INSIDE OUT

«Σφύριξε» κουδούνι ο Μητσοτάκης - Σκληρό πρέσινγκ για εκλογές - Υπόγεια ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ

30-08-2024 | 07:14
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφύριξε» κουδούνι ο Μητσοτάκης - Σκληρό πρέσινγκ για εκλογές - Υπόγεια ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να τελεί υπό διάλυση και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε μια υπόκωφη προεκλογική περίοδο για τα εσωκομματικά του, η κυβέρνηση έχει μόνον έναν αντίπαλο: Τον εαυτό της.

Το restart που επιχειρεί το Μαξίμου έχει ξεκινήσει από την Παιδεία και σταδιακά ξεδιπλώνεται στην πορεία προς τη ΔΕΘ. Δίπλα στον Κ. Πιερρακάκη, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε μια πρόγευση των 11 αλλαγών που έρχονται στα σχολεία. Προσλαμβάνονται 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που έρχονται να προστεθούν στις 27.500 προσλήψεις έγιναν την τελευταία πενταετία. Πάνε δάσκαλοι μέχρι στη Γαύδο και τους Αρκιούς: Γίνονται οι δυο πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία αλλάζουν, μπαίνουν κι άλλοι σύγχρονοι διαδραστικοί πίνακες, μετρώντας 36.000 στις αίθουσες μέχρι το τέλος του έτους.

Ξεκινά το ψηφιακό φροντιστήριο για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου. Δωρεάν για όλους και για όλα τα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Επαγγελματικός προσανατολισμός και ειδικά τεστ δεξιοτήτων, που μέχρι τώρα όσοι επέλεγαν για τα παιδιά τους, καλούνταν να πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό σε ιδιωτικά κέντρα.

Όσο για την «αποβολή» των κινητών από τα σχολεία, μένει να φανεί πώς θα γίνει. Καλό ακούγεται στα λόγια το σύνθημα «το κινητό στην τσάντα» - είναι εθιστικό το ριμάδι.

Αλλά τα bluetooth ακουστικά; Τo smart watch; Υπάρχουν πολλά ψηφιακά «σκονάκια» για να είναι και «το κινητό στην τσάντα», και να γίνεται παιχνίδι… Άντε βάλ’ τα με τους πιτσιρικάδες και τα λέμε...

«Σφύριξε» από τώρα κουδούνι

Είναι η αρχή μιας σειράς πολύ μεγάλων αλλαγών, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Έχει στα σκαριά σχέδια για σαρωτικές μεταμορφώσεις στα σχολεία. Για να γίνουν πραγματικά σύγχρονα, λειτουργικά στην πράξη και να περάσουν στην ψηφιακή εποχή. Η Παιδεία, άλλωστε, είναι η πολυτιμότερη παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας.
Παράδειγμα: Όταν η Φινλανδία η χώρα των ξυλοκόπων κατέρρευσε οικονομικά όταν έπεσε το ανατολικό μπλοκ επένδυσε στην Παιδεία και την Έρευνα: Και η χώρα των ξυλοκόπων έβγαλε μέσα σε λίγα χρόνια τη Nokia.

Σχεδόν μια 15ετία μετά την αρχή της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, ο Πιερρακάκης είναι ο άνθρωπος που σχεδιάζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση.

Το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, που επέλεξε ως πρώτο σταθμό για το restart το υπουργείο Παιδείας.

Κι αν η σχολική χρονιά ξεκινά επισήμως τις επόμενες ημέρες, ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ηχήσει το κουδούνι στους υπουργούς για την έναρξη σκληρής δουλειάς. Διακοπές τέλος!

Coming soon: «FBI! Λαμβάνει το κέντρο;»

Από την Κρήτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε spoiler για τη νέα τάξη πραγμάτων στην ασφάλεια της χώρας. Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά να λειτουργεί το «ελληνικό FBI».

«FBI εδώ, λαμβάνει το κέντρο;». Όχι, δεν θα ακουστούν τέτοιες συνομιλίες μέσω ασυρμάτου στη συχνότητα των επικοινωνιών των αστυνομικών (ή μήπως των Agents;).

To «ελληνικό FBI» ονομάζεται «Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος». Θα έχει έδρα την Αθήνα, θα ασχολείται με το «βαρύ» και οργανωμένο έγκλημα. Σε απλά ελληνικά, το «ελληνικό FBI» κόντρα στην Greek Mafia.

Φυσικά, οι «Agents» θα δρουν σε όλη την Ελλάδα. Μην περιμένετε να τους δείτε να κάνουν παρακολούθηση με καφέ, ντόνατς και γυαλιά ηλίου (αλά Agent πάντα). Δεν είναι όπως τα βλέπετε στο Netflix.

Και μην περιμένετε να αναβιώσουν σκηνές όπως εκείνη από την περίφημη διαφήμιση που είχε γράψει ιστορία: «Πουτ δε κοτ ντάουντ...». Άλλες εποχές…

Αν είχαν Πιερρακάκη στον ΣΥΡΙΖΑ...

Με φόντο τον υπό κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλος, Γεροβασίλη, Φαραντούρης, Θεοχαρόπουλος και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ζητούν μετ’ επιτάσεως προσφυγή στις κάλπες. Στις εσωκομματικές κάλπες, «ροκανίζοντας» τον Στ. Κασσελάκη και χωρίς καμία διάθεση για «εκεχειρία» κατά τον τετραήμερο γαμήλιο εορτασμό του νυν προέδρου στα Χανιά. Ο άλλος Παππάς (ο Πέτρος - όχι ο Νίκος που έβαλε ο νυν πρόεδρος ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που άλλοτε ήταν κολλητός του τέως προέδρου Τσίπρα – θυμάστε;) δεν θέλει εκλογές. Ανήκει στις έτερες δημοκρατικές δυνάμεις των Kasselistas.

Μέρα με την ημέρα, τα δύο στρατόπεδα σχηματίζονται στην πορεία προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Πώς θα διαμορφωθούν εκεί οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι το ερώτημα. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο παρασκήνιο είναι στο φουλ. Όπως και οι ίντριγκες...

Δεν έχουν μιλήσει ακόμη δημόσια αρκετά προβεβλημένα στελέχη - περιμένουν να δουν πού θα γείρει τελικά η πλάστιγγα…
Πάντως, υπάρχει λύση εάν θέλουν οι σύντροφοι να κάνουν εκλογές κάθε τρεις και λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Στήστε ένα app ekloges.syriza για τα μέλη και τους φίλους, κάνετε πιστοποίηση στοιχείων μέσω gov.gr και εκλογές ανά εβδομάδα. Real time democracy – σίγουρα καλύτερο από ένα reality αλά «Power of Hate», που ανεβάζουν καθημερινά. Δεν έχει και τηλεθέαση να ξέρετε…

Αν ήταν ένας Πιερρακάκης στην Κουμουνδούρου θα το ‘χε λύσει. Μήπως εκείνο το Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα Τεχνολογίας μπορεί να κάνει κάτι; Για να μην στήνονται συνέχεια κάλπες.

Στρώνουν χαλί για Πολάκη

«Πρέπει να γυρίσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, φταίει η σύμβουλος του Γεωργιάδη που τον χλεύαζε» είπε η Νίνα Κασιμάτη, σημειώνοντας ότι πρόκειται περί προσωπικής άποψης. Μόνο που συμβαίνει να είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, άρα το κρατάμε. Στήριξε τον θύτη Πολάκη και όχι το θύμα.

Μιλώντας στην γραμμή Πολάκη, σχολίασε για την Αθηνά Λινού ότι θα έπρεπε να είχε συγκρατήσει τον εαυτό της με το «ετεροχρονισμένο κλάμα». Μάλιστα! Και τότε γιατί ο Στ. Κασσελάκης έδωσε αποβολή στον Πολάκη;

Επί του παρόντος, το new entry στην Κ.Ο. είναι η Πόπη Τσαπανίδου, που αναλαμβάνει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου.
Έδρα για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισήμως ανακοινώσει ότι δεν ανήκει στην Πόπη Τσαπανίδου, αλλά στο κόμμα. Καλά ξεμπερδέματα και μ’ αυτά… Με φόρα, με σπασμένα τα φρένα, όπως τους βγει...

Θεατής ο Τσίπρας, το απολαμβάνει

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην πήγε στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. αλλά επέλεξε να πάει γήπεδο. Απόλαυσε τον αγώνα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και τη νίκη της ομάδας.
Μένει να φανεί τι θα κάνει και στο κόμμα το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε χάνοντας στις εθνικές εκλογές. Αφήστε ότι έκανε προεκλογική καμπάνια με μια φθηνή αντιγραφή – απομίμηση της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Αλλά δεν έκανε τίποτα μετά για να φτιάξει ένα πραγματικό κόμμα όταν βρέθηκε για 4 χρόνια στην αντιπολίτευση. Κι έφυγε ταπεινωμένος, δηλώνοντας ότι αποφάσισε να παραμερίσει για την ανάγκη ενός νέου κύματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο νέο κύμα;

Πώς την άκουσε όταν το 'πε; Κάτι από Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη μήπως;

Είναι γνωστό ότι η ιστορία της Αριστεράς είναι γραμμένη μέσα από διασπάσεις. Και από τη διάσπαση της διάσπασης. Είναι στο DNA της.

«Στη γραμμή του κόμματος / κάποιος είναι αόμματος...» είχε τραγουδήσει ο Λάκης Καραλής (η «Σφραγίδα») για τη διάσπαση του ΚΚΕ, τον Φεβρουάριο του 1968.

Φεβρουάριος ήταν του 2024 – μόλις πριν ένα εξάμηνο - που ο Αλέξης Τσίπρας άναψε το φιτίλι της αμφισβήτησης της προεδρίας Κασσελάκη, πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, να δώσουμε τον λόγο στα μέλη μας...» ήταν η παρέμβασή του, δίνοντας δημοσίως το σύνθημα στη «φρουρά Τσίπρα».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλά ΣΥΡΙΖΑ; Περιμένει να έρθει ως σωτήρας; Αλλά ο ίδιος δεν είναι που άφησε ένα κόμμα με φράξιες - σκόνη και θρύψαλα;

Μπορεί να είναι αυτός που δημιούργησε την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις δημοσκοπήσεις ως πρόσωπο εξακολουθεί να «μετράει». Σαν να «μυρίζει» νέο κόμμα με Αριστερή «σφραγίδα».

Το ΠΑΣΟΚ πλασάρεται εκ νέου

Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό κατάρρευση, οι νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται θα «λοκάρουν» στο ΠΑΣΟΚ. Θα τσιμπήσει ποσοστά; Θα είναι δεύτερο κόμμα όπως εκτιμούν κάποιοι; Υπάρχουν «ρεύματα» που αναμένεται να φανούν στις μετρήσεις – επί του παρόντος είναι υπόγεια.

Όλα θα κριθούν από το κρίσιμο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Την περίοδο, δηλαδή, της μάχης για την ηγεσία. Θα επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στους πρώτους ρόλους της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή θα περιοριστεί σε κομπάρσο με κάποια ρολάκια - «σφήνες»;

Ρόλο ποιος τελικά θα πάρει τις εκλογές – ποιος θα βγει – δεν θα παίξει ιδιαίτερο. Αλλά ότι η διαδικασία είναι αυτή που θα στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας στο ΠΑΣΟΚ.

Βολεύει τη Χαριλάου Τρικούπη που σφάζονται στην Κουμουνδούρου. Αλλά πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα για να κερδίσουν πόντους. Αν δεν πάνε σε εκλογές με ήρεμο εσωκομματικό κλίμα, κινδυνεύουν να έχουν την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ:

Την απαξίωση.

Το καλεντάρι του ΠΑΣΟΚ έχει μια σειρά από κρίσιμες ημερομηνίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις:

  • Η 9η Σεπτεμβρίου: Λήγει η προθεσμία της συλλογής υπογραφών από τους υποψηφίους
  • Η 15η Σεπτεμβρίου και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Όπως και να ‘χει η φράση – κλισέ στα δημοσιογραφικά γραφεία «έχουμε πολιτικές εξελίξεις» αποκτά περιεχόμενο.
Ποιος θα έρθει και ποιος θα φύγει στην Κεντροαριστερά, μένει να φανεί. Όπως και ποιοι θα πάρουν τα κουβαδάκια τους για άλλη παραλία. Άλλωστε, ο Σεπτέμβριος προσφέρεται για μπάνιο στη θάλασσα.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:07

Ο ΟΗΕ αξιώνει τον «άμεσο» τερματισμό της επιχείρησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

08:36

Μίσθωση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζουν τα συμβαλλόμενα μέρη πριν την σύναψη μίσθωσης;

08:20

Αμερικανός καταδικασμένος για φόνο και βιασμό εκτελέστηκε στη Φλόριντα

08:14

Όμιλος Comer: Σχεδιάζει το μέλλον του Καζίνο Λουτρακίου και ετοιμάζεται για αίτηση άδειας διαδικτυακών παιγνίων 

08:06

Γάζα: «Τι απέγινε η στοιχειώδης ανθρωπιά μας;», διερωτάται στέλεχος του ΟΗΕ

07:54

Φιντάν: Η σύνδεση του Kυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα φέρει αποτελέσματα

07:51

Κάμαλα Χάρις: Ο Τραμπ «δίχασε το έθνος» - Υπερασπίστηκε τις προτάσεις της

07:42

Στη διεθνή αφρόκρεμα τα παραθαλάσσια resorts με άρωμα Ελλάδας

07:40

Υποδομές - Θεσσαλία: Το «παζλ» των διεργασιών – διαγωνισμών για τα έργα (οδικά/σιδηροδρομικά) 1,5 δισ. ευρώ

07:37

Διαχείριση αποβλήτων: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου – Οι τομές για την ανακύκλωση και το σύστημα εγγυοδοσίας

07:36

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Εντός 6μηνου η απόφαση για γεωτρήσεις – Στα 173 εκατ. η έκτακτη εισφορά

07:33

Trade Estates: Το deal με Κωτσόβολο στην Πάτρα, πώς προχωρά το retail park Ελληνικού – Οι μισθωτές

07:31

Εφορία: Αντίστροφη μέτρηση για δήλωση αναδρομικών και κάλυψη τεκμηρίων – Ποιες υποθέσεις θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τέλος του έτους

07:28

Προχωρούν οι διαδικασίες για Εθνική -Ναι μεν αλλά στον τουρισμό - Η «μικρή» λεπτομέρεια

07:15

Φάρμακα: Σε οικονομική ασφυξία οι χρονίως πάσχοντες λόγω των υψηλών ιδιωτικών πληρωμών

07:14

«Σφύριξε» κουδούνι ο Μητσοτάκης - Σκληρό πρέσινγκ για εκλογές - Υπόγεια ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ

23:58

Dell: Εκτόξευση 85% στα καθαρά κέρδη και 80% στις πωλήσεις server

23:45

Τατουάζ: Τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία

23:31

Wall Street: Άνοδος για τον Dow με ρεκόρ, απώλειες για τον Nasdaq ελέω Nvidia

23:30

Πυροσβεστική: 53 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

23:00

Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την ξεκάθαρη επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές

22:54

Μπορέλ για συζήτηση με Φιντάν: Ελπίζω να είναι το πρώτο βήμα για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό

22:45

Πετρέλαιο: Rebound σχεδόν 2% για το αμερικανικό αργό

22:32

Άνοδος για τον χρυσό εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

22:15

EE: H Eλβετία πρέπει να είναι πιο ευέλικτη ως προς την ουδετερότητά της και να συνεργαστεί περισσότερο με το ΝΑΤΟ

21:41

Πράσινο φως στη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας από την ΤτΕ

21:29

Bloomberg: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

21:08

Ιράκ: Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο Κιρκούκ

21:04

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Η επιστροφή των κατοίκων πρέπει να συμπεριληφθεί στους στόχους

20:49

Ουκρανία: Επιβεβαίωσε τη συντριβή ενός F-16 και τον θάνατο του πιλότου