INSIDE OUT

Το γραφείο του Χουλιαράκη, το γραφείο του Λαλιώτη και το γραφείο του Ανδρουλάκη

09-02-2022 | 07:31
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Άνευ απροόπτου, σήμερα, θα έχει εγκατασταθεί στο νέο του γραφείο ο σύμβουλος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Χουλιαράκης. Πρόκειται για ένα απλό γραφείο, χωρίς δυνατότητα γραμματέως. Άρα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα πρέπει να κάνει μόνος του τα τηλέφωνα. Όμως, θα βρίσκεται στον ίδιο όροφο, σε σχετικά κοντινή απόσταση από του Στουρνάρα, όπως αρμόζει στη βαρύτητα του τίτλου του.

Καλή χημεία

Ανατρέχοντας στο παρελθόν και ιδιαίτερα τα χρόνια ’14-’15 θυμάμαι πως υπήρχε καλή χημεία Χουλιαράκη-Στουρνάρα. Ο Διοικητής είχε προτείνει θέση και τότε στην ΤτΕ, όμως ο Γιώργος περίμενε το νεύμα της ιστορίας να μπει στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Μπήκε αλλά ως ΣΟΕ. Αφού χάθηκε όλο το πρώτο επτάμηνο με Βαρουφάκη, Βαλαβάνη, και Μάρδα, μεσολάβησε μια σφήνα Ευκλείδη έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ’15. Λεπτομέρεια: Ο Χουλιαράκης διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών με Πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου. Μετά τις εκλογές το Σεπτέμβριο ’15 μπήκε ως αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ μέχρι τέλους. Υποθέτω Γιάννης και Γιώργος θα έχουν άπλετο χρόνο, τόσο για να αναλύσουν όσο και να γράψουν ένα βιβλίο, για εκείνα τα ταραγμένα χρόνια της πρόσφατης ιστορίας, που έζησαν εξίσου έντονα. Επίσης, εννοείται θα είμαι εκεί, εάν γίνει θεσμική συνάντηση του Προέδρου Αλέξη με την ΤτΕ, α λα Ανδρουλάκη, Με Χουλιαράκη think tank παρόντα; Αν και ένα πουλάκι ΒΠ,

μου είπε ότι, για να προτιμήσει να πάει εκεί ο Γιώργος, σημαίνει πως δεν έχει ελπίδες να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο πουλάκι επιμένει ότι την κίνηση την έκανε ο Χουλιαράκης αυτή την φορά, και όχι ο Γιάννης, όπως παλιά.

Βγάζουν σπυράκια

Η είδηση προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνεδρίαση τμήματος των «προεδρικών» υπήρξαν βαριές εκφράσεις για την επιλογή του οικονομολόγου να προσφέρει υπηρεσίες στον Διοικητή της ΤτΕ. Την ίδια μέρα υπήρξε και μαραθώνια πανελλαδική συνεδρίαση της «Ομπρέλας» δηλαδή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Θαύμασα εκατοντάδες μέλη της να συζητούν διαδικτυακά επί ώρες. Δυστυχώς όμως έλειπε ο Τσακαλώτος, (ο οποίος συνυπήρξε από Σεπτέμβριο ’15- έως Ιούλιο ’19), με Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών, κι έτσι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η άποψή του για την χρυσή μεταγραφή. Γενικά δεν έγινε γνωστή η άποψή του.

Πολυσυλλεκτική η ΤτΕ

Τώρα σε ό, τι αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη και πρώην υπουργό Οικονομικών, διακρίνω μια πολυσυλλεκτικότητα στις επιλογές. Για παράδειγμα, στο ηγετικό οικοσύστημα της ΤτΕ, συνυπάρχουν τρία μέλη από τον χώρο της Αριστεράς, (Σιδέρης, Μητράκος, και η κ. Χαρίτου), και ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. ΠΑΠΕΙ, LSE - πολιτικό στέλεχος του στενού πυρήνα της καραμανλικής διακυβέρνησης, αν και σε περιφερειακό ρόλο (Ολυμπιακά Ακίνητα, ΟΠΑΠ). Με την είσοδο Χουλιαράκη, δεν είμαι σίγουρη προς τα που γέρνει το ισοζύγιο. Θα το παρακολουθήσω.

Λαλιώτης εδώ - Λαλιώτης εκεί

Μένοντας πάντα στο θέμα «γραφεία», ενημερώνω ότι ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης δεν χρησιμοποιεί καθόλου τη Χαριλάου Τρικούπη. Προτιμά το γραφείο του στη Βουλή, ενώ η πραγματική δουλειά γίνεται στη Μαντζάρου το βράδυ με ποτάκι. Η τακτική αυτή έχει βραχυκυκλώσει νομίζω ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που φυσικά έχει γραφείο στη Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ο Παρθενώνας είναι πάντα εκεί», μου λένε οι αυτόπτες. Θυμίζω ότι τα παλιά χρόνια, συνήθιζε να ανοίγει ξαφνικά την πόρτα για να δει ποιοι είναι και τι λένε, και μετά έφευγε. Για τον Κώστα Λαλιώτη ο λόγος, ο αινιγματικός ρόλος του οποίου στην εκλογή Ανδρουλάκη κοντεύει να γίνει πασοκικός θρύλος. Ήταν καθοριστική η στήριξη, για να εκλεγεί ο Νίκος και να κατατροπώσει τον Μητσοτακισμό; Η, όχι;

Αυτοψία Σπίρτζη σε Βουτζά

Βγαίνοντας από τα γραφεία, αλλά μένοντας στα κτίρια, θαύμασα τον μηχανικό μέσα στο κέλυφος του πολιτικού. Για τον Σπίρτζη μιλάω. Tάχθηκε από μικρός στα κοινά και πέρασε περισσότερες ώρες στο ΤΕΕ, (του οποίου έγινε Πρόεδρος από το 2010), απ’ ότι στα εργοτάξια. Η ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ (του Αλέξη Τσίπρα), του πραγμάτωσε το όνειρο: έγινε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Χθες πάντως κατέβηκε στο πεδίο να κάνει αυτοψία στα (πολυτελή) σπίτια που βούλιαξαν επειδή χτίστηκαν όπως να’ ναι σε ρέμα του Νέου Βουτζά. Το ένα σπίτι χτίστηκε προς 20ετίας, τα άλλα πιο πρόσφατα. Μνημείο του ανώνυμου μηχανικού.

Και συμπέρασμα

Ο πρώην υπουργός έκανε και δήλωση στην οποία κατηγορεί ευθέως την σημερινή κυβέρνηση. «Και στο Νέο Βουτζά, διαπιστώσαμε, με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Παππά, τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη των πληγέντων και των πυρόπληκτων περιοχών. Κανένα έργο από τον Ιούλιο του 2019 δεν έχει γίνει, κανένας υπουργός δεν συναντήθηκε, δεν μίλησε, δεν άκουσε τους πολίτες της περιοχής και τους συλλόγους των πληγέντων. Στις δύσκολες στιγμές βρεθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας, συμμεριζόμενοι τον πόνο τους, τις ανάγκες τους, με σεβασμό και ταπεινότητα. Εκεί βρεθήκαμε και σήμερα, για να ενημερωθούμε και να πιέσουμε για λύσεις».

Περιμένω τις λύσεις. Η πιο εύκολη είναι να σηκώσουν το σπίτι, να κάνουν ένα δυνατό αντιπλημμυρικό από κάτω, και να το ξαναβάλουν στη θέση του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:13

Ρωμανός: Είναι θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να παραμένει όμηρος του κ. Πολάκη και συνώνυμο του πολακισμού

15:10

Τζιτζικώστας: Εγκρίθηκε αντιπλημμυρικό έργο 6,91 εκατομμυρίων ευρώ για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

15:05

Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού απορριμματιφόρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

14:58

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω συντήρησης του οδοστρώματος

14:50

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε τρεις περιφέρειες

14:36

Ολυμπιακοί αγώνες: Πρόκριση με επίδειξη δύναμης για την Σάκκαρη

14:32

Λίβανος: Καλεί τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ

14:23

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά του παρακράτους και του εγκλήματος

14:19

Γεραπετρίτης: Η δημοκρατία σε ακινησία δεν λειτουργεί διότι δεν παράγει ενέργεια

14:14

Μπέρμποκ: Καταδικάζει την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς και απευθύνει έκκληση για «ψυχραιμία»

14:11

Κίνα: Δώδεκα νεκροί από κατολίσθηση στο νότιο τμήμα της χώρας μετά τις συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις

14:07

Ολυμπιακοί αγώνες: Στον ημιτελικό της δικώπου προκρίθηκαν οι Μπούρμπου - Αναστασιάδου

14:01

Κόρινθος: Λαμβάνονται μέτρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα

13:56

Απειλές Πούτιν: Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς

13:47

Αντετοκούνμπο: Ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο να παίζεις για τη χώρα σου

13:42

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Κινέζος Σιέ Γιου το χρυσό στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι

13:33

Τραμπ: Μετατράπηκε σε... ιεροκήρυκα του bitcoin

13:24

Καλανταρίδου (ΕΚΠΑ): Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

13:14

Κεφαλογιάννη: Aνάγκη τήρησης του μέτρου και της ισορροπίας στην τουριστική ανάπτυξη

13:03

Ολυμπιακοί αγώνες: Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου στον Σηκουάνα - Μολυσμένα τα νερά

13:00

Τουρισμός: Οι υψηλές πληρότητες της Αθήνας, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου και το προβάδισμα των Airbnb

12:50

Ράπτης: Οι προκλήσεις της δημόσιας διοίκησης απαιτούν καινοτόμες λύσεις και στελέχη με ικανότητες και αξίες

12:44

Χαλκιδική: «Ανάσα» πήρε ο βυθός του Πόρτο Κουφό από τους υποβρύχιους καθαρισμούς

12:37

Απειλεί το Ιράν: Απρόβλεπτες οι συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο

12:28

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές σε ατμόσφαιρα υψηλής έντασης - Με «λουτρό αίματος» προειδοποιεί ο Μαδούρο

12:21

Ρωσία: Φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια Κουρσκ έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone

12:08

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές

11:57

ΓΑΙΑ: Αγροτικά τιμολόγια ρεύματος από 9 σεντς ανά κιλοβατώρα

11:45

Φοιτητική στέγη: Οι τάσεις στα ενοίκια και τις αγορές ακινήτου

11:27

Β. Οικονόμου: Ο πολίτης δικαιούται καλύτερης συγκοινωνίας και αυτό θα κάνουμε