Ακούραστος Κυριάκος. Το πρωί στη Λευκωσία για τριμερή με Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη (στο μενού ξανά το ενεργειακό και η διασύνδεση του Ισραήλ με την ΕΕ μέσω αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου), το απόγευμα στο Μαξίμου για συνάντηση με Κορεάτες επιχειρηματίες. Η ενέργεια του Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού είναι σαφώς κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους 5 υποψήφιους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δουλεύει, δουλεύει. Και βάζει παντού μια προσωπική πινελιά. «Επιτρέψτε μου να κλείσω υπενθυμίζοντας το παλιό ρητό που λέει, αν θέλετε να πάτε γρήγορα πηγαίνετε μόνοι σας, αλλά αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί. Εμείς σίγουρα θέλουμε να πάμε μακριά και θα πάμε μαζί. Αλλά μπορούμε επίσης να πάμε και γρήγορα και μακριά».
Κορεάτικη τίγρη
Μετά την τριμερή, πίσω στην Αθήνα και κατευθείαν συνάντηση με τους Κορεάτες. Η Κορέα έχει για πρώτη φορά παρουσία στη φετινή ΔΕΘ κι αυτό έχει την σημασία του. Από τους καλεσμένους ξεχωριστή σημασία είχε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κορέας και Πρόεδρος του SK Group, Chey Taewon. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο Όμιλο της χώρας μετά την Samsung με 117.590 εργαζόμενους: ενέργεια, χημική βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, υλικά υψηλής τεχνολογίας (μπαταρίες λιθίου για την KIA και Mercedes), ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Yoosuk Kim, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την Καινοτομία.
Αποδίδω στη βιασύνη μεταξύ αεροδρομίου και Μαξίμου το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε αυτή τη συνάντηση χωρίς σακάκι και γραβάτα, γεγονός που μάλλον ξάφνιασε τους συνδαιτημόνες.
Στο τραπέζι ακόμα η Hyundai Heavy Industries, Hanwha Aerospace και Hanwha Foundation of Culture, Hyundai Motor Europe, η Export-Import Bank of Korea, και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, Lee Jung Il.
Από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Φραγκογιάννης, και Πατέλης και οι κυρίες Άννα-Μαρία Μπούρα, και η Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Στην Άγκυρα
Σήμερα είναι μια άλλη μέρα φυσικά. Την ώρα που ο Κυριάκος θα έχει τη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα βλέπει τον ομόλογό του στην Άγκυρα κ. Φιντάν. Προλειαίνοντας το έδαφος με την καθιερωμένη συνέντευξη στο Anadolu, επισήμανε τα θετικά που θα προκύψουν έχουν αν «τα βρουν» οι δύο χώρες, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας έφτασε τα 5,4 δισ. ευρώ το 2022.
Φυσικά και ο κ. Γεραπετρίτης δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τις λέξεις «να τα βρουν»- αυτό είναι εκλαϊκευμένη απόδοση του «εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, η υλοποίηση της θετικής ατζέντας διατηρεί επίσης ζωντανό τον μεταξύ μας διάλογο».
Αναζητεί ιδέες
Μακριά από την Άγκυρα και τα εθνικά θέματα που μπορεί να σε εκτοξεύσουν αλλά και να σε αφανίσουν, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δ. Παπαστεργίου αναζητά πρωτότυπους τρόπους να διευρύνει το αντικείμενο. Κάλεσε λοιπόν τον ταλαντούχο τηλεοπτικό, Παναγιώτη Χατζηδάκη, να εμπνευστεί, κι ανέβασε στον λογαριασμό του στο fb ένα σποτ, ζητώντας ιδέες από τους πολίτες για το τι πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Οι πολίτες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με την ιδέα που μεταξύ άλλων πρότειναν να υπάρχει διασύνδεση ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Άσχετο: Μερικές φορές δαγκώνομαι μην γελάσω, αλλά δεν θα καταφέρνω πάντα.
Ετοιμάζει help desk
Ορεξάτος, αν και μερικές φορές λιγάκι θλιμμένος, γιατί νόμιζε πως τα άφησε πίσω του ολ’ αυτά και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι θα δώσει τη μάχη του αυτονόητου για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Προσγειωμένος και πάντα με αίσθηση της πραγματικότητας είπε (Action 24) πως δεν γίνεται να υπάρχουν ακόμα περιοχές που έχουν προβλήματα με την αποχέτευση, ενώ προανήγγειλε «ένα Παρατηρητήριο, που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη. Ένα Κέντρο Επιχειρήσεων που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, όλα τα βήματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ένα έργο. Θα λειτουργούμε σαν ένα help desk των Δήμων, για να ξεκολλάμε από γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρρυθμίες και παθογένειες.
Με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα λέει πότε ξεκινάει κάτι, πότε ολοκληρώνεται, πώς θα χρηματοδοτηθεί και κάτω από ποιες διαδικασίες. Είναι επίσης βασικό να τελειώσουμε τα θέματα των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων».
Νέα Δομή
Την ανάγκη επικοινωνίας καταρχήν θέτει και η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Όπως είπε, μιλώντας προχθές στο Συνέδριο, κατά τις προεκλογικές περιοδείες της έκαναν παράπονα αρκετά μέλη του κόμματος, ότι η άποψή τους δεν έφτανε ψηλά.
Πώς θα λύσει το πρόβλημα;
«Θα πρέπει να υπάρξει μια δομή πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε, η οποία θα λειτουργεί ως φορέας μεταφοράς αποφάσεων των οργανώσεων μελών, άρα και της γνώμης των μελών στην Πολιτική Γραμματεία και στον πρόεδρο».
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.