INSIDE OUT

Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
24-07-2024 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Η διεύθυνση υποσχέθηκε πως θα είναι ένας ήρεμος Ιούλιος και με εγκλώβισε στο Μαντείο μέσα στον καύσωνα. Υψηλές θερμοκρασίες και αναθυμιάσεις δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα, ενώ οι πελάτες κάνουν ουρά για έναν χρησμό: Θα μιλήσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια για την συγχώνευση Αττικα-Παγκρήτιας ή όχι; Μοναδική μου καταφυγή, η φωτογραφική εργαλειοθήκη του Άκη Σκέρτσου από την Κύθνο, που σοφά ποιών πήρε την άδεια που δικαιούται τώρα. Τώρα που η Βουλή είναι ανοιχτή. Και λογικά θα γυρίσει μετά την επόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου, που θα έχει ψηφιστεί η «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD». Μέχρι τότε το ‘χει πάρει πάνω του ο Αλέξης Πατέλης το θέμα.

Δύο στους τρεις

Καλοκαιρινή ήταν η εικόνα της πρώτης συνεδρίασης επί του νομοσχεδίου χθες. Ελάχιστοι βουλευτές παρόντες. Από τη ΝΔ μίλησαν οι εισηγητής Στέλιος Πέτσας και ο Δ. Μαρκόπουλος που υπενθύμισε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Γ. Καραμέρος και ο βουλευτής Σαρακιώτης. Από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος. Από τη Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος και την Ελλ. Λύση ο Βιλιάρδος. Ολοι άσκησαν κριτική σε διαφορετικούς τόνους για την συγχώνευση. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν βαριά ονόματα όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Βέβαια με κριτήριο τους παρόντες, από τη ΝΔ μίλησαν οι δύο από τους τρεις (ήταν ο Πέτσας, ο Μαρκόπουλος και ο Κωτσός).

Απουσίες

Η υπόθεση της συγχώνευσης είναι η τέλεια αφορμή για να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Πρόεδροι στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ επί του τραπεζικού και της οικονομίας. Λογικά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, αν και τα φαρμακόγλωσσα αλλά εύστοχα περιστέρια της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως η πασοκική ηγεσία κυριαρχείται από το λόμπι των μηχανικών που έχουν τα δικά τους θέματα και με την Αττικής και τους κατασκευαστές, οπότε το υπονοούμενο είναι, μην περιμένετε και πολλά πολλά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων από την άλλη δεν προλαβαίνει καθώς έχει απλώσει τραχανά. Την μία με το beach volley στο Σύνταγμα, την άλλη με τη Σάσα Σταμάτη, δεν παίρνει ανάσα λέμε.

Η Άννα, μόλις που κατέβηκε στον εσωκομματικό στίβο, λογικά δεν έχει ακόμα προλάβει να φτιάξει γραφείο, πόσο μάλλον να διαμορφώσει θέση για τον τραπεζικό τομέα. Ισως λάβει τον λόγο όμως ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος στηρίζει Διαμαντοπούλου και έτσι μάθουμε κάτι.

Χθες ήταν αισθητή η απουσία και του κ. Κουκουλόπουλου, αλλά και δύο ακόμα υποψήφιων Προέδρων, της Μιλένας και του Κατρίνη, καθώς είναι και οι τρεις μέλη της Επιτροπής Οικονομικών- άρα το βάρος σε αυτούς πέφτει περισσότερο, καθώς π.χ. η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν είναι μέλος.

Στη Λάρισα

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Κατρίνης είχε πάει Λάρισα και ανέπτυξε τις θέσεις του για τον πρωτογενή τομέα. Έθεσε ως προτεραιότητες τα εξής:

1ον) Κίνητρα και μέτρα στήριξης για τους αγρότες, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
2ον) Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις.
3ον) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών
4ον) Αναπτυξιακά έργα και νέες υποδομές για την ενίσχυση της παραγωγής».
Και ποιος θα διαφωνούσε;

Ποιος έμεινε;

Ο θαρραλέος Γερουλάνος! Μόνος αυτός είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στον Χατζηδάκη, την κυβέρνηση, και τον Διοικητή της ΤτΕ και να πει:

«Υπάρχει τίποτα μέσα στη συμφωνία, έστω κάτι για τα μάτια του κόσμου, που να διασφαλίζει ότι αυτή η συμφωνία θα αλλάξει το σκηνικό στις ελληνικές τράπεζες; Κάτι που να τους δεσμεύει, ως προς τις καινοτόμες ή τις μικρομεσαίες ή τις αγροτικές επιχειρήσεις; Κάτι που να ζητάει μέρος των χρημάτων που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος, να πάει εκεί που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελληνική οικονομία; Ή φτιάχνουμε μια τράπεζα κατ’ εικόνα και ομοίωση των άλλων τεσσάρων, που θα εκμεταλλευτεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση για να βγάλει λεφτά για τους ιδιώτες, αγνοώντας τον ουσιαστικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος;».

Δημόσιες τράπεζες

Ο Γερουλάνος σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να έχουμε δημόσιες τράπεζες. Μην σας φοβίζει ο όρος. Στη Γερμανία, 35% περίπου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στηρίζονται άμεσα από το κράτος, με σκοπό να πυροδοτήσουν τοπικές οικονομίες. Θα μπορούσαμε να έχουμε τοπικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα και με ΕΣΠΑ, μια πρόταση που συγκρότησαν συνεργάτες μου, που αξιοποιεί Ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό να μην πάνε άμεσα και μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στηρίζουν περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε, επίσης, να δώσουμε παραπάνω κίνητρα σε επενδυτές που θέλουν να δημιουργήσουν τράπεζες για καινοτόμες, αγροτικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα μπορούσαμε, ως χώρα, να αξιοποιήσουμε τα εκατοντάδες νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Αριστερές απουσίες

Από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης δεν απουσίαζαν μόνο τα μέλη της Επιτροπής-υποψήφιοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και αρμόδιοι τομεάρχες, αλλά και βαριά στελέχη και από άλλα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. ο ρόλος του εισηγητή δόθηκε σε έναν δημοσιογράφο, τον κ. Καραμέρο, ενώ έλειπε ο «τσάρος» Νίκος Παππάς.

Αλλά και από τη Νέα Αριστερά απουσίαζαν τα μέλη Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ελπίζω σε καλύτερες εμφανίσεις την άλλη Παρασκευή 2 Αυγούστου, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής πριν κλείσει για καλοκαίρι.

Γιατί τότε θα γίνει η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Επιφύλαξη

Παρ’ ότι ο Γερουλάνος ανακοίνωσε επιφύλαξη στη στάση του ΠΑΣΟΚ, έχω την δική μου, καθώς το ίδιο φαρμακόγλωσσο άλλα εύστοχο πουλάκι της Χαριλάου Τρικούπη με διαβεβαίωσε ότι αυτή την εποχή στο κόμμα, κανείς δεν μιλάει με κανέναν. Αυτή η στάση καχυποψίας προκύπτει από την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση. Το βρίσκω λογικό και μάλλον ο Παύλος καλά έκανε κι επιφυλάχθηκε. Άλλωστε ως υποψήφιος Πρόεδρος είναι ο μοναδικός που τα είπε σταράτα για το θέμα και δεν κρύφτηκε επιμελώς. Την απόφαση για τη στάση του κόμματος όμως θα την λάβει και θα την υπερασπιστεί ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης.

Επιφύλαξη και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εκεί που ήταν έκπληξη ήταν η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει ταχθεί κάθετα και οριζόντια κατά της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, προκαλώντας εγκεφαλικά στην κυβέρνηση που θα ήθελε ήρεμα νερά στο θέμα. Κι ενώ όλοι περίμεναν ένα μεγαλοπρεπές «κατά», εκφράστηκε επιφύλαξη, που ίσως οδηγήσει σε «παρόν».

Λέτε να υπάρχουν διαφωνίες στον χειρισμό μεταξύ Κασσελάκη και Νίκου Παππά; Πάντως ο Πρόεδρος Στέφανος θα πάει σήμερα άνευ Παππά να δει τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα. Άσε που ο κ. Παππάς σχεδόν ζήτησε από τον Πρόεδρο να ανακαλέσει όταν χθες βράδυ χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει από το κόμμα. Τέλος», με αφορμή πιέσεις τσιπρικών να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ώστε να μην συμπέσει με την πρώτη Κυριακή εκλογής του ΠΑΣΟΚ.

Κατά

Παρ’ ότι στο τραπεζικό ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε περίεργη στάση, δεν έπραξε το ίδιο στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση συνεισφοράς τμημάτων του στρατού όταν προκύπτει ανάγκη λόγω φυσικών καταστροφών. Σ’ αυτή την συνεδρίαση, και μάλιστα ανήμερα της τραγωδίας στο Μάτι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ναύαρχος Αποστολάκης τάχθηκε κατά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

«Bullish» για ελληνικές μετοχές και οικονομία η HSBC

09:10

Γήπεδα: Από σήμερα η είσοδος αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

09:05

Έκρηξη σε εργοστάσιο της Χοσέ Κουέρβο στο Μεξικό, τουλάχιστον 5 νεκροί

09:05

Αναλένα Μπέρμποκ: Η ενότητα της ΕΕ έχει μεγαλύτερη σημασία από «παιγνιδάκια»

08:46

Διάγγελμα Μπάιντεν: Θα πει γιατί αποσύρθηκε από τις εκλογές

08:40

ΑΑΔΕ: Μπλόκο σε 27 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια άνω των 218 εκατ. ευρώ

08:27

Το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία παλαιστινιακών κινημάτων που συμπεριλαμβάνει τη Χαμάς

08:25

ΑΑΔΕ-ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για μεγαλοοφειλέτες – Βγαίνουν στα «μανταλάκια» όσοι δεν τακτοποίησαν τα χρέη τους

08:20

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων

08:06

Μπαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα νέα premium ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

08:00

Επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα περιλαμβάνει το νέο «κεφάλαιο» της Δωδώνη – Η επόμενη μέρα

07:50

Ακίνητα - Dimand: Προ των πυλών η έκδοση αδειών για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά

07:44

Τι συμβαίνει με το κτηριακό ΣΔΙΤ αξίας 140 εκατ. για τη νέα «στέγη» της Γ.Γ. Υποδομών

07:35

Τράπεζες: «Έτη φωτός» μακριά από την κρίση του 2015 – Επιστροφή στο μέρισμα και αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους 

07:30

Σιδηρόδρομος: «Χάνει το τρένο» της χρηματοδότησης για το λιμάνι της Πάτρας;

07:20

Η τρανς δισεκατομμυριούχος που «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

07:15

Στο 1,2 δισ. ευρώ η αγορά προϊόντων αυτοφροντίδας – ΜΗΣΥΦΑ το 70%

07:12

Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

07:04

Τι έφεραν οι παλιοί καιροί - Η συνέλευση της Eurobank και τα παρασκήνια - Ας πάμε λίγο πιο έξω

23:59

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Προβάδισμα με βραχεία κεφαλή για Χάρις έναντι Τραμπ

23:50

Visa: Ράλι 10% στα έσοδα γ' τριμήνου - Στα 4,87 δισ. δολάρια τα κέρδη

23:40

Αδύναμα κέρδη στο β' τρίμηνο για Tesla - Πτώση για τη μετοχή

23:28

Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα νικήσει «πιο εύκολα» την Κάμαλα Χάρις από τον Μπάιντεν

23:24

Alphabet: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις έσοδα και κέρδη β' τριμήνου

23:12

Στάση αναμονής και ήπια πτώση στην Wall Street

23:04

Μακρόν: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι μοναδικοί»

22:58

Βουλή: Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση χώρων εντός του λιμένα Ηρακλείου

22:45

Τέλος στο «κόκκινο 4 στα 4» έβαλε ο χρυσός

22:27

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

22:09

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,3 εκατ. ευρώ