BACKSTORY

Νέος γύρος για την ακρίβεια – Έρχονται πρόστιμα για την ψηφιακή κάρτα – Ξεκίνησε το buyback η Alpha Bank

20-08-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος γύρος για την ακρίβεια – Έρχονται πρόστιμα για την ψηφιακή κάρτα – Ξεκίνησε το buyback η Alpha Bank

Νέος γύρος για την ακρίβεια

Οι ολιγοήμερες διακοπές τελειώσανε και στο υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινά νέος κύκλος επαφών με τους φορείς της αγοράς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η αρχή θα γίνει με τους εκπροσώπους των σουπερμάρκετ και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Είναι γνωστό στους διαδρόμους πως βασικός στόχος είναι να αποφευχθούν πάση θυσία οι ανατιμήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς οι αφορμές υπάρχουν. Να δούμε αν τελικά οι επιχειρηματίες θα «βάλουν πλάτη».

Ακριβό «σπορ» η εκπαίδευση

Μιλώντας για την νέα σχολική χρονιά, σε ακριβό σπορ εξελίσσεται η εκπαίδευση στη χώρα με τους γονείς να προβληματίζονται καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος. Οι λόγοι είναι αφενός η εκτίναξη των τιμών των ενοικίων για την φοιτητική στέγη και αφετέρου οι φόβοι για νέες ανατιμήσεις στα σχολικά. Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα επιτείνει η ευρύτερη αύξηση των ενοικίων – υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 50% την τελευταία πενταετία – το ελλιπές κτιριακό απόθεμα, ειδικά για μικρά σπίτια, το οποίο επιδεινώνεται από την αξιοποίησή τους για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και οι φοιτητικές εστίες που δεν επαρκούν για τους φοιτητές. Ήδη στην περίπτωση της Αθήνας οι μεσίτες αναφέρουν ότι η διαθεσιμότητα κατοικιών με μίσθωμα έως τα 300 ευρώ τείνει να είναι μηδενική και πως οι τιμές που ζητούνται μπορεί να φτάνουν και τα 800 ευρώ το μήνα για 50 τμ στου Ζωγράφου. Όσο για την δεύτερη περίπτωση οι αυξήσεις είναι εδώ και καιρό δυσανάλογες των αυξήσεων στους μισθούς και εκφράζονται ήδη φόβοι για νέες ανατιμήσεις από Σεπτέμβριο. Κι αυτό όταν ήδη από πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις στο 52,87% των σχολικών ειδών με τις αυξήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 0,91% και 34,21%.

Ξεκίνησε το stock buyback η Alpha Bank

Εν μέσω θέρους η Alpha Bank ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, που εγκρίθηκε από την τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς με ανοιχτές αγορές στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έχει υλοποιηθεί από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια και βέβαια αποτελεί και μια ακόμη μορφή επιβράβευσης των μετόχων καθώς η τράπεζα πρόκειται να ακυρώσει τις περισσότερες μετοχές που θα αποκτήσει ενισχύοντας τα κέρδη ανά μετοχή.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Έρχονται πρόστιμα

1.129 παραβάσεις που σχετίζονται με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κατέγραψαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024. Δεδομένου ότι μέχρι τον Ιούλιο δεν ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή της για τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, αντιλαμβάνεται κανείς πως όλες αυτές οι παραβάσεις αφορούν εργοδότες που εδώ και αρκετούς μήνες εφαρμόζουν την κάρτα, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες, οι εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης, και οι ΔΕΚΟ των μεταφορών.

Όταν οι έλεγχοι συμπεριλάβουν και τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις (που είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή πώς δεν ήταν έτοιμες να εφαρμόσουν το μέτρο από 1/7), καθώς και τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού, τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή!

Για αυτό άλλωστε το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να δοθεί ένα μικρό, ελαστικό χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα του, χωρίς να αλλάζει το ωράριο εργασίας και χωρίς να κινδυνεύει να του επιβληθούν κυρώσεις. Ίδωμεν...

Με τον αραμπά το Internet στο Μετρό

Με τον αραμπά… δείχνει να πηγαίνει το Internet στο Mετρό της Αθήνας. Το έργο για την παροχή δωρεάν WiFi στο Μετρό που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο ήταν να «εγκαινιαστεί» στον πρώτο σταθμό – πιθανότατα σε αυτόν της Ακρόπολης - πριν την θερινή ραστώνη του Αυγούστου. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό, με το νέο χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αρχή θα γίνει από έναν σταθμό και αμέσως μετά θα δoθεί πρόσβαση και σε δύο ακόμα σταθμούς, πιθανότητα, των νοτίων προαστίων. Ωστόσο το έργο αυτό που εντάσσεται στο έργο «WiFi4GR» αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο Internet για τους επιβάτες ενόσω βρίσκονται στους σταθμούς και όχι εντός των συρμών. Η δυνατότητα κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης εντός των συρμών είναι άλλο έργο, το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα υλοποίησης. Πέρα από τα προσκόμματα στις αρχικές προδιαγραφές, τα οποία ξεπεράστηκαν, οι καθυστερήσεις εδράζονται πλέον στην αδυναμία των συνεργείων να εργαστούν μέσα στην ημέρα και στην δυνατότητά τους να προχωρήσουν στην εγκατάσταση κεραιών μόνο κάποιες ώρες μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το ξημέρωμα, γεγονός που καθιστά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προς το παρόν τουλάχιστον, άγνωστο.

Από κινητό πληρώνουν οι Έλληνες

Στην ψηφιακή τους παρουσία επενδύουν όλο και περισσότερο οι τράπεζες, εκσυγχρονίζοντας τις εφαρμογές τους, υιοθετώντας ψηφιακά πορτοφόλια στο κινητό ακόμα και ιδρύοντας neobanks για να κερδίσουν την περίφημε generation Z. Δεν θα μπορούσαν ωστόσο να κάνουν διαφορετικά καθώς τα στατιστικά χρήσης τόσο του mobile banking όσο και του internet banking υποδεικνύουν ότι αποτελούν μονόδρομο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα digital wallets αυξήθηκαν κατά 25,4%. Την ίδια στιγμή οι ενεργοί χρήστες του mobile banking στη χώρα μας είναι πάνω από 6,2 εκατ., ξεπερνώντας αυτούς του internet banking, που σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών αριθμούν περί τα 3,6 εκατ. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι 3,8 εκατ. κάρτες έχουν εισαχθεί σε κινητά τηλέφωνα για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω ψηφιακού πορτοφολιού.

Νέες έρευνες ανοιχτά της Κάσου

Στο Αιγαίο για ένα δεύτερο γύρο ερευνών βρίσκεται το ιταλικό ερευνητικό σκάφος IEVOLI RELUME, τρεις εβδομάδες μετά το επεισόδιο της Κάσου και το σκηνικό έντασης που έστησε η Τουρκία, κατά την πρώτη «επίσκεψη» του πλοίου στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τη NAVTEX που εκδόθηκε, το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου από 20-21 Αυγούστου στην περιοχή νοτίως της Κάσου, η οποία είναι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Εξαίρεση αποτελεί το δυτικό σημείο της, που οριακά βρίσκεται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά εντάσσεται στα διεθνή ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ και δεν σχετίζεται με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Το καλώδιο αποτελεί το υποθαλάσσιο τμήμα της σχεδιαζόμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδα-Κύπρος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:16

Δεκάδες νεκροί από τις πλημμύρες σε Υεμένη και Κίνα

09:08

Χαλκιδική: Νεκρός 19χρονος που τραυματίστηκε σε λούνα παρκ

09:00

Ναυάγιο στη Σικελία: Ο πρόεδρος της Morgan Stanley International μεταξύ των αγνοουμένων

08:54

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για κυβερνοεπιθέσεις

08:37

Νέα αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο

08:28

Ο αγροτικός τομέας σε κρίση με... «ακατάστατες» πληρωμές... 

08:13

Μπάιντεν για Τραμπ: «Λούζερ» και «καταδικασμένος από τη δικαιοσύνη κακοποιός»

07:54

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Άνοιξαν τρία νέα καταστήματα σε δέκα μέρες

07:51

Στην Πεντέλη σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης - Μίνι υπουργικό στις πυρόπληκτες περιοχές

07:48

Πυρκαγιές: Το πραγματικό κόστος για την Ελλάδα και την Ευρώπη

07:35

Αιτήσεις για 300 θέσεις ειδικών φρουρών στην ΕΛΑΣ - Έρχεται προκήρυξη και για 200 συνοριοφύλακες

07:30

Offshore αιολικά: Τριπλή εμπλοκή σε Ελούντα, Σητεία, Γυάρο - «Κόψιμο» των περιοχών από το υπουργείο Πολιτισμού

07:21

Συστάσεις για την προστασία των παιδιών στις διακοπές

07:15

Ήρθαν τα «AI spa»: Tα ρομπότ κάνουν μασάζ στους πελάτες

07:14

«Παράθυρο ευκαιρίας» για Μητσοτάκη - Πάει για ξεκαθάρισμα και διαζύγιο ο Κασσελάκης

07:05

Νέος γύρος για την ακρίβεια – Έρχονται πρόστιμα για την ψηφιακή κάρτα – Ξεκίνησε το buyback η Alpha Bank

23:59

Η Κάμαλα Χάρις σχεδιάζει να αυξήσει σε 28% τον εταιρικό φόρο στις ΗΠΑ

23:55

Βρετανία: Υψηλόβαθμος διπλωμάτης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

23:50

Wall Street: Διατηρείται για όγδοη ημέρα η θετική τάση - Αναμονή για την ομιλία Πάουελ

23:45

Το Σίδνεϊ είναι «ευάλωτο» στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση

23:37

Λαβρόφ: Ο Πούτιν αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο μετά την εισβολή στο Κουρσκ

23:24

Μεσανατολικό: Αυξάνει τις πιέσεις ο ΟΗΕ για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

23:23

Θεσσαλονίκη: Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Βόλβης

23:07

Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 3% στις τιμές του αργού λόγω Γάζας και Κίνας

22:50

Δημοσκόπηση Reuters: Αναμένονται άλλες 3 μειώσεις επιτοκίων από την Fed φέτος

22:12

Λίβανος: Στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής έγιναν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ

22:03

Χαλκιδική: Προσάραξη ιστιοφόρου κοντά στον Νέο Μαρμαρά

21:41

Ο Ζελένσκι ζητά να του επιτραπεί να πλήξει τη Ρωσία με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς

21:36

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο προειδοποιεί ότι δεν θα σταματήσει τις ροές μεταναστών προς την ΕΕ

21:15

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δέχεται την κατάπαυση πυρός - Η Χαμάς «πρέπει να πει ναι»