Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα αποτελούν τη νέα κανονικότητα και οι καταναλωτές προβαίνουν περισσότερο από ποτέ σε έρευνα αγοράς προκειμένου να εντοπίσουν το πρατήριο με την φθηνότερη βενζίνη. Όμως το φθηνό είναι και …ακριβό όπως λέει ο λαός ενώ το ακριβό δεν είναι πάντα αυτό που αντιστοιχεί στην ποσότητα που χωράει το ρεζερβουάρ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ρεζερβουάρ μπορεί να χωράει 55 λίτρα και η αντλία να γράφει π.χ 70 λίτρα. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο σε πρώτη φάση να γνωρίζουμε πόσα λίτρα ακριβώς παίρνει το αμάξι, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά κατά το γέμισμα αλλά και να είμαστε υποψιασμένοι όταν βλέπουμε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές (σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ανεκτές αποκλίσεις είναι μέχρι 0,5 %).
Μια χαμηλή τιμή (χαμηλότερη από την τιμή του διυλιστηρίου) μπορεί να μας στοιχίσει κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς που θα προκαλέσει το νοθευμένο καύσιμο (όταν η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή οφείλεται σε τέτοιο λόγο).
Σε περίπτωση που το καύσιμο είναι κακής ποιότητας, μετά από λίγα λεπτά ο κινητήρας δεν θα έχει ομαλή λειτουργία, π.χ. θα ανεβάζει με δυσκολία στροφές, σαν να έχει μπουκώσει και θα ανάψει και η ένδειξη «Check Engine» στον πίνακα του αυτοκινήτου.
Οι οδηγοί πρέπει να έχουν μια εικόνα για τις τρέχουσες τιμές ώστε να είναι σε θέση να υπολογίζουν κατά προσέγγιση την έκπτωση που θα λάβουν και να επιλέγουν το πρατήριο με βάση τις τιμές που αναγράφει στις ταμπέλες αλλά και με βάση την αξιοπιστία του. Ένα πρατήριο που πουλά σε ιδιαίτερα χαμηλά τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο (και χαμηλότερα από τις διυλιστηριακές τιμές) προφανώς και πρέπει να κινεί τις υποψίες. Η διυλιστηριακή τιμή σε συνδυασμό με τη γνώση για τη μέση πανελλαδική τιμή ή τη μέση τιμή του νομού στον οποίο κινείται αποτελούν κριτήρια τα οποία πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν ο καταναλωτής ώστε να μπορεί εύκολα να επιλέξει το πρατήριο από το οποίο θα αγοράσει (συνυπολογίζοντας και την αξιοπιστία του).
Σε περίπτωση που ο καταναλωτής εντοπίσει παράβαση θα πρέπει να καλεί την αστυνομία και να κρατάει τα στοιχεία του καταστήματος και της αντλίας που χρησιμοποιήθηκε. Καλό είναι να παραμένει στο χώρο μέχρι να έρθει η Αστυνομία ενώ πρέπει να κάνει καταγγελία και στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο τηλεφωνικό νούμερο 1520
Αρμόδιες για τους ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι οι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, οι υπηρεσίες εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) καθώς και το Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.).
Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πραγματοποιηθεί μεν έλεγχος αλλά μπορεί να αργήσει ή τελικά τα αποτελέσματα να μην δείξουν κάποια ευρήματα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.