Πόσο βαρετό, κουραστικό και δύσκολο το θέμα απονομής της δικαιοσύνης, οι νόμοι και η λειτουργία των δικαστηρίων; Αρκεί να μην βρεθείς στην ανάγκη τους. Οι δίκες για το Μάτι και τα Τέμπη αναπάντεχα φέρνουν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα θέματα της δικαιοσύνης και μπαίνουν απροσδόκητα στην προεκλογική ατζέντα των ευρωεκλογών. Ξαφνικά η συζήτηση έφυγε από τις λαμπερές υποψηφιότητες των κομμάτων και μεταφέρθηκε στις ουδέτερες δικαστικές αίθουσες όπου εκτυλίσσονται καθημερινά μεγάλα, μεσαία και μικρά δράματα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η συγκυρία έφερε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, με αλλαγές στην λειτουργία των δικαστηρίων τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Βουλή, να συνθλίβεται από την κομματική αντιπαράθεση για το Μάτι και τα Τέμπη.
Σε αυτό το περίεργο σκηνικό, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να βγει μπροστά μιλώντας χθες στην Ολομέλεια.
1.450 μέρες για μια δίκη
Ξεκίνησε με Σταύρο Τσακυράκη. Τον αείμνηστο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ένα πρόσωπο εμβληματικό στον φιλελεύθερο χώρο, με αντιδικτατορική δράση και λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία σε Χάρβαρντ και Κολούμπια.
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε απλά καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων, έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία», σημείωνε προ δεκαετίας ο αείμνηστος καθηγητής Τσακυράκης. Με τα λόγια του, δυστυχώς, να εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει κατά μέσο όρο 1.450 ημέρες, όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται περίπου στις 600. Αυτοί είναι αριθμοί που κρύβουν πολλά: χρόνο, χρήμα, ταλαιπωρία, κυρίως όμως απογοήτευση» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
37/100.000
Μ’ αρέσουν οι αριθμοί. Κρύβουν αλήθειες. Από την τοποθέτηση του Κυριάκου η οποία δεν αμφισβητήθηκε ως προς το σκέλος αυτό, μάθαμε ακόμη ότι:
-Έχουμε περισσότερους δικαστές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 37 ανά 100.000 κατοίκους, όταν οι άλλες χώρες έχουν κάτω των 18. «Άρα, κάτι παράξενο συμβαίνει εδώ. Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης».
-Στον πρώτο βαθμό εκδίκασης υποθέσεων έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων, πρακτικά με τις ίδιες αρμοδιότητες, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Έτσι τα 154 ειρηνοδικεία και οι 916 ειρηνοδίκες δικάζουν μία στις πέντε αστικές υποθέσεις. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης.
-Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν κατά μέσο όρο 30 φακέλους ανά δικαστή, την ώρα που κάθε πρωτοδίκης μπορεί να φτάσει έως και με 300 υποθέσεις.
-Οι ειρηνοδίκες εξετάζουν υποθέσεις με αντικείμενο μέχρι τις 20.000 ευρώ, ενώ από 20.001 ευρώ και πάνω τις αναλαμβάνουν οι Πρωτοδίκες.
-Τα υφιστάμενα δικαστήρια σε ολόκληρη την χώρα ιδρύθηκαν τις δεκαετίες του ’50 και ’60 με βάση είτε τις οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις της εποχής είτε τις πιέσεις των τοπικών κομματαρχών. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως απέφυγε να εξηγήσει περισσότερο τι εννοεί ως «κομματάρχες», σε ποιες παρατάξεις ανήκαν αυτοί οι «κομματάρχες» και αν το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί πλήρως.
Οι αλλαγές
Αντιθέτως προτίμησε ένα άλμα στο χρόνο.
«Ερχόμαστε πια στον 21ο αιώνα και στην Ευρώπη, και στο ζήτημα αυτό» σημείωσε παρουσιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Φλωρίδη.
-Οι δικαστικοί σχηματισμοί μειώνονται περίπου στους μισούς, αλλά ενισχύονται με περισσότερους δικαστές.
-Κάθε Περιφέρεια θα έχει το κεντρικό της Πρωτοδικείο. Εκεί που υπάρχουν δύο ή τρία οι έδρες τους μετατρέπονται σε παράλληλες, ώστε να συνεχίζουν να δικάζουν το σύνολο των ποινικών και πολιτικών υποθέσεων της τοπικής κοινωνίας.
-Τα περιφερειακά δικαστήρια θα εξετάζουν υποθέσεις με αντικείμενο ως τις 250.000 ευρώ, αντί των ειρηνοδικείων που σταματούσαν στις 20.000, χωρίς καμία άλλη αλλαγή στα υπόλοιπα. Στα νησιά, για παράδειγμα, οι υφιστάμενοι δικαστικοί σχηματισμοί αναβαθμίζονται ώστε να μπορούν να δικάζουν και υποθέσεις με αντικείμενο άνω των 20.000 ευρώ, αλλά και στην Αττική αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση στα 20 ειρηνοδικεία της.
-Τα 20 αυτά ειρηνοδικεία συγχωνεύονται τελικά σε πέντε, ύστερα από μία μεταβατική περίοδο 2,5 ετών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις τους.
-Δρομολογείται η κατάτμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε ποινικό και πολιτικό, ώστε οι υποθέσεις να μπορούν να προχωρούν παράλληλα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν και τρία περιφερειακά πρωτοδικεία σε Μαρούσι, Περιστέρι και Κορωπί και δύο επιπλέον στον Πειραιά. Ετσι ενισχύονται με σχεδόν 1.000 πρώην ειρηνοδίκες, οι οποίοι αναβαθμίζονται σε πρωτοδίκες, μετά την κατάρτισή τους από την Εθνική Σχολή Δικαστών.
Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «αυξάνεται η δεξαμενή των ετοιμοπόλεμων» δικαστών σε 2.100, με προφανή επίδραση στην ταχύτητα εκδίκασης των αποφάσεων».
Κριτική Πασοκ
Η κριτική επί του νομοσχεδίου από πλευράς του Προέδρου Ανδρουλάκη ήταν σχεδόν χλιαρή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται βιαστικά και πρόχειρα, «για να μην χαθούν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης», υποστήριξε ότι οι ειρηνοδίκες θα ξεκινήσουν να στις 15 Σεπτεμβρίου δικάζουν «χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί», ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός των δικαστηρίων γίνεται με βάση «πελατειακά κριτήρια». Και φυσικά το κλασσικό ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και οι κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς το οποίο κολλάει σε όλα. Και στα δικαστήρια, και στα σχολεία, και στα νοσοκομεία. Το λες και ξεμπερδεύεις.
Κριτική Συριζα
Απολύτως υπέρ του να μην γίνει καμία αλλαγή τάχθηκε ο Συριζα δια του Προέδρου Σωκράτη Φάμελλου. Μαζί του τάσσονται οι 8.821 δικηγόροι του ΔΣΑ οι οποίοι με δημοψήφισμα απέρριψαν κατά 90,14% τον δικαστικό χάρτη Φλωρίδη, οι ειρηνοδίκες, και αρκετοί δικαστικοί υπάλληλοι.
Συναντήσεις
Αν στα της Δικαιοσύνης η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «όχι σε όλα», στα του τραπεζικού τομέα υπάρχουν και προτάσεις. Χθες έγινε συνάντηση κορυφής μεταξύ Νίκου Παππά και του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στην αρχή ξαφνιάστηκα.
Οι δυο τους;
Η ανακοίνωση του Συριζα ήταν σαφέστατη.
«Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συναντήθηκε με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στα κόκκινα δάνεια, στις προμήθειες και στα επιτόκια των τραπεζών, στη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην υλοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της Πολιτείας, στην ιδιωτικοποίηση των μετοχών του δημοσίου στις τράπεζες, κ.ά».
Συμμετείχαν επίσης
Χρειάζεται να φτάσει κανείς στο τέλος της ανακοίνωσης για να πληροφορηθεί ότι
«από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συμμετείχαν, επίσης, ο Βαγγέλης Πιλάλης, συντονιστής του Χρηματοπιστωτικού Τμήματος της Κ.Ε. του κόμματος και τραπεζικό στέλεχος, o Χρήστος Καραμούτσος, συντονιστής της Ν.Ε. Χρηματοπιστωτικού και τραπεζικό στέλεχος, ο Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, ο Δρ. Παναγιώτης Μελαχρινός, οικονομολόγος και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Νίκου Παππά, ο Γιώργος Αναβαλόγλου, συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, ο Αποστόλης Μακρυκώστας, συνεργάτης του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπεύθυνου της Πολιτικής Γραμματείας για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα.
Από πλευράς της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συμμετείχαν ο Αναστάσιος Αναστασάτος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ για Θέματα Οικονομικών Αναλύσεων και Προοπτικών του Τραπεζικού Κλάδου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank, ο Γιώργος Μαλιγιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ για Θέματα Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), γενικός διευθυντής μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ για Οικονομικά και Φορολογικά Θέματα, γενικός διευθυντής και Chief Financial Officer της Alpha Bank, η Χαρούλα Απαλαγάκη, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ, ο Βασίλης Παναγιωτίδης, ανώτερος διευθυντής της ΕΕΤ».
Το βιβλίο του Πιλάλη
Από τη συνάντηση δεν βγήκε καμία είδηση. Νόστιμο ήταν το βιβλίο που δώρισε ο συντονιστής του Χρηματοπιστωτικού (γνωστός και ως ο τραπεζικός του Συριζα γιατί φοράει γραβάτα) Πιλάλης,
στον Γκίκα Χαρδούβελη. Ο τελευταίος το χάρηκε και υποσχέθηκε ν’ ανταποδώσει με Τσαρλς Νταλάρα. Για να μην παίρνουν θάρρος εκεί στη Κουμουνδούρου. Ελπίζω στην επόμενη συνάντηση να πάρουν και τον U-Penn Πρόεδρο μαζί.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.