To «Spirit of Innovation» της Rolls-Royce είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροπλάνο στον κόσμο

Το «Spirit of Innovation», το πλήρως ηλεκτρικό αεροσκάφος της Rolls-Royce μόλις έγινε το ταχύτερο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο, σπάζοντας επίσης μερικά ακόμη παγκόσμια ρεκόρ.
To «Spirit of Innovation» της Rolls-Royce είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροπλάνο στον κόσμο

Το πλήρως ηλεκτρικό αεροπλάνο της Rolls-Royce «Spirit of Innovation», είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, στις 16 Νοεμβρίου. Το «Πνεύμα Καινοτομίας» έφτασε σε τελική ταχύτητα 387,4 μιλίων/ώρα (623 χλμ. περίπου) κατά τη διάρκεια των τεστ, επίτευγμα που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμα: «Explorer» -Το Jumbo Jet της Lufthansa που πιστεύει ότι είναι superyacht

Η εταιρεία πραγματοποίησε μια σειρά δοκιμών στις εγκαταστάσεις Boscombe Down του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Wiltshire της Αγγλίας, στις 16 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμαστικές πτήσεις έδειξαν ότι το ηλεκτρικό αεροσκάφος σημείωσε τρία ακόμη νέα παγκόσμια ρεκόρ.

Εικόνα
Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων στις 16 Νοεμβρίου, το «Spirit of Innovation» κατέρριψε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ (Πηγή: Rolls-Royce)

Το «Spirit of Innovation» κατάφερε να πιάσει ταχύτητα 345,5 μιλίων/ώρα (555 χλμ. περίπου) σε 3 km — ξεπερνώντας το παλιό ρεκόρ κατά 132 μίλια/ώρα. Επίσης, έπιασε τα 330 μίλια/ώρα (531 χλμ. περίπου) σε 15 km, ταχύτητα που είναι κατά 182 μίλια/ώρα μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ. Τέλος, πέτυχε άνοδο στα 3.000 m μέσα σε 3-4 λεπτά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για 1 ολόκληρο λεπτό. Οι επιδόσεις του «Spirit of Innovation» ξεπερνούν εκείνες του ηλεκτρικού jet της Siemens του 2017, το οποίο κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ του ταχύτερου ηλεκτρικού αεροπλάνου.

Εικόνα
Tο «Spirit of Innovation» αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που στοχεύει στην καθιέρωση πτήσεων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα (Πηγή: Rolls-Royce)

Το αεροσκάφος μηδενικών εκπομπών της Rolls-Royce ανακοινώθηκε το 2019 και αναπτύχθηκε ως μέρος του προγράμματος Rolls-Royce Accelerating the Electrification of Flight. Χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ανάπτυξη και καθιέρωση πτήσεων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Εικόνα
Οι επιδόσεις του ηλεκτροκινητήρα του «Spirit of Innovation» ξεπερνούν εκείνες του ηλεκτρικού jet της Siemens του 2017, το οποίο κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ του ταχύτερου ηλεκτρικού αεροπλάνου (Πηγή: Rolls-Royce)

Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της αυξανόμενης ανάγκης για βιωσιμότητα, όπως διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη, κατά τη πέρας της οποίας οι χώρες κλήθηκαν να μειώσουν δραματικά τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα έως το 2030.

Εικόνα
«Tο “Spirit of Innovation” είναι άλλο ένα ορόσημο που θα βοηθήσει να γίνει το "jet zero" πραγματικότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce, Warren East (Πηγή: Rolls-Royce)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce, Warren East, δήλωσε: «Μετά την αφύπνιση του κόσμου για δράση στην COP26, το “”Spirit of Innovation” είναι άλλο ένα ορόσημο που θα βοηθήσει να γίνει το "jet zero" πραγματικότητα. Το project υποστηρίζει τις φιλοδοξίες μας να προσφέρουμε τις τεχνολογικές καινοτομίες που χρειάζεται η κοινωνία, και να εξαλείψουμε τις εκπομπές άνθρακα από τον τομέα των μεταφορών σε αέρα, ξηρά και θάλασσα».