INSIDE OUT

Deal Τραμπ με Ουκρανία αλλά έχει δρόμο ακόμα - Η Άννα και ο Φρίντριχ - Το dress code της Αριστεράς

Μαρία Νταλιάνη
26-02-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deal Τραμπ με Ουκρανία αλλά έχει δρόμο ακόμα - Η Άννα και ο Φρίντριχ - Το dress code της Αριστεράς

Πριν προλάβει να απογειωθεί ο Μακρόν από την Ουάσιγκτον, διέρρευσε ότι τελικά Ουκρανία και ΗΠΑ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο συνεκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των FT, Reuters και Bloomberg, η βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός Ταμείου, στο οποίο η Ουκρανία θα δίνει το 50% των εσόδων από την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων, (γαίες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ενώ το Ταμείο θα επενδύει χρήματα σε έργα εντός της Ουκρανίας. Εξαιρούνται οι ορυκτοί πόροι που ήδη αποφέρουν έσοδα στον ουκρανικό κρατικό προϋπολογισμό (φυσικό αέριο και πετρέλαιο των εταιριών Naftogaz ή της Ukrnafta). Πέρα από την αρχική αισιοδοξία, ο δρόμος είναι μεγάλος καθώς δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, με την ηγεσία της οποίας συνομιλεί σε απευθείας γραμμή και ο Πούτιν. Ο τελευταίος έκλεισε επίσης το μάτι στις ΗΠΑ που έγιναν αίφνης προνομιακός συνομιλητής, για από κοινού business (γαίες κλπ), κι όχι μόνο σε ρωσικό έδαφος, αλλά και στο κατεχόμενο Ουκρανικό.

Κινητικότητα

Κινητικότητα υπάρχει και στα δικά μας. Σήμερα έχει υπουργικό, με την παρουσία και του ΥΠΕΞ που θα ενημερώσει και από κοντά για το βάπτισμα του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αύριο, Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στα ΗΑΕ, για γεωπολιτικά και επενδύσει: άμυνα, τεχνητή νοημοσύνη και IMEEC (ο ποθητός διάδρομος Ινδίας-Ευρώπης που παρακάμπτει την Τουρκία), είναι στο τραπέζι της συζήτησης με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, Πρόεδρο των ΗΑΕ.

Απτά οφέλη

Στην περιοχή, και συγκεκριμένα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας βρέθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου,

Με τον Σαουδάραβα υπουργό Εμπορίου Majid Al-Kasabi
Με τον Σαουδάραβα υπουργό Εμπορίου Majid Al-Kasabi

παρουσιάζοντας σε αξιωματούχους, τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, παρουσίασε και τις δυνατότητες ελληνικών επιχειρήσεων να εισχωρήσουν περισσότερο στην αγορά της ΣΑ (κατασκευές, ενέργεια, ακίνητα κλπ). Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες χάρη στην μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης με απτά οφέλη για τους πολίτες, το μήνυμα του υπουργού.

Σοσιαλδημοκρατικές αρρυθμίες

Πολύ μακριά από την αραβική χερσόνησο, ο νέος Καγκελάριος προσπαθεί να επισπεύσει την δημιουργία νέας κυβέρνησης. Δεν θα είναι εύκολο. Το SPD, δεν μοιάζει να συμμερίζεται την επιτακτική ανάγκη για γερμανική ηγεσία στην ΕΕ και εστιάζει σ’ αυτό που κάνουν πάντα οι Γερμανοί: σκληρές διαπραγματεύσεις για την προγραμματική συμφωνία πριν πουν το «ναι». Μεταναστευτικό και φρένο χρέους, οι δύο βασικές διαφορές. Δύσκολο να χωνευτεί και η μεγάλη πτώση του SPD στις εκλογές…

Η Άννα και ο Φρίντριχ

Στον Φριντριχ Μερτς αναφέρθηκε και η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου (Action24) σημειώνοντας ότι όχι απλώς έμεινε 7 χρόνια εκτός πολιτικής, αλλά σε αυτό το διάστημα εργάζονταν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Το πιάσαμε το υπονοούμενο.

Η αγωνία του Κυριάκου

Παρ’ ότι στο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση πόσο καλές σχέσεις έχει ο Κυριάκος με το νέο Καγκελάριο, η πικρή αλήθεια είναι πως οι σχέσεις τώρα γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθούν. Το μεγάλο αγκάθι είναι η στενή σχέση Κυριάκου-Ούρσουλας, που αναμφισβήτητα απέδωσε τα μάλα την προηγούμενη εξαετία, όμως από εδώ και μπρος μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο Φρίντριχ και η Ούρσουλα αλλάζουν δρόμο για να μην συναντηθούν γενικώς, ενώ η συνύπαρξή τους δεν θα είναι εύκολη δεδομένης της ισχυρής προσωπικότητας του Μερτς.

Πώς λέμε καμία σχέση με τον Όλαφ Σολτς, που στα Συμβούλια τους άκουγε όλους και στο τέλος έλεγε «συμφωνώ» ή «διαφωνώ»;

Η Στέλλα έφυγε

Στα καθημερινά της πολιτικής, χθες ήταν ημέρα αποχωρήσεων. Η συνέντευξη Διαμαντοπούλου παρήγαγε γεγονότα καθώς η πολιτεύτρια Τρικάλων Στέλλα Ζολώτα ανακοίνωσε ότι φεύγει. Τους λόγους εξηγεί σε ανάρτηση:

«Μετά τις δηλώσεις της κας Άννας Διαμαντοπούλου, νιώθω την ηθική υποχρέωση να διαχωρίσω τη θέση μου από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και να διαφυλάξω την ιδεολογική μου ακεραιότητα. Για μένα το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα της προόδου και των αλλαγών και ο σοσιαλισμός το κίνημα που εκπορευόταν από τον λαό για να υπηρετήσει τον λαό. Ειδικά τον λαό που κατεβαίνει σε δρόμους ,ξεσηκώνεται, απεργεί, διαμαρτύρεται, επαναστατεί. Με άτομα όπως η κα Διαμαντοπούλου δεν έχω καμία ιδεολογική συγγένεια ,ούτε μπορούμε να βρισκόμαστε κάτω από την ίδια κομματική στέγη. Αποχωρώ από το σημερινό ΠΑΣΟΚ γιατί είμαι ΠΑΣΟΚ. Θα τα ξαναπούμε όταν το κόμμα που με διαμόρφωσε πολιτικά ξαναβρεί τον κινηματικό του χαρακτήρα και αποδείξει ότι δεν φοβάται τις συγκρούσεις με οτιδήποτε σάπιο και ανήθικο. Όταν ξαναγίνει το κίνημα της αμφισβήτησης και των ανατροπών. Όταν ξανανταμώσει τον λαό στους δρόμους και στην ανάγκη του για μια κοινωνία δικαίου και αξιοπρέπειας. Καλή συνέχεια στους εναπομείναντες».

Εύχομαι με την σειρά μου καλή συνέχεια στη Στέλλα.

Το ίδιο και ο Ζήσης

Αποχωρήσεις όμως είχαμε και στη Νέα Δημοκρατία, αλλά εδώ για πιο πεζούς λόγους. Ο θρυλικός βουλευτής Καστοριάς

Ζήσης Τζηκαλάγιας, στο δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα μεταξύ άλλων (έργα που έταξε ο Κυριάκος στους Καστοριανούς και δεν έγιναν) αναφέρει και τα εξής:

«Επανεκλέχθηκα με πολύ κόπο και αγώνα Βουλευτής το 2019 και αμέσως Κυριάκο εισέπραξα από εσένα αγνωμοσύνη και αχαριστία. Διόρισες την ανθυποψήφιά μου ‘πρωθυπουργό’ Βορείου Ελλάδος σε ένα μήνα! Και μέχρι 20 ημέρες πριν τις εκλογές του 2023. Έτσι, με κατήργησες στην πράξη, ανατρέποντας την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. Μία ενέργεια που ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ηθικής. Γιατί ουσιαστικά μου απαγόρευσες την επανεκλογή».

Είμαι με τον Ζήση εννοείται. Να δω πού θα βρει καλύτερο τώρα ο Κυριάκος.

Αριστερό Dress Code

Γενικά μην υποτιμάς ποτέ τους βουλευτές. Είναι αυτοί που θα τρέξουν πόρτα πόρτα και θα φέρουν ανθρώπους στις κάλπες. Η πρώην βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου το γνωρίζει αυτό, όπως γνωρίζει άριστα και το χώρο της Αριστεράς. Γι’ αυτό και παρατήρησε τα εξής βλέποντας την φωτογραφία των νέων βουλευτών του Die Linke.

«Κανονικοί άνθρωποι, ντυμένοι με τα "κανονικά " τους ρούχα, με τα μαλλιά τους (ή χωρίς μαλλιά ), δηλαδή "κατσαπλιάδες" Γερμανοί. Είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke. Προσωπικά θεωρώ ότι και το ντύσιμο είναι στοιχείο της ταυτότητας ενός κόμματος. Ειδικά όταν αυτό ταράζει τα ιερά και τα όσια των απανταχού νόμιμων ιδιοκτητών».

Μπροστά μπροστά το νέο αστέρι του χώρου, η 36χρονη Χάιντε Ράιχνινεκ, -την οποία θα αποκαλώ εφεξής σκέτο Χάιντι-

η οποία κατάφερε να φέρει πολύ κόσμο, και μάλιστα νέους 17-24 του Βερολίνου, στο κόμμα. Έχει και τατού με την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το βλέπεις Σωκράτη;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:16

Σταϊκούρας: Το σύστημα τηλεδιοίκησης στο σιδηρόδρομο είναι λειτουργικό σε ποσοστό 80%

12:14

Μείωση 20,7% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο

12:04

Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι πολίτες ζητούν το αυτονόητο, να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι

12:00

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα

11:52

Θεσσαλονίκη: Τραυματισμός εργαζόμενου στον σιδηρόδρομο – Επιχείρησε να ανέβει σε εν κινήσει αμαξοστοιχία

11:47

Παναγιωτόπουλος: Στόχος από την επόμενη εβδομάδα να φιλοξενούνται στη δομή της Σάμου λιγότερα από 3.000 άτομα

11:42

Θετικοί στο scrip dividend οι μεγαλομέτοχοι του ΔΑΑ

11:40

Τσακλόγλου: Σε επιπλέον 130.000 δικαιούχους τα δωρεάν φάρμακα

11:31

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος θα επιλέγει τους δημοσιογράφους που πλησιάζουν τον Τραμπ

11:30

Κεραμέως: Η οριζόντια μείωση κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές έφερε 500.000 νέες θέσεις εργασίας

11:20

FARIA Renewables και Duferco Hellas υπέγραψαν 10ετή Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)

11:20

DBRS για Ελλάδα: Επαγρύπνηση για μεταρρυθμίσεις - Σήμα για πιο διαφοροποιημένο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο

11:15

Τηλεδιάσκεψη των «27» της ΕΕ μετά τη συνάντηση Μακρόν - Τραμπ με φόντο την Ουκρανία

11:05

Αργυρού: «Σημαντική η πρόοδος στη μείωση της φοροδιαφυγής- Στο 14% έχει πέσει το κενό ΦΠΑ»

11:04

Ελ. Βρεττού: Είμαστε η τράπεζα που δέχεται τον πελάτη χωρίς ραντεβού - Το νέο ΔΣ της Attica Bank

11:01

Τσίπρας για Τέμπη: Η δικαιοσύνη δεν είναι αποσταθεροποίηση, αλλά σταθερότητα

10:54

Παραπλανητικές εκπτώσεις: Έρχεται ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας

10:46

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα

10:46

Ανωμαλίες στους πνεύμονες σε παιδιά και έφηβους με long COVID-19

10:44

Αναζητεί βηματισμό το Χρηματιστήριο - Στο επίκεντρο οι τράπεζες

10:32

Υπό μερικό έλεγχο φωτιά σε επαγγελματικό χώρο επί της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου

10:21

ΟΤΕ: Ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις στην Ελλάδα το δ' τρίμηνο του 2024 - Προτείνει μέρισμα €0,7216 ανά μετοχή

10:11

Apple: Bug στην φωνητική υπαγόρευση του iPhone μετατρέπει το «Τραμπ» σε «ρατσιστής»

10:09

Αυξάνει την τιμή στόχο για Πειραιώς η Jefferies - Αιχμή του «story» η πιστωτική επέκταση

10:04

Την Πέμπτη οι αιτήσεις για 90 προσλήψεις ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

09:58

Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

09:53

Tesla: Κάτω από το 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση - Απώλειες 25% για την μετοχή στο 2025

09:46

Stellantis: «Βουτιά» 70% στα κέρδη το 2024, βλέπει ανάπτυξη το 2025

09:43

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με 97,31% η Masdar Hellas μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης

09:35

Ιράν: «Παράδειγμα εχθρότητας» οι νέες αμερικανικές κυρώσεις