Αυτή την φορά δεν περίμενα ούτε μειλ, ούτε τηλεφώνημα, του τηλεφώνησα εγώ ο ίδιος γιατί για να πω την αλήθεια χρειαζόμουνα την εκτίμησή του για την κατάσταση.
«Καλημέρα σου, όπως βλέπεις αυτή την φορά σε πρόλαβα» είπα καθώς ακουγόταν ο χαιρετισμός του κ. Χ από την άλλη άκρη του τηλεφώνου. «Μόνο για λίγο με πρόλαβες, βλέπεις είχα καθυστερήσει να βάλω καφέ και μέχρι να τον τελειώσω, πήρες εσύ. Φαντάζομαι ότι έχεις και συ τα ερωτηματικά σου για τα χθεσινά, έτσι δεν είναι;» παρατήρησε ο κ. X.
«Ναι αυτό είναι αλήθεια, κάποιος φίλος με τον οποίο μίλησα χθες βράδυ στην Φρανκφούρτη, μου είπε ότι η σύγκληση του έκτακτου συμβουλίου της ΕΚΤ, δρομολογήθηκε όταν η Λαγκάρντ ενημερώθηκε αρμοδίως ότι η πλειοψηφία των μελών της Fomc ήταν συντριπτικά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από Fed στο 0,75% και όχι στο 0,5% όπως πήγαινε αρχικά γι’ αυτή την συνάντηση… H αίσθησή του, όπως μου την μετέφερε, είναι ότι στην Φρανκφούρτη υπάρχει μεγάλη αμηχανία, ενώ κυκλοφορεί η πληροφορία πως υπάρχει μεγάλη πίεση από την Ιταλία για άμεση δράση…» σχολίασα στην παρατήρηση του κ. Χ.
«Δεν ακούγεται και πολύ παράξενο αυτό, πράγματι υπάρχει μεγάλη πίεση από την Ιταλία, οι «δικοί μας» εδώ, εννοώ στην ΤτΕ, εμφανίζονται ψύχραιμοι, αλλά νομίζω ότι είναι η «ψυχραιμία» του... καλύτερα να δω τι θα γίνει με τους άλλους πρώτα. Κοίταξε, αυτό που νομίζω είναι ότι η Fed αποφάσισε να δείξει ότι είναι ένα… χιλιοστό μπροστά από τις προσδοκίες και την ανησυχία των αγορών. Και το πέτυχε με αυτό το 0,75% αντί του 0,5%.
Αλλά κάνοντας αυτό τώρα έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό περιβάλλον μεγαλύτερων απαιτήσεων για όλους, μαζί και για την ΕΚΤ. Αν θέλεις, νομίζω ότι για να προλάβει τα χειρότερα, έκανε το πράγμα πιο δύσκολο…» είπε ο κ. Χ.
«Με ποια έννοια πιο δύσκολο;» τον διέκοψα.
«…Να σου πω. Θα ήταν διαφορετικά η σχέση του ευρώ και του δολαρίου με μία αύξηση επιτοκίων 0,5% και διαφορετικά τώρα. Ειδικά για την ΕΚΤ. Άλλωστε η ανακοίνωσή της που ακολούθησε την έκτακτη συνάντηση ήταν τι να πω… ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.
Δεν είπε τίποτα που να καθησυχάζει, ούτε τις αγορές, ούτε τις κυβερνήσεις. Τι πάει να πει έδωσε εντολή στις «υπηρεσίες» να προτείνουν σχέδιο για νέο εργαλείο παρέμβασης; Για πότε αυτό και για τι πράγμα μιλάμε; Κανείς δεν ξέρει και ούτε οι ίδιοι, αφού δεν έχουν καμία συγκεκριμένη τέτοια πρόταση στα χέρια τους.
Όποιος λέει κάτι γι’ αυτό κάνει απλώς υποθέσεις.
Δεν ήταν σοβαρή ανακοίνωση αυτή… Και είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα την αντιμετωπίσουν σαν τέτοια, δηλαδή σαν ανακοίνωση αμηχανίας αν όχι απελπισίας…», συμπλήρωσε.
«Μα αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάποιοι μαζί και μεις θα την πληρώσουμε άσχημα. Δεν λέω οι Ιταλοί έχουν το μεγάλο πρόβλημα, αν δεν κάνω λάθος φέτος έχουν να αναχρηματοδοτήσουν πάνω από 400 δις ευρώ, προχθές στο Insider.gr κατά λάθος γράφτηκε 600 – 700 δις, αλλά και τα 400 – 450 δεν είναι λίγα, αν σκεφτείς ότι ολόκληρο το ελληνικό χρέος είναι 320 – 340 δις ευρώ.
Η ΕΚΤ απ’ όσο ξέρω είχε αγοράσει πολλές δεκάδες δις απ’ αυτό και έτσι κρατούσε τις αποδόσεις χαμηλά. Όπως άλλωστε και με τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει ότι περπατάει και ότι πετάει…
Τώρα είναι πάνω από το 4% οι ιταλικές αποδόσεις, με όριο αντοχής για την ιταλική οικονομία το 3,5%. Οπότε δικαιολογημένα να ακούγονται οι φωνές από την Ρώμη στην Φρανκφούρτη…» σχολίασα απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Χ.
«Καλά μερικές φορές απορώ. Δεν ξέρω τι να πω… Κάθισα προχθές και είδα την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην τηλεόραση. Τον άκουσα να λέει – μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον – ότι η ελληνική οικονομία είναι …θωρακισμένη. Κανείς από τους συμβούλους του δεν του έχει πει ότι δεν την λέμε «ποτέ» αυτή την λέξη;
Την είπε το 2009 ο Αλογοσκούφης και λίγους μήνες μετά κηρύξαμε χρεοστάσιο… Δεν τα λένε αυτά με την κατάσταση να είναι σε ένα τέτοιο επίπεδο κινδύνου. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο» πρόσθεσε.
«Τι θέλεις να πεις;» ρώτησα.
«Θέλω να πω ότι γίνεται κοσμογονία και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Για τις συνέπιες που θα ακολουθήσουν.
Δεν μιλάμε για μία αύξηση επιτοκίων μία φορά τον Ιούλιο, μιλάμε για την συνέχεια. Γιατί είναι αστείο να νομίζει κανείς ότι πηγαίνοντας τα επιτόκια μία και δύο μονάδες πάνω θα σταματήσεις τον πληθωρισμό…
Το κόστος του χρήματος θα αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα στην οικονομία απ’ όσο θα αυξάνει η ΕΚΤ τα επιτόκια. Μαζί και η ανεργία, η απόσυρση επενδύσεων και τα σχετικά… Έχει πει κανείς στους δανειολήπτες να ξανακοιτάξουν τι έχουν «υπογράψει» στα δάνειά τους; Ή στις ρυθμίσεις των δανείων τους για να δουν τι έρχεται;
Αυτή είναι η «καυτή πατάτα» που κρατάμε στα χέρια μας και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτή, λες και δεν μας «καίει» ήδη τα χέρια…», είπε ο κ. Χ και μου ζήτησε συγνώμη γιατί έπρεπε να διακόψουμε λόγω μίας υποχρέωσής του.
Δεσμεύθηκε όμως να με πάρει το μεσημέρι να μιλήσουμε περισσότερο όταν θα όπως είπε «θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει περισσότερο το τοπίο».
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.