INSIDE OUT

Οι ωραίες μέρες και νύχτες του Κυριάκου, οι τρομακτικές της Κουμουνδούρου, κι οι εφιαλτικές του Ανδρουλάκη

Μαρία Νταλιάνη
21-06-2024 | 07:28
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μεταξύ εκλεκτών του πνεύματος και της επιστήμης ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μοιραστεί σκέψεις και κυρίως να ακούσει, στο Συνέδριο «The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle” που διοργάνωσαν ο Δημόκριτος και το World Human Forum. Η εκδήλωση ήταν συζήτηση μεταξύ του John Tasioulas της Οξφόρδης, και του Josiah Ober του Στάνφορντ, κι ο ΠΘ ξεκίνησε λέγοντας πως είναι τιμή να την παρακολουθήσει. Μάλιστα εξήρε τον κ. Ober αποκαλύπτοντας ότι κατέχει τη έδρα Μητσοτάκη στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, έχει μελετήσει ενδελεχώς την αθηναϊκή δημοκρατία, και τον συναρπάζει η σύνδεση της «αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη με την κλασσική σοφία που προήλθε από την Αθήνα πριν από 2500 χρόνια».

The Ilisian

Νωρίτερα το πρωί είχε την χαρά να παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια του νέου Χίλτον, το οποίο μετονομάστηκε σε The Ilisian. Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι θα του πάρει λίγο καιρό να συνηθίσει να το αποκαλεί έτσι, όπως είπε όμως «μετατρέπεται σε μια γέφυρα που ενώνει το παρόν με το παρελθόν, οδηγώντας συνολικά και την πρωτεύουσα σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον». Ωραία έκπληξη για τον Κυριάκο και την μικρότερη κόρη του Δάφνη, η φωτογραφία με τον πατέρα του, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την μητέρα του Μαρίκα, δίπλα στο hall of fame από στιγμές του Χίλτον.

Στην εκδήλωση, δίπλα στην οικογένεια του Αχιλλέα και της Κωστάντζας Κωνσταντακοπούλου και τον γιό τους Γιάννη,

βρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνης.

Πογκρόμ

Την ώρα που ο Κυριάκος απολαμβάνει εγκαίνια σημαντικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που αλλάζουν την όψη και την ροή ενέργειας της πρωτεύουσας, και φιλοσοφικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου, η άδεια -από Πρόεδρο-, Κουμουνδούρου ζει τον τρόμο των απολύσεων. Ο Κασσελάκης λείπει στις ΗΠΑ για την δουλειές και επαφές με την ομογένεια, και έχει αφήσει το κόμμα στον διευθυντή του Καπνισάκη. Παρένθεση: παρ’ ότι κυβερνητικές διαρροές επιμένουν ότι πήγε για να φροντίσει στο πόθεν έσχες του, ο Στέφανος θα ασχοληθεί με το «Center for European Progress», όπως θα ονομάζεται το Ίδρυμά του με στόχο την καταπολέμηση της Ακροδεξιάς. Στο Ίδρυμα θέλει να συμμετέχουν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, επιστήμονες και στελέχη από τον προοδευτικό χώρο ανεξαρτήτως κομμάτων. Άντε να δούμε τι θα δούμε.

Επίσης θα δώσει και μια συνέντευξη στην Wall street Journal και άλλα ΜΜΕ.

Κλείνει η παρένθεση.

Να πάνε να δουλέψουν

Πίσω στην Κουμουνδούρου λοιπόν η ατμόσφαιρα είναι βαριά και όχι μόνο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Να πάνε στις δουλειές τους αν έχουν!» είναι μια φράση που ορκίζεται πως άκουσε δικό μου περιστέρι της Κουμουνδούρου μέσα απ’ τους τοίχους. Το πογκρόμ απολύσεων που ξεκίνησε με Τεμπονέρα, και συνεχίστηκε με Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Τσίπρα, φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Η παλιά καλή αριστερή παράδοση, όταν ένα στέλεχος δεν εκλέγεται βουλευτής, να πηγαίνει ως συνεργάτης σε άλλο βουλευτή ή στο κόμμα για να έχει ένα μισθό, δεν αρέσει καθόλου στον αμερικανοθρεμενο Πρόεδρο ο οποίος πιστεύει πως τα επαγγελματικά στελέχη (αυτοί που πληρώνονται δηλαδή), δεν μπορεί να είναι πολιτικά.

Ποιους αφορά; Ουοουυυ. Αρκετούς μη εκλεγμένους βουλευτές καταρχήν. Μάλιστα φημολογείται πως το θέμα θα αποκτήσει και θεσμικά χαρακτηριστικά, καθώς είτε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (τέλος της επόμενης εβδομάδας) είτε αργότερα, θα υπάρξει πρόταση για ασυμβίβαστα και άλλα μέτρα περιορισμού της μισθοδοσίας πολυτελείας στις καταστάσεις της Κουμουνδούρου.

Περιττό να πω πως πέφτει μεγάλο κλάμα.

Πασοκικό δράμα

Στο ιστορικό Πασοκ η κατάσταση δεν έχει απολύσεις αλλά αντικαταστάσεις- για να το πω κομψά ενόψει χριστιανικού Αγίου Πνεύματος. Η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν μια εξουθενωτική διαδικασία για τον Πρόεδρο Νίκο που επιθυμεί να εναποθέσει στην λήθη.

Το σχέδιο του Ανδρουλάκη, όπως φάνηκε από την συνεδρίαση, είναι στην Κεντρική Επιτροπή της επόμενης Κυριακής να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που του δίνει χρόνο για αλλαγές στο κόμμα και ανασύνταξη δυνάμεων μετά το πενιχρό εκλογικό αποτέλεσμα.

Νέα πρόσωπα

Οι έμπειροι Πασοκοι περιμένουν από τον Πρόεδρο να προτείνει ένα Συνέδριο ή μια Συνδιάσκεψη, κάτι με μπλα μπλα τέλος πάντων, το φθινόπωρο, και εκλογές από την βάση όχι στο τέλος, αλλά κάπου στην αρχή του 2025. Τώρα αν η «αρχή» του 2025 σημαίνει Γενάρης, Φλεβάρης ή μπορεί να φτάσει μετά το Πάσχα, αποτελεί ευκόλως εννοούμενο. Εν τω μεταξύ θα αλλάξει α) Γραμματέα του κόμματος (επικρατέστερος ο «άνθρωπός του στο ΤΕΕ» , Νίκος Μήλης

όπως λένε όλοι, και με κάνουν ν ’αναρωτιέμαι τι χρειάζεται «άνθρωπό του» στο ΤΕΕ ο Πρόεδρος αλλά τέλος πάντων εν καιρώ θα φανεί. Εκτός από τον μυστηριώδη πολιτικά κ. Μήλη, υποψήφιος για την θέση του Ανδρέα Σπυρόπουλου φέρεται και ο βουλευτής Παραστατίδης.

β) θα ξηλώσει όλη την ομάδα στην Βουλή δηλαδή την αγαπημένη Ευαγγελία Λιακούλη, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, και άλλους ώστε να βάλει ανθρώπους της απολύτου. Ελπίζω να βάλει κάπου τον Χνάρη που ξεχώρισε τελευταία.

Τον έσκισε

Από την συνεδρίαση του μεικτού μη-οργάνου ένα χαριτωμένο παραλειπόμενο ήταν η Τόνια Αντωνίου, όταν διαπίστωσε ότι δεν της έδιναν τον λόγο. Ατρόμητη σηκώθηκε, άρπαξε το χαρτί που είχε μπροστά του

ο πάρα πολύ ήρεμος Γλαβίνας που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί κάτι τέτοιο και διαπιστώνει ότι παρ’ ότι έχει σηκώσει το χέρι για να πάρει τον λόγο αμέσως, την έχουν βάλει στο τέλος. «Με βάλατε 25η και κάποιοι μετά από μένα έχουν μιλήσει ήδη» είπε με το γνωστό επιβλητικό της ύφος. Ο Γλαβίνας ζάρωσε.

Ανεβαίνει στο πόντιουμ πριν πάρει τον λόγο για να κλείσει ο Πρόεδρος και έγινε σεισμός. «Παιδιά θα σας ανακοινώσω εγώ τον οδικό χάρτη γιατί ο Πρόεδρος μπορεί να είναι κουρασμένος» ήταν το πιο τρυφερό που άκουσα ως μικρούλι μυρμηγκάκι της Χαριλάου Τρικούπη.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές της στα περίφημα ασυμβίβαστα τα οποία «είχες κάνει σημαία, έκανες καριέρα μ’ αυτά, και το πρώτο που κατήργησες ήταν του Γραμματέα -υποψήφιου ευρωβουλευτή. Και βάλανε τις Νομαρχιακές να σταυρώνουν αλλά δεν ήξερες ότι μετά τα πέταγαν. Κατάφερες να κάψεις την ανανέωση. Δεν έφερες εισήγηση εδώ σήμερα. Και θα μας βάλεις να στηρίξουμε και την Ούρσουλα στην Ευρωβουλή.

Στην τουαλέτα

Μια άλλη θηλυκή παρουσία που ο Πρόεδρος δεν αντέχει ούτε να βλέπει, ούτε ν’ ακούει είναι η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Εκείνη την ώρα πήγε τουαλέτα. Η Νάντια μίλησε 20-25’.

Τσικό

Κατά κοινή ομολογία ο Ανδρουλάκης έχει χάσει απ’ το πλευρό του τους ιστορικούς Ευθυμίου, Σκανδαλίδη, Μεϊμάρογλου, ενώ στην συνεδρίαση έγινε εμφανής η αδυναμία δικών του μελών να αρθρώσουν πολιτικό λόγο απέναντι στα πυρά. Όπως σχολίαζαν αυτό είναι φυσικό αφού έβαλε στο Πολιτικό Συμβούλιο «κάτι άπειρα παιδάκια, άκαπνα, τσικό, που συμπεριφέρονται ακόμα ως Πασπίτες».

Απέναντι

Οι εκφράσεις, διαπιστώσεις και η κριτική ήταν σε υψηλό επίπεδο.

Σταχυολογώ ενδεικτικά.

Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ότι έχουμε εναλλακτική πρόταση, είπε μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Σαχινίδης ο οποίος έσκισε στις ευρωεκλογές καθώς τερμάτισε τέταρτος. Έχουμε ένα πρόγραμμα 300 σελίδων το οποίο είτε είναι δυσνόητο και ακατάληπτο, ή δεν το επικοινωνήσατε σωστά. Τί ξέρει ο κόσμος γι’ αυτές τις 300 σελίδες; Το καμπανάκι της αποχή χτύπησε από το ’23, κάναμε κάτι; Δεν μπορείς να λες ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’ και η απάντηση να είναι η σύγκλιση αυτών των δύο οργάνων. Δεν λειτουργεί εύρυθμα το κόμμα. Αν ακούσουμε αν χτυπάει η πόρτα είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουγκ για να πάρει ιδέες.

Ακούω για διαγραφές. Πείτε μου ποιος είναι ο Μπέρια του κόμματος να του στέλνω τα άρθρα και τις ομιλίες να μου λέει αν είναι εντάξει. Ποιος είναι, ο Δουδωνής; Ο Γκλαβίνας; Ο Μάντζος;

Ακικό στυλ

Εκτός από πυρά υπήρξαν και φωνές υποστήριξης. Στις καθαρές ήταν του Δ. Μάντζου. Στις θολές, αρκετοί κατατάσσουν τον Παύλο Χρηστίδη , στέλεχος που ανέδειξε ο αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και που «γνωρίζει από πρώτο χέρι πως τις έβγαζε τα συκώτια ο Ανδρουλάκης». Στην κοινή συνεδρίαση ο Χρηστίδης ήταν «ακικός». Δηλαδή μίλαγε για είκοσι λεπτά χωρίς να είναι αντιληπτό τι λέει, σαν τον αείμνηστο Τσοχατζόπουλο. Η στάση του ερμηνεύτηκε από πολλά στελέχη ως «στηρίζει Ανδρουλάκη αλλά δεν θέλει να το πει». Παρόμοιο format είχε και η ομιλία Λιακούλη, κι ο Κατρίνης. Πολύ προσεκτική ήταν και η Μιλένα που διάβαζε την ομιλία της. Ο δε πρώην Πρωθυπουργός, ο αγαπημένος ΓΑΠ, όταν έφτασε η ώρα να μιλήσει είπε ότι πρέπει να φύγει δυστυχώς γιατί είχε κάτι με την Εκεχειρία, θα έβλεπε κάποιον για κάτι σχετικό με την Ειρήνη, λέγοντας «θα τα λύσετε εσείς εδώ».

Οδυσσέας-Κεφαλίδου-Γερουλάνος-Ευθυμίου-Κουκουλόπουλος-Σκανδαλίδης-Καστανίδης άσκησαν έντονη πολιτική κριτική ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς εκλογές από την βάση. Ο τελευταίος μεταξύ άλλων του είπε ότι «είμαστε εκτός τόπου και χρόνου και δεν μπορείς με μπαλώματα να φτιάξεις ιστορία. Η σοσιαλδημοκρατία έχει χάσει τα εργαλεία ανάγνωσης τω προβλημάτων της εποχής».

Αφήνω για λίγο τους Πασοκους στα δικά τους και αναχωρώ για την αγαπημένη Πύλο, όπως πάντα τέτοια εποχή. Στο Μαντείο εκτάκτως η Φημονόη για λίγο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

ΗΠΑ: Σύμμαχος του Τραμπ οδηγήθηκε στη φυλακή - Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος»

23:45

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

23:38

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο

23:27

Τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση της ποινής Τραμπ στη δίκη για τις πληρωμές στη Στόρμι Ντάνιελς

23:21

Εκρηκτική η κατάσταση κατά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία - Έκτακτη παρέμβαση Ερντογάν

23:14

Στα «πράσινα» η Wall Street με ρεκόρ για τον S&P 500 - Ράλι 9% για την Tesla

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:38

Κρήτη: Δύο σεισμοί 4,5 Ρίχτερ με διαφορά μίας ώρας ταρακούνησαν το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

21:15

Ο Μπάιντεν κάλεσε δύο φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

21:04

ΟΤΕ: Από 10/7 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,68552 ευρώ/μετοχή

20:50

ΗΠΑ: Δημοκρατικός βουλευτής για πρώτη φορά ζητά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής

20:45

Η Λαγκάρντ απαντά για την Τέιλορ Σουίφτ και τον πληθωρισμό

20:34

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

20:30

Ανδρουλάκης: Όταν δεν είσαι αυτόνομος από συμφέροντα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό

20:24

Cenergy Holdings: Προχωρά η επένδυση για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

20:09

Κασσελάκης: Όποιος δεν συμφωνεί με την εξυγίανση του κόμματος, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική

20:01

Πούτιν: Συναντήσεις με Σι, Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

20:00

Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες: Ο Όρμπαν στο Κίεβο και ο Μόντι στη Μόσχα

19:52

Προς αναβολή η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

19:47

Θεοδωρικάκος: Εθνική υπόθεση η βιομηχανία, εργαζόμαστε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

19:43

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ράντεφ

19:33

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσω στην «ηττοπάθεια» - Στόχος μας η εξάλειψη της Χαμάς

19:28

Αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα η Fitch σε «BBB-»

19:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο - 36 φωτιές σε ένα 24ωρο