INSIDE OUT

Το σκληρό rock του Φλωρίδη - Ποιοι υπουργοί θα βρουν το μπελά τους - Ο στενός κορσές του ΑΣΕΠ

Μαρία Νταλιάνη
19-06-2024 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σκληρό rock του Φλωρίδη - Ποιοι υπουργοί θα βρουν το μπελά τους - Ο στενός κορσές του ΑΣΕΠ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι και πολύ δημοφιλής. Σκληρό καρύδι, αγέλαστος, δύσκολο να βρεθεί φωτογραφία του σε χαλαρότητα. Ούτε έχει και πολλούς φίλους, ούτε διακρίνεται για τις καλές δημόσιες σχέσεις του. Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι αυτά συμβαίνουν γιατί είναι άλλος ένας σημιτικός πασόκος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ίδια ήταν η εικόνα. Ο αυστηρός Φλωρίδης όμως είναι αυτός που όταν κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του Δικαιοσύνης, ξεκίνησε σιγά σιγά ν’ ακούει, και να κάνει πράγματα. Πόσοι, πλην των κομμάτων και μερικών εκατοντάδων άλλων πήραν χαμπάρι πέρυσι το καλοκαίρι την επίμαχη διάταξη για το ακαταδίωκτο όσων επαγγελματιών δηλώνουν κακοποιήσεις; Ήρθε όμως η ώρα και τώρα πλέον αυτή η σχεδόν απαρατήρητη διάταξη έγινε ορατή.

Με χειροπέδες

Ο anti-social Φλωρίδης είναι καλός ραδιοφωνικά. «Αν δεν είχαμε το πλέγμα προστασίας, ο γιατρός και η νοσηλεύτρια που εξέτασε τη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα, που ξυλοκοπήθηκε, σε μια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, θα βρίσκονταν με χειροπέδες. Δάσκαλοι και μαθητές που αναφέρουν τέτοια περιστατικά βίας έχουν χτυπηθεί» είπε χθες (ΣΚΑΪ). Κι εξήγησε επίσης ότι μια σειρά επαγγελματιών όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί, καθηγητές, και φυσικά γιατροί και νοσηλευτές που πιστοποιούν ενδοοικογενειακή κακοποίηση βρίσκονται μετά σα να είναι θύματα, να τρέχουν σε δικαστήρια για χρόνια ολόκληρα, να πληρώνουν δικηγόρους και να ζουν με τον φόβο. Αυτή η ρύθμιση που τους δίνει το ακαταδίωκτο, «πολεμήθηκε από όλη την αντιπολίτευση στη Βουλή» πρόσθεσε. «Και την αριστερή και την δεξιότερη πτέρυγα».

Νικητής

Σκληρό καρύδι της αγοράς είναι και ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Άνθρωπος της πιάτσας, και αμείλικτος doer, υποψιάζομαι πως δεν θ’ αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση που βγήκε άλλη μια φορά χωρίς αντιπολίτευση απ’ τις ευρωκάλπες. Αυτοί που σε πρώτη φάση θα περάσουν δύσκολα είναι η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας και ο ΥΠΟΙΚ Χατζηδάκης καθώς ο Θεοδωρόπουλος θα διεκδικήσει αλλαγές σε εργασιακά, επαναφορά συλλογικών και διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων (και όχι του υπουργικού συμβουλίου πριν από εκλογές), μείωση εισφορών. Αλλά και ο ανυποψίαστος Τάκης Θεοδωρικάκος (Ανάπτυξης), και ίσως και ο Ταγαράς που έχει τα πολεοδομικά, καθώς στο στόχαστρο του νέου Προέδρου του ΣΕΒ είναι η επαναφορά της επιχειρηματικότητας και βιομηχανοποίησης με πραγματικά προϊόντα, και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, (κι όχι επενδύσεις τύπου golden visa). Ο νέος ΣΕΒ θα έχει ενδιαφέρον.

Αλλαγές στο ΑΣΕΠ

Ενδιαφέρον είχε και η σχετικά αδιάφορη μιντιακά σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ».

Απουσίες

Από τη σύσκεψη για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών (δηλαδή το απλό, το σύστημα του ΑΣΕΠ να ‘βλέπει’ αυτόματα τι πτυχίο έχει ο υποψήφιος και να μην τρώνε την ώρα τους τσεκάροντας αν υπάρχουν πλαστά πτυχία) και την περίφημη «διαλειτουργικότητα» που φυσικά αφορά όλο το Δημόσιο, τους Δήμους και τις Τράπεζες και κάθε φορέα του Δημοσίου, απουσίαζε ο εξαιρετικά πετυχημένος στο χαρτοφυλάκιό του (αφού παρέμεινε ακλόνητος) υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Τελευταία επιτυχία του οποίου θυμίζω είναι τα akatharista, η πλατφόρμα που όποιος τυχερός έχει ΚΑΕΚ από το Κτηματολόγιο μπορεί να αναρτήσει την έκθεση για τον καθαρισμό της γης του εάν είναι κοντά ή μέσα σε δάσος. Εδώ η Πυθία θα κάνει μια ευγενική δωρεά σκέψης και θα προτείνει να ξεκινήσουν από τα βασικά: να βρουν έναν τρόπο καταρχήν να ενημερώνουν τους πολίτες εάν είναι υπόχρεοι. Γιατί αλλιώς ένας δήμαρχος (Χαλάνδρι) μπορεί να ρίξει πρόστιμο σε κάποιον γιατί έχει συνθετικό χλοοτάπητα στην αυλή του.

Από την άλλη ίσως είναι άδικη η κριτική στον Ψηφιακής. Ίσως μας εκπλήξει ευχάριστα με τον μοναδικό αριθμό κάθε πολίτη, με το να ενημερωθούν αυτόματα οι πάντες όλοι (Δημόσιο, Εφορία, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Δήμοι κλπ) και φυσικά οι νέες ταυτότητες, χωρίς ο πολίτης να ξεκινήσει έναν γολγοθά.

ΑΣΕΠ ν2

Αν ο Φλωρίδης είναι anti-social υπουργός, το ΑΣΕΠ είναι εντελώς αντισεξουαλικό ως δημοσιογραφικό θέμα. Έχει πλάκα όμως όταν κοινοί θνητοί που ξέρουν το θέμα, σχολιάζουν π.χ. στα social του Προέδρου του ΑΣΕΠ Θάνου Παπαϊωάννου.

«Είδαμε με μεγάλη έκπληξη την οργίλη αναφορά του ΠΘ για την , κατ’ αυτόν, δυσλειτουργία του ΑΣΕΠ και ότι χρήζει βελτιώσεων» γράφει ο απλός αλλά προφανώς αρκετά διαβασμένος πολίτης.

Κορσές

«Φυσικά και χρήζει βελτιώσεων όπως και όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά πάνω’ απ’ όλα χρήζει βελτιώσεων το περίφημο επιτελικό κράτος, το οποίο έχει «κολλήσει» την δημόσια διοίκηση και ο κόσμος της αγοράς που έρχεται σ’ επαφή με το κράτος, στενάζει κάθε μέρα για να βρει διέξοδο μέσα από συζητήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμισθεί συνολικά τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, πόσο μάλλον που είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και νομολογία και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχει εισάγει. Το ΑΣΕΠ στα πλαίσια ενός δύσκαμπτου και ανορθολογικού κράτους και υποχρεωμένο να τηρεί έναν δεδομένο περιοριστικό νομοθετικό κορσέ όσων αφορά διαγωνισμούς και προσλήψεις, είναι αρκετά αξιοπρεπές στην αποστολή του και είναι επιεικώς άδικο να φορτώνεται τις αμαρτίες ενός απαρχαιωμένου κρατικού μηχανισμού».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:35

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

21:15

Ο Μπάιντεν κάλεσε δύο φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

21:04

ΟΤΕ: Από 10/7 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,68552 ευρώ/μετοχή

20:50

ΗΠΑ: Δημοκρατικός βουλευτής για πρώτη φορά ζητά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής

20:46

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

20:45

Η Λαγκάρντ απαντά για την Τέιλορ Σουίφτ και τον πληθωρισμό

20:34

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

20:30

Ανδρουλάκης: Όταν δεν είσαι αυτόνομος από συμφέροντα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό

20:24

Cenergy Holdings: Προχωρά η επένδυση για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

20:09

Κασσελάκης: Όποιος δεν συμφωνεί με την εξυγίανση του κόμματος, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική

20:01

Πούτιν: Συναντήσεις με Σι, Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

20:00

Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες: Ο Όρμπαν στο Κίεβο και ο Μόντι στη Μόσχα

19:52

Προς αναβολή η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

19:47

Θεοδωρικάκος: Εθνική υπόθεση η βιομηχανία, εργαζόμαστε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

19:43

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ράντεφ

19:33

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσω στην «ηττοπάθεια» - Στόχος μας η εξάλειψη της Χαμάς

19:28

Αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα η Fitch σε «BBB-»

19:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο - 36 φωτιές σε ένα 24ωρο

19:09

Ευρωαγορές: Αντέδρασαν με πτώση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

19:00

Σε τροχιά για νέα ρεκόρ μέσα στο 2024 το bitcoin - Ο ρόλος των ETFs και του halving

18:48

Γαλλία: Διευρύνεται η διείσδυση της ακροδεξιάς σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις

18:40

Μάιρα Πασσιά – Όμιλος MOTΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: «Κινούμαστε - Εξελισσόμαστε - Μεταμορφωνόμαστε»

18:33

General Motors: Ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το 2020