INSIDE OUT

Τι γυρεύει ο Κυριάκος στο ΤΕΕ; Η συμβουλή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το μαγικό κουμπί - Ποιοι προηγούνται στη ΝΔ

Μαρία Νταλιάνη
16-05-2024 | 07:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι γυρεύει ο Κυριάκος στο ΤΕΕ; Η συμβουλή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το μαγικό κουμπί - Ποιοι προηγούνται στη ΝΔ

Καθώς όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα το επόμενο Tik Tok του Κυριάκου για το εάν είναι γκαντέμης ή όχι σε ό, τι αφορά τη βεβαιότητα ότι η ΑΕΚ θα το πάρει το πρωτάθλημα, ρίχνω την προσοχή σε πιο πεζά θέματα. Την παρουσία του στη λαμπρή εκδήλωση του ΤΕΕ με οικοδεσπότη των Γιώργο Στασινό. Γενικώς δεν τον προλαβαίνεις, (σήμερα το πρωί συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, το απόγευμα σε Λιτόχωρο και Κατερίνη, χθες εκδήλωση για την Υγεία), αλλά η εκδήλωση στο ΤΕΕ έχει σημασία.

Όπως εξήγησε ο ΠΘ υπάρχει σε εξέλιξη μια «σιωπηλή επανάσταση, η οποία γίνεται συνολικά στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα. Γιατί τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όσο και το εξαιρετικά υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών. Από τη μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, οποιαδήποτε επένδυση, μικρή, μεγάλη, και από την άλλη δίνοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια». Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο έργο που έγινε σε αρκετούς τομείς, ενώ εξήρε ειδικά τη δουλειά του υφυπουργού Κυρανάκη στο κτηματολόγιο.

Στις 19 οι κάλπες

Στο επιτελικό σύμπαν φυσικά τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου, ανοίγουν κάλπες, κι όταν λέμε κάλπες εννοούμε πολλές κάλπες, για τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε ολόκληρη την χώρα. Συνολικά έχουν δικαίωμα ψήφου περί τους 120.000 μηχανικούς, ενώ κατεβαίνουν περί τους 2.190 υποψήφιοι σε 16 συνδυασμούς και δύο ανεξάρτητοι. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καλή δημοσκόπηση επί πραγματικής κάλπης, με μεγάλο δείγμα και πανελλαδική κάλυψη, πριν τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Η παρουσία Κυριάκου και υπουργών τρεις μέρες δίνει πόντους στον πρόεδρο Στασινό, αν και σε αυτές τις εκλογές θα έχει ΚΑΙ πάλι αντίπαλο, τη θρυλική Τόνια Μοροπούλου. Το αποτέλεσμα στις κάλπες του ΤΕΕ, όπως και του ΔΣΑ και του ΙΣΑ, δίνει πάντα πολιτικό στίγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρανές νίκες του Πασόκου (τότε) Σπίρτζη ο οποίος κέρδισε τον Στασινό και το 2014, τις νίκες του οποίου πάντα ζήλευαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αφού δεν μπόρεσαν ποτέ να τον νικήσουν, του έκανε την μεταγραφή ο Τσίπρας και έγινε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών!

Η συμβουλή

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε μια συμβουλή που του έδωσε ο αείμνηστος πατέρας του και Πρωθυπουργός.

«Όταν είχα εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά, το 2004, σε μία από τις συζητήσεις που έκανα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον είχα ρωτήσει: αν πρέπει να προτεραιοποιήσεις τη μια πιο σημαντική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να γίνει στη χώρα, ποια θα ήταν αυτή; Μου είπε, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά: «η οργάνωση του χώρου». Να μπορούμε να γνωρίζουμε τι μπορούμε να χτίσουμε, πού μπορούμε να το χτίσουμε, ποια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιτρέπεται και πού στη χώρα.

Το είχα βρει πολύ ενδιαφέρον αυτό τότε και χαίρομαι γιατί σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα, ξετυλίγοντας ένα πλαίσιο πολιτικών παρεμβάσεων, αυτό το τόσο, θα έλεγα, διορατικό όραμα να το κάνουμε βήμα-βήμα πράξη», τόνισε ο Κυριάκος στο ΤΕΕ.

Πολεοδομικό χάος

Εάν με ρωτούσε θα του έδινα χρησμό να μην αναφερθεί ειδικά σε αυτή τη συμβουλή του Επίτιμου. Όχι μόνο γιατί τα πολεοδομικά και τα οικοδομικά είναι ένας τομέας όπου ότι και να πουν οι Πρωθυπουργοί, ο απλός πολίτης που ξεροσταλιάζει ξημερώματα στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών έχει ιδίαν άποψη. Όχι μόνο γιατί αυτός που γεννήθηκε ακούγοντας για το κουμπί που θα πατάς και θα βλέπεις τί επιτρέπεται να χτιστεί, πού και πως, σε λίγο θα πεθάνει κι ακόμα να δει το κουμπί.

Αλλά κυρίως γιατί η σκληρή κόντρα των δημάρχων Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αλίμου, Κηφισιάς και εσχάτως και Αθηναίων με την ηγεσία του ΤΕΕ για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που έδινε μπόνους έως και δύο ορόφους παραπάνω, (αρκεί να φυτέψεις την ταράτσα και να αφήσεις μια λωριδίτσα πρασίνου τριγύρω από την πολυκατοικία) είναι νωπή. Και έχει και μέλλον. Στο κράξιμο των Δημάρχων, η κυβέρνηση απάντησε με την «ντρίπλα» της ρύθμισης για την μείωση του ύψους σε έναν, αντί για δύο ορόφους.

Συμφέροντα

Φυσικά υπάρχει και η πλευρά Στασινού-μηχανικών. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ και ξανά υποψήφιος έχει δίκιο όταν λέει «νοιάζονται, απλά, να εξυπηρετήσουν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Κάποιοι για να μην κτιστούν δίπλα τους άλλα κτίρια, κάποια ρετιρέ για να μη χάσουν τη θέα τους, κάποιοι για να αυξήσουν την αξία της υφιστάμενης περιουσίας τους, κάποιοι, απλά, για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα».

Και τελικά, μια μάχη συμφερόντων είναι και η αποτύπωση των συσχετισμών στις κάλπες. Άλλα τα συμφέροντα των μηχανικών, άλλα όσων χάνουν την θέα, κι άλλα όσων θα αγοράσουν νεόδμητο σε καλή περιοχή.

Όλοι στις ίδιες κάλπες θα πάνε.

Φρέσκα κουλούρια

Η πρόβλεψη της MRB (Open) για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι πως η ΝΔ τσιμπάει προς τα πάνω. Όπως εξήγησε ο Δ. Μαύρος, υπάρχει ένα ποσοστό 32,7% των πολιτών που ψηφίζουν με βασικό κριτήριο τη σταθερότητα «κι αυτοί θα πάνε στη ΝΔ» και οι υπόλοιποι που ψηφίζουν με κριτήριο τη δυσαρέσκεια και θα κατευθυνθούν στα άλλα κόμματα. Η εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή δίνει

και στους μικρούς

Εάν υποθέσουμε πως αυτά τα ποσοστά βγάλει και η κάλπη της 9ης Ιουνίου, τότε τα κόμματα μοιράζονται τις 21 έδρες που έχει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή ως εξής:

Και αν υποθέσουμε ότι πέσει μέσα η προχθεσινή interview, τότε οι 8 γαλάζιοι που θα πάνε Βρυξέλλες-Στρασβούργο είναι οι: Ελίζα Βόζεμπεργκ, Φρέντι Μπελέρης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιώργος Αυτιάς, Ελεονώρα Μελέτη, Δημήτρης Τσιόδρας, Πύρρος Δήμας και Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Αν όμως, λέμε. Αν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:17

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με τη Ρωσία

10:13

Μαρινάκης: Ο Αυγενάκης οφείλει μια συγγνώμη - Λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» δεν γίνονται αποδεκτές

10:05

Attica Bank: Εντός 48ώρου η συμφωνία των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άμεσα και το αίτημα στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

10:00

ΗΠΑ: Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του Μπάιντεν - Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά του ντιμπέιτ

09:51

Επίσημη επίσκεψη του επιτελάρχη των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη - Αφρική

09:48

Ντε Γκίντος: Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές υπό τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

09:48

Κεφαλογιάννη: Μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

09:30

Ίος: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες για τους Ιταλούς

09:12

Αυγενάκης: Συγγνώμη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο Ηρακλείου - Υπερβολές τα περί «άγριου ξυλοδαρμού»

09:05

ΠΑΣΟΚ: Στους υποψήφιους για την προεδρία και η Νάντια Γιαννακοπούλου

09:00

Κίνα: «Ένεση» ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα από την Κεντρική Τράπεζα

08:53

Βενεζουέλα: Ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στη Λα Γκουάιρα, κοντά στο Καράκας

08:44

Έξυπνα ρούχα καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος

08:29

Αιολική Ενέργεια στην Ελλάδα: Επενδύσεις άνω των 110 εκατ. το α' εξάμηνο

08:18

Κλείνει την Παρασκευή 5 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού

08:18

Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;

08:15

Αλέκος Φασιανός: Ο «Πικάσο της Ελλάδας» - Γιατί είναι «εθνικός θησαυρός»

08:03

Μητσοτάκης: Μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν στην Αθήνα συνολικά 900 καινούρια λεωφορεία

07:53

Σκλαβενίτης: Διευρύνει την παρουσία του στη Ρόδο μέσω της «Φλεβάρης»

07:50

Akuo Energy: Πρώτη καμπάνια crowdfunding για έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

07:43

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις επενδύσεις ESG – Πού οδεύει ο κλάδος το 2030

07:39

15 δορυφόρους αποκτά η Ελλάδα έως το 2026

07:38

AS Company: Στην τελική ευθεία το deal στα βρεφικά – Έρχονται νέες εξαγορές

07:32

«Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

07:24

Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία – Τα ανοιχτά μέτωπα και τι δείχνει το οικονομικό κλίμα

07:18

Το ηπειρώτικο φλέγμα Τασούλα και ο διακριτικός Χατζηβασιλείου - Σε πορτοκαλί συναγερμό για εκλογή Ούρσουλα ο Κυριάκος

07:15

Νοσοκομεία: Ξεκινά η κεντρική προμήθεια όλων των φαρμάκων μέσω της ΕΚΑΠΥ

07:08

Κι όμως η αγορά κοκκίνισε - ΑΕΚτζής επενδυτής - Τα διαστημικά πλάνα της Ελλάδας

23:53

ΗΠΑ: Σύμμαχος του Τραμπ οδηγήθηκε στη φυλακή - Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος»

23:45

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού