ.α.), ενώ για την Εγνατία Οδό εκκρεμούν θέματα όπως τα έγγραφα της διαδικασίας να αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έκδοση ΚΥΑ για αναπροσαρμογή διοδίων τελών, υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης και κύρωση αυτής με νόμο από τη Βουλή. Αναφορά γίνεται για μαρίνες και ακίνητα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.