Οι φόβοι των αγορών
Με κομμένη την ανάσα οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι οι συνθήκες αστάθειας. Ήδη άρχισαν οι εκτιμήσεις για άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά και των λεγόμενων ασφαλών καταφυγίων που θα απειλήσουν τη σταθερότητα των τιμών σε μια περίοδο όπου τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών έδειχναν να λειτουργούν. Υπό αυτές τις συνθήκες τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη σημερινή αντίδραση των αγορών όχι μόνο των μετοχών αλλά και των ομολόγων και των πρώτων υλών. Και φυσικά και τις εξελίξεις στο μέτωπο που μπορεί να θεωρηθούν από πολύ καλές (λήξαν επεισόδιο) μέχρι τραγικές (επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή).
Ο «καβγάς» του ΥΠΕΘΟ στις Βρυξέλλες
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είναι γνωστός για τις... εκρήξεις του. Και όμως Γερμανός γραφειοκράτης που χαρακτήρισε «παράνομη» την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 9ου Φόρουμ Συνοχής στις Βρυξέλλες «ανάγκασε» τον Έλληνα ΥΠΕΘΟ να του απαντήσει καταλλήλως. Ο Κ. Χατζηδάκης εμφανώς ενοχλημένος ζήτησε αμέσως τον λόγο και υπενθύμισε στον γραφειοκράτη τα οφέλη των γερμανικών εταιρειών από τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία επιστρέφουν στις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ. Τόνισε δε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί πως εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρχουν και στο μέλλον.
Η κουβέντα για το Ταμείο Ανάκαμψης
Πάντως η πιθανότητα επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης μπήκε στο τραπέζι του Ecofin της προηγούμενης εβδομάδας, έστω και ως μια αρχική συζήτηση. Κανείς δεν ξέρει το που θα καταλήξει η συζήτηση γιατι έχουμε δρόμο ακόμη, αλλά και μόνο το γεγονός πως πλέον συζητείται κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν θέμα ταμπού κάτι δείχνει. Στο Ecofin συζητήθηκε γενικά η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη - μέλη κυρίως με τη γραφειοκρατία του Ταμείου. Πάντως δεν υπήρξε καμία αναφορά για την Ελλάδα, όπως πρόβλεπαν ή ήλπιζαν διάφορες Κασσάνδρες με αφορμή το δημοσίευμα του Politico.
Τα ασφαλή καταφύγια
Σημειωτέον ότι στο ελληνικό Χρηματιστήριο οι ξένοι κατέχουν το 65% της κεφαλαιοποίησης. Και αυτό σε περίπτωση διεθνών αναταράξεων δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό διότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια και τέτοιο δεν μπορεί να θεωρείται ακόμα η Ελλάδα.
Το νέο στεγαστικό της Εθνικής
Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει στην αγορά, και όταν λέω στην αγορά εννοώ στην τραπεζική αγορά, το νέο στεγαστικό δάνειο της Εθνικής Τράπεζας. Οχι μόνον για τη δομή του αλλά κυρίως γιατί μπορεί να παρακολουθείς μέσα από μια πλατφόρμα την πορεία της αίτησης.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Α. Πως η διαδικασία δεν χωράει ολιγωρίες- όπως παρακολουθεί ο πελάτης παρακολουθεί και η διοίκηση της τράπεζας και εκδίδει στατιστικά- Β. Πως ο πελάτης δεν χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με το κατάστημα που σημαίνει μεγαλύτερη αυτονομία και σε πράξεις που παλαιότερα η μεσολάβηση του καταστήματος ήταν απαραίτητη.
Επομένως λέω εγώ πως η διαδικασία θα έχει γρήγορα μιμητές.
Στο μακρινό Χονγκ Κονγκ
Αν και πέρασε στα χαμηλά να σημειώσουμε πως οι διοικήσεις Eurobank και ΕΤΕ βρέθηκαν πρόσφατα στο Χονγκ Κονγκ για το συνέδριο που διεξήγαγε η HSBC, ένα συνέδριο (roadshow) που οι άλλες ελληνικές τράπεζες επέλεξαν να μην συμμετέχουν.
Και η πτώση έρχεται
Μετά από όσα είπε και ο κ. Στουρνάρας σε ό, τι αφορά τα επιτόκια, αβασάνιστα αναφέρομαι στο θέμα καταθέτοντας την άποψή μου πως τον Ιούνιο βαδίζουμε για την πρώτη μείωση και βλέπουμε...
Άλλωστε και οι τράπεζες το έχουν συμπεριλάβει αυτό στα επιχειρησιακά τους σχέδια. Εκτός και οι διεθνείς εξελίξεις φέρουν τα πάνω κάτω. Πρέπει βέβαια να αλλάξουν πολλά για να ανατραπεί η πρώτη κίνηση. Για να δούμε.
Η ανακάλυψη της πυρίτιδας
Παρατήρησα στα έντυπα του Σαββατοκύριακου μια προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ να αναβιώσει το θέμα των τραπεζών για το πόσα έδωσε το Δημόσιο προκειμένου να διασώσει τις ελληνικές τράπεζες και για το πόσα πήρε πίσω μέσω ΤΧΣ.
Μολονότι η στήλη αποφεύγει τις πολιτικές αιχμές, επειδή το θέμα είναι πολύ επιχειρηματικό, θα τολμούσα να πω πως οι αναλύσεις αυτές έχουν γίνει και έχουν απαντηθεί και οικονομικά και πολιτικά από τους αρμόδιους.
Επομένως η πυρίτιδα καλό είναι να την ανακαλύπτουμε στην ώρα της... Και κάτι τελευταίο που πρέπει να το θυμόμαστε όση κριτική και καλώς ασκούμε στις τράπεζες. Δεν έφεραν οι τράπεζες την κρίση. Την υπέστησαν όταν κουρεύτηκαν τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους, ομόλογα που το Ελληνικό Δημόσιο (τις) φόρτωνε άλλες παλιές εποχές καθώς οι τράπεζες αποτελούσαν το βασικό του δανειστή. Αυτά για την πραγματική ιστορία!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.