INSIDE OUT

Πράσινο που ανατέλλει και πράσινο προς κατάργηση - Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Τι θα γίνει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
11-10-2024 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο που ανατέλλει και πράσινο προς κατάργηση - Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Τι θα γίνει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι το χρώμα του μήνα παρ’ ότι φθινόπωρο. Από τη μια οι εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κλείνουν μεθαύριο με τις κάλπες του β’ γύρου. Από την άλλη η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος. Η αγωνία για τους πράσινους του ΠΑΣΟΚ θα λάβει τέλος την Κυριακή το βράδυ όταν θα έχει τελειώσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Η συμμετοχή αναμένεται χαμηλότερη από τους 303.000 που πήγαν την περασμένη Κυριακή με τους έξι υποψηφίους, αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε δεύτερο γύρο. Η αγωνία των περίπου 70% νοικοκυριών όμως που προτίμησα να μείνουν στην ασφάλεια του πράσινου τιμολογίου, κι εμπιστεύτηκαν σ’ αυτό τον αρμόδιο υπουργό Σκυλακάκη, θα παραταθεί περισσότερο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει, με τι επιχειρήματα θα απευθυνθεί στους καταναλωτές για να καταργήσει το πράσινο ώστε να είναι πειστική πως το κάνει για το συμφέρον τους.

Χωρίς debate

Ο β’ γύρος των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ έκλεισε χωρίς debate. Η Πυθία το είχε δει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί προφανώς να ρισκάρει ότι θα βγει π.χ. κερδισμένος από τον Χάρη Δούκα- προτιμά την καλούτσικη εικόνα του πρώτου debate, όταν αναμετρήθηκε με τους Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου. Ο Δούκας, από την άλλη πλευρά, ίσως είχε μια ευκαιρία να αναστηλώσει το τραυματισμένο του προφίλ, αλλά ολ’ αυτά είναι πλέον εικασίες. Debate γιοκ. Κατευθείαν κάλπες.

Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές

Απόλυτα διχασμένοι εμφανίζονται οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά τον β’ γύρο: Ο πρώτος σε σταυρούς Νίκος Παπανδρέου στηρίζει τον Χάρη Δούκα,

ενώ ο δεύτερος (αλλά επικεφαλής της ευρωβουλευτικής ομάδας) Γιάννης Μανιάτης, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Υπάρχει κι ένας ακόμα, ο Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος στις ευρωεκλογές φέρεται να κινήθηκε σε συνεργασία με τον πρώτο.

Στασιμότητα ή αλλαγή;

Στη δήλωσή του ο Νίκος Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη του στον Χάρη Δούκα, έχει να κάνει με την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας. ««Στασιμότητα ή αλλαγή; Επιλέγω το δεύτερο. Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πνεύμα των καιρών και την αναγκαιότητα για ανάληψη άμεσης πολιτικής δράσης για την αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης και την σύνδεση με τις παραγωγικές τάξεις, την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία» σημειώνει. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στον α’ γύρο στήριξε Παύλο Γερουλάνο, παίρνει δημόσια θέση και στηρίζει το αντίπαλον δέος στον Ανδρουλάκη. Είναι από τα ελάχιστα στελέχη του κόμματος που είχε το θάρρος να πάρει δημόσια θέση στις εσωκομματικές.

Εμπειρίες

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα Ανδρουλάκη. Αν επιβεβαιωθούν, η επόμενη μέρα θα βρει το ΠΑΣΟΚ σε στροφή 360 μοιρών. Στην περίπτωση αυτή, όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στο νέο Πρόεδρο και τις ιδέες που θα έχει ώστε να συμπεριλάβει τους συνυποψηφίους του στο ηγετικό σχήμα, να μοιράσει αρμοδιότητες, να διευρύνει το πεδίο άσκησης εξουσίας στο κόμμα. Η επόμενη μέρα θα τους βρει όλους από το μηδέν. Θεωρείται αμφίβολο πάντως εάν στον σχεδιασμό χωράει και ο κ. Δούκας, ενώ αντίθετα όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες προς τις πλευρές Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο. Μία από τις ιδέες που έπεσε ήδη στο τραπέζι, είναι του Νίκου Χριστοδουλάκη, επικεφαλής του InSocial και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του κόμματος. Ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, πρότεινε (ΕΡΤ, Σιακαντάρης), όλοι οι υποψήφιοι να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι, να μοιραστούν εμπειρίες από την επαφή με τους πολίτες κατά την προεκλογική εκστρατεία, και να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα. Είναι μια αρχή.

Το Συνέδριο

Όσο κρίσιμο είναι για το ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σαββατοκύριακο, καθώς υπάρχει άλλη μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με «μενού» τον έκπτωτο Πρόεδρο Κασσελάκη. Μετά το εξώδικο που απέστειλε στα όργανα του κόμματος, η πλειοψηφία κινείται με διαθέσεις αποκλεισμού του από υποψήφιος για Πρόεδρος του κόμματος. Ο ίδιος έχει άλλη άποψη.

Όπως είπε (Χατζηνικολάου) «το καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο μπορεί και θα όφειλε να εκφραστεί, κατά τη γνώμη μου, για αυτό που έχει γίνει». Ο Στέφανος σημείωσε ότι το μόνο όργανο που μπορεί να αποφανθεί εάν είναι Πρόεδρος του κόμματος είναι το Συνέδριο.

Μην εκπλαγείτε

Θα είναι μια θερμή συνεδρίαση. Αυτονόητο πως θα είμαι παρούσα. Αυτά δεν χάνονται. Μια ιδέα του κλίματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, και τι θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή, δίνει ο αγαπημένος Νίκος Καρανίκας

«Μην εκπλαγείτε αγαπημένα μου στελέχη αν δείτε αυτό το Σάββατο μπροστά σας στην ΚΕ, μέσα και έξω από το χώρο συνεδρίασης το κόμμα ασύντακτα αλλά μαζικά, θυμωμένο και εξοργισμένο.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε πολύ κόσμο να διαμαρτύρεται και να φωνάζει. Κόμμα των μελών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, όπως το γράφει η απόφαση η προχθεσινή και έχει την υπογραφή σας.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν γιατί το κόμμα ανήκει στα μέλη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:10

Κασσελάκης: «Το Συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του κόμματος - Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ»

09:00

Ισότητα σήμερα για ένα βιώσιμο και σοσιαλιστικό μέλλον

08:56

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα τρεις συλληφθέντες για το επεισόδιο με τον πρύτανη στο ΑΠΘ

08:55

ΗΠΑ: Διασώθηκαν εγκλωβισμένοι σε παλιό χρυσωρυχείο του Κολοράντο

08:54

Τουλάχιστον 11 νεκροί στη Φλόριντα από το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον

08:40

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην περιφέρεια της Οδησσού

08:28

Συνάντηση Μελόνι - Ζελένσκι στη Ρώμη

08:17

Κάμαλα Χάρις: Απαραίτητη η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

08:00

Στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στην Κύπρο ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:45

Τι συμβαίνει με την παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας

07:40

Τα έσοδα από τους εργαζόμενους συνταξιούχους φέρνουν ταχύτερα τα μέτρα ελάφρυνσης - Ποιο κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο

07:35

Νοσοκομειακό clawback: Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις η συνάντηση φαρμακευτικών - Γεωργιάδη

07:35

Ποιες είναι οι 36 γέφυρες της Αττικής που μπαίνουν σε τεχνολογικό real time «μικροσκόπιο»

07:31

Νυχτερινό ρεύμα: Ενίσχυση του ανταγωνισμού με τη μετατροπή σε διζωνικό - «Στο παιχνίδι» αρκετοί προμηθευτές

07:30

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σήμερα τα πρώτα SMS για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο

07:22

Ανασφάλιστα ΙΧ: Έρχονται πρόστιμα έως 1.000 ευρώ – Ποιοι κινδυνεύουν με αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας

07:20

Πλειστηριασμοί: Πιέζουν οι Θεσμοί για επιτάχυνση – Τι είπαν στα ραντεβού με τράπεζες και servicers

07:15

Πράσινο που ανατέλλει και πράσινο προς κατάργηση - Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Τι θα γίνει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

07:05

Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF

23:54

Θρίαμβος της Εθνικής στο Γουέμπλεϊ με 1-2 την Αγγλία: Ιστορική νίκη στην μνήμη του Μπάλντοκ

23:41

Σερβία: Η βουλή απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου

23:29

Κεφαλογιάννη: Βούλησή μας να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό

23:16

Πληθωρισμός και αγορά εργασίας «πλήγωσαν» την Wall Street

23:03

Το νέο τσιπ AI της AMD που «κοντράρει» το Blackwell της Nvidia

22:50

ΕΕ: Οι ΥΠΕΣ των 27 συζήτησαν για το μεταναστευτικό - Τι προκρίνουν

22:37

Ο Λευκός Οίκος ζητά να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων στον Λίβανο

22:23

Ράλι άνω του 3% για το πετρέλαιο - Άλμα και για την βενζίνη

22:18

Χούθι: Επιτέθηκαν σε δύο πλοία σε Ερυθρά Θάλασσα και Ινδικό Ωκεανό

22:11

Προϋπολογισμός Γαλλίας: «Χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα

22:05

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ