INSIDE OUT

Ριζοσπαστική φροντίδα και ετεροκανονική αντίληψη φύλου στο Πουλαντζάς - Όλα 11 ο Κασσελάκης - Στη Βουλή ο Γεραπετρίτης για Ερντογάν

19-12-2023 | 07:29
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ο χειμώνας στα καλύτερά του. Μέσα στο Μαντείο εννοείται η ζέστη είναι άφθονη χάρις τους σκλάβους μου από την Αίγυπτο. Είναι στις υπηρεσίες μου για πάντα εννοείται, δεν έχω ανάγκη κανέναν Καιρίδη να βάλει τάξη σε ό, τι αφορά τα του οίκου μου. Αυτά με τους μετανάστες που δουλεύουν στα χωράφια και τις μηχανές είναι για τους πληβείους. Εγώ ανήκω στην αριστοκρατία του πνεύματος κι αυτά τα’ χω λυμένα αιώνες τώρα. Έτσι, τις κρύες νύχτες του χειμώνα που δεν έχει πολύ δουλειά μπορώ να αφιερωθώ σε πνευματικές απολαύσεις, απλησίαστες στους κοινούς θνητούς οι οποίοι ασχολούνται μέρα νύχτα με τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος.

Χθες την προσοχή μου τράβηξε η 17η Ετήσια Διάλεξη του Ινστιτούτου Πουλαντζά. Καλεσμένη η Lynne Segal, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας και Σπουδών Φύλου στο Birkbeck, και θέμα «η πολιτική της ριζοσπαστικής φροντίδας».

H Segal είναι ιέρεια στο χώρο της αριστεράς και του φεμινισμού. Αυστραλέζα, εβραϊκής καταγωγής με γονείς Φυσικούς, αδελφό Μαθηματικό και αδελφή baroque dancer, σπούδασε ψυχολογία στο Σίδνεϊ και εντάχθηκε στα αριστερά κινήματα. Κάποια στιγμή έμεινε έγκυος και παντρεύτηκε τον σύντροφό της, καλλιτέχνη J. Clifford, ο οποίος μετά έκανε come out ως gay. Στη συνέχεια πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου κάνει ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ είναι ενταγμένη στους Εργατικούς.

Ετεροκανονική αντίληψη φύλου

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του Πουλαντζά, η Lynne «τάχθηκε υπέρ της συμμαχίας μεταξύ συνδικαλιστών, φεμινιστριών και των οργανώσεων της Αριστεράς, αμφισβήτησε έμφυλα στερεότυπα που αναπαράγονταν και μεταξύ φεμινιστριών σε προηγούμενες δεκαετίες, περιλαμβανομένων των αντιλήψεων περί θηλυκότητας και ανδρισμού στο πλαίσιο μιας ετεροκανονικής αντίληψης, υπερασπίστηκε τη ρευστότητα της σεξουαλικής εμπειρίας και προώθησε μια περισσότερο συμπεριληπτική εκδοχή αριστερού φεμινισμού.

Εξαιρετική η επιλογή του Ινστιτούτου που θεωρητικά ανήκει πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειλικρινά απορώ πως δεν το έκανε ήδη tiktok o Κασσελάκης.

Όλα 11

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά και χάνει όλη την απόλαυση του να περιπλανιέσαι στα χωράφια της σκέψης, της υψηλής διανόησης και της ριζοσπαστικής φροντίδας. Πάει βέβαια κι αυτός γυρεύοντας, την μία με τον Ηρόδοτο, την άλλη με τον Ηράκλειτο. Όμως φαίνεται πως έχει βρει ένα σχέδιο για τους Νέους Αριστερούς (πρώην «11», από το γεγονός ότι αποτελούνται από 11 βουλευτές που αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ): παρουσιάζει τα πάντα σε 11 τεμάχια. Χθες παρουσίασε στον ΣΕΠΕ

τους 11 άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Δίκαιη Ψηφιακή μετάβαση. Ενώ προχθές μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος αναφέρθηκε στους 11 άξονες για μια ισχυρή Ελλάδα.

Ροζ σημαία

Βέβαια μπελάδες με την woke κουλτούρα, την οποία εννοείται στη χώρα εκπροσωπεί πλέον η Νέα Αριστερά, αλλά πινελιές υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα κόμματα, έχει και η κυβέρνηση, εκεί που δεν το περιμένει.

Μια ροζ ελληνική σημαία

η οποία φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο εικαστικής έκθεσης-δρώμενο στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, έβαλε σε μπελάδες τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κι εκεί που προετοίμαζε την παρουσία του σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, βρέθηκε ν’ ασχολείται με το θέμα της σημαίας.

Τελικά η εικαστική εκδοχή του συμβόλου της χώρας, κατέβηκε άρον άρον από τους τοίχους του προξενείου, ενώ ο πρόξενος που φωτογραφήθηκε περιχαρής, χρειάζεται να επιστρατεύσει κάθε διπλωματικό ελιγμό για το γεγονός προς την καλλιτέχνιδα Τζόρτζια Λάλε.

Συστήνω μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με το Πουλαντζάς, ώστε η έκθεση που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες να παρουσιαστεί σε κατάλληλο χώρο στην Ελλάδα.

Η επίμαχη σημαία -την οποία λάτρεψα-, «δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα». Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, «αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους».

Φυσικά το έργο θα ήταν ακόμα στη θέση του εάν δεν υπήρχαν οι επικριτικές αναφορές στη Βουλή του περίφημου Νατσιού της «Νίκης». Ένα μικρό κόμμα με μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα που κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:23

Βρετανία: Το Σιν Φέιν έγινε το μεγαλύτερο κόμμα από τη Β. Ιρλανδία στο βρετανικό κοινοβούλιο

11:18

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

11:13

Eurobank: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης του ποσοστού ανεργίας στο 5μηνο

11:08

ΧΑ: Συνέχεια στην άνοδο με καταλύτη από S&P

11:02

Οι μετοχές των ΗΠΑ με τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος

10:53

Εξηγήσεις ζητά ο εισαγγελέας από στελέχη του ΟΣΕ για την διαρροή ηχητικού υλικού από τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη

10:50

Πιερρακάκης: Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών υπέρ των μόνιμων

10:49

ΑΑΔΕ: Από 8/7 νέες ενσωματώσεις ΔΟΥ σε ΚΕΦΟΔΕ Αττικής & ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης

10:44

Γερμανία: Απρόσμενη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο

10:40

Σήμα από Citi για «ουρά» αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες

10:30

Εκλογές-Γαλλία: Η Λεπέν θα έχει σχετική, αλλά όχι απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

10:27

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών στη Βρετανία

10:19

Ιράν: Ένας μεταρρυθμιστής κι ένας υπερσυντηρητικός αντιμέτωποι στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών

10:10

Bitcoin: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο η τιμή

10:09

Βρετανία: Εκτός Βουλής η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας και 12 υπουργοί των Συντηρητικών

09:54

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου

09:45

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Στάρμερ: Είμαστε έτομοι να δουλέψουμε μαζί

09:42

Βρετανικές εκλογές: Ο Στάρμερ υποσχέθηκε την «εθνική ανανέωση»

09:40

Υγεία: Πολλαπλά οφέλη από τη μείωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

09:32

Ο Σαρλ Μισέλ και ο αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζι συγχαίρουν τον Κιρ Στάρμερ για τη νίκη του

09:12

Ρωσία: Oυκρανική επίθεση με δεκάδες drones στην πόλη Κρασνοντάρ

08:45

Γερμανία: Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2025 κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι -πηγές

08:32

Βρετανικές εκλογές: Ο Νάιτζελ Φάρατζ εξελέγη βουλευτής ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες

08:30

Samsung Electronics: Πήρε την ανιούσα η μετοχή μετά την ευοίωνη πρόβλεψη για το β' τρίμηνο

08:21

Τρεις τρόποι να βρείτε νόημα σε μια δουλειά που δεν σας ικανοποιεί

08:03

Εκλογές ΗΠΑ: Η κληρονόμος της δυναστείας Ντίσνεϊ αναστέλλει τις δωρεές μέχρι ο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

07:55

Γαλλικές εκλογές: Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι πιθανό να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον β' γύρο

07:46

Πέντε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά για να ερωτευτείτε το καλοκαίρι

07:45

Έκθεση αποκαλύπτει την κατασκοπεία της ΜΙΤ στη Γερμανία: Τούρκοι «καρφώνουν» ομοεθνείς τους - Γκρίζοι, ΡΚΚ και γκιουλενιστές

07:44

Στις 8 Αυγούστου προσφορές για το αρδευτικό ΣΔΙΤ αξίας 107 εκατ. σε Λάρισα – Καρδίτσα