Μια κηδεία κι ένας γάμος, (μ’ αυτή την σειρά), την επομένη των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, 18 Οκτωβρίου 1981 -συνέβη αυτό- κάτι προσπαθεί να πει το σύμπαν σ’ αυτό το κόμμα που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο, δεν μπορεί. Κοιτάω την κοιλάδα των Δελφών μακριά, πάνω απ’ το Γαλαξίδι και βλέπω τα Βαλιμίτικα.
Εκεί γεννήθηκε η Βάσω Παπανδρέου το 1944, παιδί φτωχών αγροτών. Εκεί θα κηδευτεί αύριο στις 15:00. Κοιτάω στην άλλη πλευρά, και βλέπω την Θήβα. Εκεί θα γίνει αύριο ο γάμος του Χάρη Δούκα, στις 19:00.
Θα προλάβει το ΠΑΣΟΚ;
Πυγμή και αξιοπρέπεια
Η Βάσω ήταν στέλεχος με έντονη προσωπικότητα. Ούτε νιαούρισε, ούτε κλάφτηκε, όντας γυναίκα σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τις γυναίκες στην πολιτική. Δεν της χαρίστηκε τίποτα. «Είχαμε περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες» είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξη (1994). Σπούδασε ΑΣΟΕΕ. Aυτή κι άλλοι τρεις ανάμεσα σε 1.200 εισακτέους πήραν πτυχίο ακριβώς στα τέσσερα χρόνια, και μετά πήγε για μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Έχει πει: «Από μικρή ήθελα να γίνω πολιτικός, για να αλλάξω τα πράγματα. Επειδή το έβλεπα δύσκολο, γιατί η οικογένειά μου δεν είχε πολιτική παράδοση, σκεφτόμουν να γίνω καθηγήτρια Πανεπιστημίου, γιατί πίστευα ότι και μέσα από την εκπαίδευση, μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα». Μπήκε στο ΠΑΚ και μετά έγινε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ανελλιπώς μέλος της ΚΕ.
Η πρώτη γυναίκα Επίτροπος.
«Δεν το ζήτησα. Μου το πρότειναν». Η Ελληνίδα Θάτσερ, όπως την αποκαλούσαν, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Θα την θυμόμαστε όμως και γ’ αυτό.
Ήθελε κότσια και η Βάσω τα είχε.
Ο γάμος του Χάρη
Και πώς μετά από την κηδεία της Βάσως να πας στον γάμο του Χάρη; Η μοίρα το έφερε τόσο άδικα, που ο γάμος του Χάρη Δούκα να είναι προγραμματισμένος για το απόγευμα του Σαββάτου. Ξανακοιτάζω το χάρτη. Βελιανίτικα - Θήβα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Όμως, το βασικό είναι η διάθεση. Πώς πας σε ένα γάμο μετά από μια κηδεία;
Όταν ο Χάρης ήταν ενός έτους, η Βάσω έπαιρνε διδακτορικό στα Οικονομικά (Ρέντινγκ) και ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου…
Η στιγμή είναι πράγματι άδικη και συμπονώ και τον Δήμαρχο και την σύζυγό του.
Από την άλλη, μήπως ο θάνατος είναι μια νέα αρχή; Τους φαντάζομαι όλους μαζί, στελέχη, βουλευτές παλιοί και νέοι, απλοί ψηφοφόροι, να συναντιούνται στην κηδεία, και μετά από μια μακρά διαδρομή, να ρίχνουν ρύζια στον υποψήφιο για Πρόεδρο του κόμματος.
Η απόλυτη ΠΑΣΟΚική στιγμή με όλα τα συναισθήματα παρόντα.
Η μάχη των τιτάνων
Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ ζει έντονα κάθε στιγμή του παρόντος, και του παρελθόντος, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο απορροφημένοι από την ύπαρξή τους που αναρωτιέμαι αν πήραν χαμπάρι ότι σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ, και ότι προσγειώθηκε με επιτυχία ο πύραυλος του Μασκ. Χθες έγινε άλλη μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία κυριάρχησε ο απών Κασσελάκης. Άλλοι αναρωτιούνταν ποιο είναι το πλάνο του, αν θα φτιάξει νέο κόμμα, άλλοι αν θέλει να φθείρει τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεπεταχτεί το δικό του, άλλοι αν θα επιστρέψει Αμερική, κι άλλοι τι θα πει στην ερχόμενη Δευτέρα στην συγκέντρωση που θα κάνει στην Παλιά Βουλή (α ρε Γερουλάνε τι δρόμους ανοίγεις!).
Η μάχη των τιτάνων της Αριστεράς συνεχίστηκε στα social.
Έλενα Ακρίτα
«Αυτό το ΠΡΑΜΑ πρόεδρος δεν βγαίνει. Όσα λέει και κάνει ο Κασσελάκης μοιάζουν με τον αδολφοχιτλερισμό».
Αλήθεια το ξεστόμισες αυτό, Παύλο Πολάκη;»
Η ανάρτηση της Ελενας, βουλευτή Επικρατείας του Συριζα έπεσε βαριά στο FB.
Της απάντησε ο ίδιος ο Πολάκης.
«Το αναφέρω για να πέφτουν τελείως οι μάσκες για τον ρόλο της κυρίας που έδινε συγχαρητήρια στον Άδωνι το Γενάρη» κατέληξε ο αψύς.
Εν τω μεταξύ η κυρία
Σε ερώτηση απλού φίλου της «γιατί στηρίζετε Κασελάκη;» απάντησε ως εξής:
«Γιατί δεν διαχώρισε ποτέ τους ανθρώπους σε "κανονικούς" και "μη κανονικούς". Ούτε καν από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω».
Η μάχη Έλενας - Πολάκη είναι μακράν η ποιοτικότερη αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.