Η μάχη μελών-στελεχών συνεχίζει να μαίνεται σκληρή στον Συριζα. Τα στελέχη προσπαθούν ανασυνταχθούν μετά την ήττα της πρώτης κάλπης από τον άγνωστο Στέφανο Κασσελάκη ενώ στα χαρακώματα του Κόκκινου και της Αυγής διενεργείται υβριδικός πόλεμος μεγάλης έντασης. Πρόκειται για τα κομματικά ΜΜΕ, τα οποία κρατούνται στην ζωή από την επιχορήγηση του κόμματος, για το μέλλον των οποίων δεν έχει ούτε μια λέξη ο άγνωστος Στέφανος, κάνοντας τους απλούς εργάτες που τραβάνε το κουπί και δεν αμείβονται με μισθούς GS να αγωνιούν. Το ίδιο συνταρακτικό κλίμα ανασφάλειας για το αύριο, πνέει και στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι μόνο ο Παπαδημούλης που πρόλαβε να κλείσει 50 χρόνια σκληρής εργασίας στην αριστερά- αλλά και πολλοί ακόμα.
Τι είναι μέλος;
Το κύμα του διχασμού μεταξύ υποστηρικτών Αχτσιόγλου και Κασσελάκη βαθαίνει και σκληραίνει παντού: στα ραδιόφωνα κι τις τηλεοράσεις, τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά, αλλά κυρίως στα σόσιαλ. Φίλοι της πρώτης μιλούν για μέλη μιας χρήσεως και φίλοι του δεύτερου αναρωτιούνται, αν κανονικά μέλη είναι αυτά που φέρνουν έναν και διώχνουν δεκαπέντε.
Τα data της Κουμουνδούρου
Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος Οργανωτικού του Συριζα και αναπληρωτής Γραμματέας Γ. Βασιλειάδης
ακόμα δεν έχει βγάλει άκρη με τα μέλη. Τυπικά, υπεύθυνη είναι η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) για το θέμα, όμως το μπάχαλο της περασμένης Κυριακής και το ότι σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιήθηκε ως βάση δεδομένων αυτή του υπουργείου Εσωτερικών, και όχι ένα Μητρώο μελών του κόμματος, δημιούργησε σπέρματα αμφιβολίας για το τι παίζει τελικά με τα μέλη. Υπήρξαν όντως 170.000 πολίτες που είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα πριν ένα χρόνο; Κι αν ναι, γιατί δεν έγιναν σωστές καταγραφές στο Μητρώο; Κι αν ένα κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να φτιάξει σωστά ένα excel με τα μέλη του, μπορεί άραγε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για να κυβερνήσει;
Σενάρια
Το θέμα των παλαιών μελών που δεν προσήλθαν στην κάλπη της περασμένης Κυριακής, αλλά έχουν δικαίωμα να προσέλθουν αυτή, είναι σημαντικό τεχνικά καθώς μπορεί να προκύψει ένα νέο εκλογικό σώμα. Η καχυποψία μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» που για λόγους πολιτικής αβροφροσύνης ονομάζονται «σύντροφοι» είναι μεγάλη. Ο Πολάκης μίλησε για αντικαταστατικές κινήσεις, ενώ η ΚΕΦΕ έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε βγάλει ανακοίνωση για το θέμα.
Τα σενάρια που φτάνουν μέχρι το Μαντείο είναι δύο:
Α) έχει χαθεί εντελώς η μπάλα του ποιος είναι μέλος, και ποιος όχι – ενώ για αρκετές χιλιάδες έχουν περάσει μόνο πχ ένα τηλέφωνο και γι’ αυτό ζητούν στοιχεία (όνομα, επώνυμο)
Β) πρόκειται για κίνηση αποθάρρυνσης δημιουργώντας σύγχυση για το αν αξίζει κανείς την Κυριακή να πάει να περιμένει σε μια ουρά 1-2 ωρών, με τον κίνδυνο όταν φτάσει να του πουν ότι το σύστημα δεν τον βρίσκει.
Θεματοφύλακας
Από την πλευρά Κασσελάκη, θεματοφύλακας στην ΚΕΦΕ είναι η Θεοδώρα Τζάκρη.
Στην θέση του Στέφανου θα ανησυχούσα λιγάκι. Η Θεοδώρα, συμπαθέστατη βουλευτής που ξεκίνησε το 2009 ως βουλευτής του Γαπ με το Πασοκ, παρ’ ότι έμπειρη, δεν έχει διακριθεί στον Συριζα για δύσκολες αποστολές. Πρόχειρα θυμάμαι πχ ότι ως εκπρόσωπος των Απόδημων μιλούσε στους Ομογενείς της Νέας Υόρκης μέσω Εθνικού Κήρυκα, για αμέριστη στήριξη του δικαιώματός τους να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας χωρίς περιορισμούς, δημιουργώντας μείζον πολιτικό θέμα στον Συριζα. Το κόμμα είχε αποφασίσει να καταθέσει δική του τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα εκλέγονταν τέσσερις βουλευτές Επικρατείας από ενιαίο ψηφοδέλτιο και η ψήφος των ομογενών δεν θα προσμετρούνταν στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Καλές κουβέντες
By the way, μια που πήγα τόσο πίσω, θα πάω λιγάκι ακόμα, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Σκαϊ) για τους φόρους. Ο Κωστής λοιπόν, που έχει αναλάβει την μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είπε μια καλή κουβέντα για την «θετική παρακαταθήκη» που άφησαν τα capital controls του Γιάνη Βαρουφάκη. Ανέβηκε κατά 50% η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ λόγω της χρήσης καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η ψήφος των ομογενών
Στην ψήφο των ομογενών από τον τόπο καταγωγής του αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός χθες, στο γεύμα με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αυτή την φορά συγκεντρώθηκαν οι αναγκαίοι ψήφοι για να μπορούν να ψηφίσουν με άνεση οι ομογενείς μας, και ο Κυριάκος επισήμανε πόσο σημαντική και πόσο καλό θα κάνει η μεγαλύτερη και πιο συστηματική στα κοινά. Τους υπενθύμισε μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές που μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους , είναι οι προσεχείς ευρωεκλογές.
Οι ευρωεκλογές θα είναι και το πρώτο crash test της επόμενης ηγεσίας του Συριζα. Θα έχει ενδιαφέρον, αν Πρόεδρος του Συριζα είναι ο αμερικανοτραφής Κασσελάκης με ερείσματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.