Παγώνει η αγορά με την άνοδο των επιτοκίων
Πάγωσε η αγορά με τη νέα άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Όχι ότι ήταν αναπάντεχη, αλλά κάποιες ελπίδες για ένα φρένο στην κατάσταση αυτή κάποιοι τις διατηρούσαν. Τώρα λοιπόν θα απολαύσουμε μια παύση αλλά το ύψος των επιτοκίων θα είναι εκεί και θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τούτο σημαίνει στάση στην πιστωτική επέκταση και στην ανάπτυξη αν θέλουμε να το ερμηνεύσουμε.
Έτσι λοιπόν οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπους να προχωρήσουν τις εργασίες τους και για την επόμενη ημέρα. Όπως εξηγούν, στήριγμά τους το RRF.
Ιδιωτική ασφάλιση η λύση. Λύση υποχρεωτική;
Η υποχρεωτική ασφάλιση στα σπίτια, μου έλεγε ένας έμπειρος ασφαλιστής θα πρέπει να συνοδευτεί με μηχανισμό ελέγχου. Αν όχι είναι πολύ δύσκολο να γίνει υποχρεωτική. Παράλληλα ας σημειώσουμε πως τα κτίρια πριν από το 1960 δεν ασφαλίζονται για σεισμό. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα προς συζήτηση. Τώρα σε ότι αφορά την ασφαλιστική συνείδηση κι αυτή είναι δύσκολο να υπάρξει.
Έτσι λοιπόν ασφαλέστερη μέθοδος είναι το κίνητρο. Κίνητρο τέτοιο που να κινητοποιεί επί της ουσίας μιας και το κράτος θα πληρώνει πάντα πολύ περισσότερα στην περίπτωση που τα κτίρια δεν είναι ασφαλισμένα.
H απάτη κυριαρχεί και στην οδύνη
Αυτό πάλι το γεγονός πως κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πληγέντες και αναγκάζονται επίσημοι φορείς όπως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών να βγάλουν σχετικές ανακοινώσεις πραγματικά με ξεπερνά.
Σε κάθε περίπτωση προσοχή προσοχή.
Η... επιστροφή
Κάπου άκουσα ότι επιχειρηματίας που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο στο παρελθόν δεν αρκείται στα λιπάσματα, καθώς φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη να επιστρέψει και στα φάρμακα. Να υποθέσω βέβαια μέσω πλέγματος εταιρειών που δύσκολα φτάνεις στον τελικό επενδυτή. Αυτό θα πει πρόοδος. Λέμε τώρα.
Οι αλλαγές φέρνουν αβεβαιότητα
Οι κύκλοι κλείνουν και στον ΟΤΕ βρισκόμαστε προ μεγάλων αλλαγών σε όλη την ιεραρχία του management που θα ξεκινήσουν από κάτω και θα φτάσουν στην κορυφή. Ίσως αυτό να εξηγεί και τη δυστοκία της μετοχής καθώς υπάρχει το παρελθόν της επιτυχημένης διαχείρισης και η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ερωτήματα κερδοσκοπίας και warrants
Τουλάχιστον παράδοξη η συμπεριφορά της μετοχής της Aegean με κάποιους να κάνουν λόγο για κερδοσκοπική δραστηριότητα που δεν συμβαδίζει με τις εκπληκτικές επιδόσεις της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το θέμα των warrants και έναν εκνευρισμό τον διακρίνω για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να ασκήσει το δικαίωμά της.
Βρήκαν πετρέλαιο;
Από την άλλη πλευρά εκεί στη Δομική Κρήτης από τότε που μπήκε ο Κούτρας πρέπει να έχουν βρει πετρελαιοπηγή για να δικαιολογήσει το ράλι της μετοχής που ακολούθησε και την τρέχουσα αποτίμηση. Πάντως τα πακέτα που γυρίζουν ορισμένοι στην αγορά δεν βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές ακόμα και με καλά discount.
Όταν φανεί η αξία των ακινήτων
Κόλλησε η μετοχή της Κλουκίνας-Λάππας μετά την άνοδο που έκανε με τη λήξη της δημόσιας πρότασης αλλά προσφορά δεν βγαίνει καθώς αναμένονται τα στοιχεία του εξαμήνου όπου θα διαφανεί ότι η αξία των ακινήτων αντιστοιχεί σε πάνω από 1,3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αναμένονται κινήσεις από πλευράς Ιντρακόμ ώστε στο τέλος του χρόνου το χαρτοφυλάκιο να περάσει τα 200 εκατ. ευρώ και να γίνει η μετατροπή της ΑΕΕΑΠ αφού θα έχει συγχωνευτεί με την Ιντρακόμ Properties.
Οι «4» του Λιμένος Βόλου
Χτες, θεωρητικά ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, πλην του μεγάλου διαγωνισμού της Αττικής Οδού, και το θέμα της έγκρισης των νομιμοποιητικών εγγράφων που έχουν καταθέσει οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές που υπέβαλαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου (απόκτηση έως 67% της πλειοψηφίας μετοχών του ΟΛΒ). Το Ταμείο δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση για αυτό, αλλά μάλλον και οι 4, ήτοι οι Κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε., Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., Mariner Capital Ltd (από τη Μάλτα), έχουν «περάσει», δηλαδή πήραν το «ΟΚ». Οπότε, περιμένουμε να δούμε αν κατά τις 28 Σεπτεμβρίου ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, εφόσον δεν προκύψουν ενστάσεις.
Παρέμεινε CEO στην ΕΥΔΑΠ ο Σαχίνης
Αν και για να πούμε την αλήθεια κάποιοι στην αγορά άφηναν περιθώριο για αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΥΔΑΠ, εντούτοις, ο Χ. Σαχίνης τους διέψευσε και συνεχίζει στη θέση του θεωρητικά έως τον Σεπτέμβριο του 2027. Με δύο βασικές αλλαγές όμως. Πρόεδρος, ως γνωστόν, θα είναι ο κ. Γ. Στεργίου, ενώ καταργήθηκε και η θέση του αναπληρωτή CEO που κάλυπτε ο κ. Τόσιος, που έμεινε και εκτός Δ.Σ.. Για να δούμε λοιπόν πως θα πάει το νέο «δίδυμο» της εισηγμένης γιατί υπάρχουν και «καυτά» ζητήματα, από τον νέο Ρυθμιστή και τις επενδύσεις, έως τα νέα... τιμολόγια.
«Αγώνας δρόμου» για τον κεντρικό… αυτοκινητόδρομο
Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ευελπιστούν να ανοίξει η εθνική οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης το προσεχές Σαββατοκύριακο, μη μένει η χώρα και χωρίς τον κεντρικό δρόμο τώρα που ξέμεινε και από σιδηρόδρομο. Βέβαια, να τραβηχτούν τα νερά για να δούνε οι άνθρωποι αν υπάρχουν ζημιές. Λέγεται ότι το πρόβλημα είναι σε 2-3 χιλιόμετρα αλλά να δούμε μέχρι την τελευταία στιγμή τι θα χρειαστεί. Βλέπετε, εδώ δεν μιλάμε για τοπικό δίκτυο, αλλά τμήμα του «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου» (σύμβαση παραχώρησης) με μετόχους Έλληνες και ξένους.
Τα «χαρτιά» της Alpha Trust Ανδρομέδα
Η Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ είναι η μοναδική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία επενδύει σε Ελληνικά Χρεόγραφα κυρίως εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (σε ποσοστό 88,99% του ενεργητικού) αλλά και τίτλους σταθερού εισοδήματος. Και όπως λέει, επιδιώκει τοποθετήσεις σε εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη με μεσο-μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (για την ιστορία το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται η ALPHA TRUST). Όπως προκύπτει, το χαρτοφυλάκιό της κατέχει μετοχές (οι 10 μεγαλύτερες τοποθετήσεις) των QUEST (αποτελούν το 6% επί του συνόλου των μετοχικών τοποθετήσεών της), TITAN CEMENT INTERNATIONAL (5,69%), ΔΕΗ (5,17%), VIOHALCO (5%), ΟΤΕ (4,7%), ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (4,16%), ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (3,26%), FLEXOPACK (3,2%), ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (3,04%) και ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 2,86% (όλες αυτές σύνολο άνω του 43%).
Το buyback της ΔΕΗ
Με τις ίδιες μετοχές που αγόρασε τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ, σχεδόν 550 χιλ. τεμάχια σε τιμές 9,2 με 9,7 ευρώ, πλέον κατέχει συνολικά 12.720.341 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,3299% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της. Για την ιστορία, χτες η μετοχή της στο ΧΑ αντέδρασε από τα 9,1 – 9,2 ευρώ, αν και απέχει σχεδόν 2 ευρώ από τα καλοκαιρινά υψηλά.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.